An old London chapel is reborn into a modern home and artist studio

June 19, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on An old London chapel is reborn into a modern home and artist studio

UK architect Alexander Nikjoo has breathed new life into a Victorian chapel by transforming it into a contemporary home and studio for an artist. Located in Deptford in South London, the renovation has streamlined the look of the former chapel with a fresh coat of paint and a minimalist material palette. The interior was refreshed to feel bright and airy with plenty of natural light. Although the old chapel was already being used as a studio space by the time Nikjoo was approached for the project, it was dark and uninviting. In transforming the building, the architect kept the layout and several architectural features intact, such as the exposed roof trusses. “The building was stripped back to its original form revealing features and details that had been covered through years of piecemeal extensions and additions,” Nikjoo said. “Restored using a palette of rich yet simple materials, the new interventions interweave with the existing fabric of the building.” In contrast to the black exterior, the interior is filled with light-colored materials — including oak, birch plywood , oiled pine, stone and polished concrete floors — that help create a welcoming atmosphere. Skylights and windows bring in copious amounts of natural light, while the tall ceiling brings the view upward toward the new mezzanine built with birch plywood railings. Related: Stunning chapel in Japan brings a fractal forest indoors The former nave now houses the open-plan living area, dining room and kitchen that are positioned linearly from the entrance. The stairs to the mezzanine level, which opens up to a flat roof terrace, are located behind the kitchen. The master suite and two guest bedrooms with a shared bathroom are tucked away in the rear of the home where the vestry once was. Storage is discreetly hidden away behind wooden doors to maintain the minimalist aesthetic. + Nikjoo Via Dezeen Images by Nikjoo

More: 
An old London chapel is reborn into a modern home and artist studio

First paper straw factory in decades to open as UK bans plastic

June 19, 2018 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on First paper straw factory in decades to open as UK bans plastic

As the United Kingdom moves forward with its planned ban on single-use plastic products, the first paper straw factory in decades is opening in Wales to meet the consumer demand. Transcend Packaging, the owner and operator of the new plant, has already reached out to 1,361 McDonald’s restaurants throughout the U.K. , as well as other restaurants, to provide them with more environmentally-friendly straws. “We spotted a huge opportunity, and we went for it,” Transcend Packaging sales and marketing director Mark Varney told The Guardian . “When the BBC’s Blue Planet II was on the telly and the government started talking about the dangers of plastic straws, we saw a niche in the market.” Because of the change in British plastic policy, that niche may soon grow into a national industry. Even before the national plastic ban, companies were moving to use more eco-friendly products, though the acquisition of these products was not necessarily sustainable. “It is great that all these businesses are phasing out plastic straws, but the problem for them was where to get paper ones from,” Varney said. “Everyone is having to import them from China , and when you look at the carbon footprint of that it kind of defeats the exercise.” Thus, Transcend Packaging’s factory was born. Varney continued, “We set up this company to give the the customers what they actually want: biodegradable paper straws made in the U.K.” Related: India plans to eliminate single-use plastic by 2022 While paper straws are marginally more expensive than plastic straws, there are numerous benefits not captured in the numbers. For example, “ McDonald’s , bless them, understood the massive difference to the environment,” said Varney, and embraced the paper straw for the company’s public image and the good of the environment. Via Gizmodo and The Guardian Image via Depositphotos

Here is the original:
First paper straw factory in decades to open as UK bans plastic

Smart Home targets affordability and eco-friendly design in Australia

January 10, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Smart Home targets affordability and eco-friendly design in Australia

Green Sheep Collective aimed to create an affordable and highly energy efficient home with the design of Smart Home, a renovation and extension in Melbourne , Australia. Built for approximately $200 per square foot, the home is by no means a low-cost home but the price is impressive given the inclusion of high-level environmentally sustainable principles and components. In contrast to Melbourne’s many McMansions, the Smart Home is a site-specific compact home that boasts low to zero emissions, recycled materials, and connection to the outdoors. Smart Home is an expansion and renovation of a two-bedroom single-fronted Victorian cottage in inner Melbourne. Passive solar design principles guided the design and the home’s openings and room layout are optimized for natural light and ventilation. Recycled materials were used wherever possible as was ethically sourced materials like the radially sawn timbers and Flexo recycled rubber flooring. Water saving impacts were addressed with EcoVerta water saving units. Careful design and clever storage solutions with built-in furniture created 20% more usable indoor space within the 140-square-foot addition. Related: Beautiful Northcote Solar Home shows off modern energy-efficient family living “This project faced a number of critical challenges that had to be overcome in order to meet these sustainability and design targets,” wrote the architects. “The constraints included overshadowing, poor orientation, and a small 7.5 metre wide east-west block built close to the boundary. The existing home was dark and leaky with a lean-to at the rear.” The architects demolished the lean-to and added a mezzanine . “Our response creates interesting volumes for architectural beauty, and minimises idle space by ensuring the floor plan is utilised to its full capacity through clever storage solutions and split level living. The single storey addition includes open plan living, dining and kitchen opening via large openable glazed doors to an outdoor deck.” + Green Sheep Collective Images by Shae Parker McCashen

Continued here:
Smart Home targets affordability and eco-friendly design in Australia

Beautiful co-working space takes over a former industrial factory in Mexico City

July 12, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Beautiful co-working space takes over a former industrial factory in Mexico City

An old factory in Mexico City has been gutted and repurposed into a modern co-working space with an industrial chic edge. Mexican architects Estudio Atemporal designed the adaptive reuse project, which takes advantage of the existing sawtooth roof and tall ceilings to create airy, light-filled spaces. Bright pops of color, timber surfaces, and an abundance of greenery go a long way in softening the heavy appearance of concrete columns and cinderblocks. Located in the Anáhuac neighbourhood, the co-working space, called Guateque , spans an entire city block with a 722-square-meter footprint. The building comprises two joined volumes: a two-story volume with a sawtooth roof and a three-story volume with a flat roof. The former comprises a greater diversity of co-working spaces , while the latter houses parking, communal kitchen and dining, and an open workshop-style space. Related: Tom Dixon transforms a 17th-century London church into a chic co-working space Natural light floods the building through clerestory windows. The architects installed glazed divider walls to delineate spaces within the building without obstructing the light. A mezzanine level was installed to create intimate work areas with low ceilings. Ping-pong tables with yellow boards also punctuate the co-working area. + Estudio Atemporal Via Dezeen

The rest is here:
Beautiful co-working space takes over a former industrial factory in Mexico City

The design for this stylish house was inspired by a traditional party game

October 7, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on The design for this stylish house was inspired by a traditional party game

The house is located on a forested plot close to Trousers Lake in Montréal, Canada . Surrounded by trees, the building aims to become a strong expression of the landscape. Once the crux of the design was agreed upon by the architects and the owner, the design changed hands from one creator to the other, slowly emerging as a composition of two timber-clad volumes. While one volume is clad in light wood, the other features a dark facade. Related: Timber artist’s house and atelier imitates northern Italy’s mountainous landscape The open-plan layout of the house offers a spatial fluidity that connects various views of the surroundings. A mezzanine lounge on the top floor features a large canopy that transforms the space into a kind of observation tower or panoramic belvedere so that the inhabitants can feel like a part of the surrounding landscape. Massive windows on all levels further this effect. + YH2 Architecture Via v2com Photos by Francis Pelletier

More: 
The design for this stylish house was inspired by a traditional party game

Japan’s CYIN House on stilts shelters a small winter garden like a canopy

December 31, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Japan’s CYIN House on stilts shelters a small winter garden like a canopy

Read the rest of Japan’s CYIN House on stilts shelters a small winter garden like a canopy

See the rest here:
Japan’s CYIN House on stilts shelters a small winter garden like a canopy

Hilltop Residence is a dynamic stone and timber-clad retreat in New Zealand that integrates with the environment

December 31, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Hilltop Residence is a dynamic stone and timber-clad retreat in New Zealand that integrates with the environment

Read the rest of Hilltop Residence is a dynamic stone and timber-clad retreat in New Zealand that integrates with the environment

Here is the original: 
Hilltop Residence is a dynamic stone and timber-clad retreat in New Zealand that integrates with the environment

Sinato adds space for three and a mezzanine reading room to Fujigaoka T apartment

December 22, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Sinato adds space for three and a mezzanine reading room to Fujigaoka T apartment

Read the rest of Sinato adds space for three and a mezzanine reading room to Fujigaoka T apartment Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: apartment renovation , Fujigaoka T , green renovation , japanese architecture , mezzanine , reading room design , Sinato , small apartments , small spaces , Tokyo , wooden architecture

Read the original post: 
Sinato adds space for three and a mezzanine reading room to Fujigaoka T apartment

Studio Prototype’s Gorgeous Home Renovation Strikes the Perfect Balance Between Old and New

October 6, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Studio Prototype’s Gorgeous Home Renovation Strikes the Perfect Balance Between Old and New

Read the rest of Studio Prototype’s Gorgeous Home Renovation Strikes the Perfect Balance Between Old and New Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: addition to historic house , brick facade , daylight , duiven , front porch , historic house , house addition , house renovation , house w , House W Studio Prototype , jeroen steenvoorden , mezzanine , new entrance , outdoor verandah , pitched roof , privacy , rear garden , skylight , stained cedar battens , Studio PROTOTYPE , views , wood battens

Read more here:
Studio Prototype’s Gorgeous Home Renovation Strikes the Perfect Balance Between Old and New

Playful Twisting Staircases Transform Case House into Daring Loft-Style Living

January 28, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Playful Twisting Staircases Transform Case House into Daring Loft-Style Living

Read the rest of Playful Twisting Staircases Transform Case House into Daring Loft-Style Living Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “green wall” , case house , cuboid architecture , full height wall partitions , japanese architecture , Jun Igarashi Architects , loft house , mezzanine , open floor plan , Sapporo , wooden loft        

Here is the original:
Playful Twisting Staircases Transform Case House into Daring Loft-Style Living

Bad Behavior has blocked 1023 access attempts in the last 7 days.