C.F. Mller’s stunning Low Energy Center in London showcases an innovative use of steel

September 14, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on C.F. Mller’s stunning Low Energy Center in London showcases an innovative use of steel

Europe’s largest new residential heat network – the Greenwich Peninsula Low Energy Center in London – saves over 20,000 tons of carbon every year. C.F. Møller Architects and British artist Conrad Shawcross  designed the groundbreaking facility, which is clad in hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower. The center won this year’s coveted GAGA Architecture Award for the most innovative and effective use of galvanized steelwork. The Greenwich Peninsula Low Energy Center sits at the entrance of the peninsula next to the Blackwall Tunnel Approach. It houses boilers and CHP that provide heat energy to the businesses and homes due to be built in the coming years Its impressive appearance can be attributed to Conrad Shawcross. The artist designed the facade of the 160-foot (49 meter) high tower as a way of communicating commitment to sustainable and affordable energy for all. Related: C.F. Møller Architects designs Danish school that optimizes learning through design The perforated steel panels create a Moiré Effect , and facilitate animated patterns of light at night. Named ‘The Optic Cloak’ the structure is formed of hundreds of triangular panels – each the size of a London bus – folded across the surface of the tower forming complex geometric patterns. + C.F. Møller Architects + Conrad Shawcross Photos by Mark Hadden

Read the original post: 
C.F. Mller’s stunning Low Energy Center in London showcases an innovative use of steel

Natural ventilation and light filters through this glittering perforated facade

February 17, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Natural ventilation and light filters through this glittering perforated facade

Photo by W Workspace The natural environment permeates through the faceted,  perforated facade of this shopping center in Bankok. Taiwan-based studio Architectkidd designed the project, named The Street Ratchada, by renovating an existing retail development and combining Thailand’s traditional metalwork techniques with digital design to create an engaging envelope that allows air and light to filter through the porous diamond panels. The building features a semi-outdoor atrium , a variety of programs and public activities that help embed the project into the existing urban tissue of Bangkok . Traditionally planned interior gave way to a more flexible layout. Related: Architectkidd’s Blue Bird Hut saves injured birds in Thailand One of the building’s most prominent features is its facade which creates an inviting glow from within at night. Gradient transparencies of the panels facilitate natural ventilation and ever-changing lighting conditions. The metallic surface has a monumental appearance, while delicately influencing the use of the building by functioning as a porous layer composed of triangulated, uniquely cut slivers. + Architectkidd Lead photo by Luke Yeung

Read the original here:
Natural ventilation and light filters through this glittering perforated facade

Iridescent hand-folded metal panels clad Snøhetta’s Learning Center at Toronto’s Ryerson University

December 8, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Iridescent hand-folded metal panels clad Snøhetta’s Learning Center at Toronto’s Ryerson University

Read the rest of Iridescent hand-folded metal panels clad Snøhetta’s Learning Center at Toronto’s Ryerson University

Original post:
Iridescent hand-folded metal panels clad Snøhetta’s Learning Center at Toronto’s Ryerson University

Wood and metal sandwich panels clad PAN Architects’ striking Marseille Architecture School extension

August 3, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Wood and metal sandwich panels clad PAN Architects’ striking Marseille Architecture School extension

Read the rest of Wood and metal sandwich panels clad PAN Architects’ striking Marseille Architecture School extension

Here is the original: 
Wood and metal sandwich panels clad PAN Architects’ striking Marseille Architecture School extension

Gustavo Penna’s modular bus stop blends into the urban landscape in Brazil

April 13, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Gustavo Penna’s modular bus stop blends into the urban landscape in Brazil

Gustavo Penna Arquiteto & Associados just completed their design for the BRT (Bus Rapid Transit) bus stop in Brazil- a modular metallic structure that blends into the urban landscape. This unique prefab bus stop features glass and perforated plates as enclosures and uses efficient internal ventilation and lighting to create an easily maintained and pleasant space for commuters. Read the rest of Gustavo Penna’s modular bus stop blends into the urban landscape in Brazil Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: bus stop , design for disabled , disabled access , glass facade , green infrastructure , green transportation , Gustavo Pena Arquiteto & Associados , metal facade , modular architecture , modular design , perforated facade

Original post:
Gustavo Penna’s modular bus stop blends into the urban landscape in Brazil

OFIS Completes Out-of-This-World Football Stadium in Belarus

November 24, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on OFIS Completes Out-of-This-World Football Stadium in Belarus

Read the rest of OFIS Completes Out-of-This-World Football Stadium in Belarus Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: aluminium facade , arena , arena borisov , Belarus , football stadium , metal facade , ofis arhitekti , perforated facade , slovenian architects , sports architecture , stadiums

Read more here:
OFIS Completes Out-of-This-World Football Stadium in Belarus

PPAG Architects’ Restaurant Renovation and Extension Project Is a Labyrinth of Reflections

October 27, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on PPAG Architects’ Restaurant Renovation and Extension Project Is a Labyrinth of Reflections

Read the rest of PPAG Architects’ Restaurant Renovation and Extension Project Is a Labyrinth of Reflections Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Austrian architects , facade design , green renovation , interior design , invisible architecture , metal facade , PPAG Architects , reflective facade , Restaurant , restaurant extension , vienna , Vienna restaurant

View original post here:
PPAG Architects’ Restaurant Renovation and Extension Project Is a Labyrinth of Reflections

Peeing in the Shower Could Save Millions of Gallons of Water (and Dollars)

October 27, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Peeing in the Shower Could Save Millions of Gallons of Water (and Dollars)

A new campaign by students at a British University encourages students to take their first pee of the day in their morning shower. And before we all lapse into a collective ewwww , the ‘ Go With the Flow ‘ campaign makes some mighty convincing arguments. The University of East Anglia (UEA) students found that if everyone in the UK changed their early morning bathroom habits, it would save a staggering 190 million gallons of water , and £430 million ($692 million) each year. Read the rest of Peeing in the Shower Could Save Millions of Gallons of Water (and Dollars) Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: campus , Drought , go with the flow , Norfolk , pee in shower , shower , showering , toilet flush , toilet flushing , uea , university of east anglia , water issues , water shortage , water usage

Here is the original: 
Peeing in the Shower Could Save Millions of Gallons of Water (and Dollars)

Perforated Screen Around Tokyo’s MoyaMoya House Protects the Privacy of a Hobbyist Kimono Dyer

June 2, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Perforated Screen Around Tokyo’s MoyaMoya House Protects the Privacy of a Hobbyist Kimono Dyer

Read the rest of Perforated Screen Around Tokyo’s MoyaMoya House Protects the Privacy of a Hobbyist Kimono Dyer Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: daylit house Tokyo , Fumihiko Sano , Japanese architects , kimono dyeing , metal facade , MoyaMoya House , perforated facades , small houses Tokyo , tokyo architecture , Tokyo Fumihiko Sano , traditional dyeing techniques

Read more from the original source:
Perforated Screen Around Tokyo’s MoyaMoya House Protects the Privacy of a Hobbyist Kimono Dyer

Bad Behavior has blocked 1297 access attempts in the last 7 days.