Sculptural Sunset Houses mimic waves with rainwater-collecting roofs

October 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Sculptural Sunset Houses mimic waves with rainwater-collecting roofs

Named after their spectacular sunset views, the Sunset Houses are two seaside homes set into a slope in the idyllic beach town of Tibau do Sul in northeastern Brazil. Architects Mariana Vilela and Daniel F. Florez of the local architecture firm Vilela Florez designed the sculptural pair of homes, which feature bright blue and grounded brown tones to reference the landscape. To reduce the buildings’ environmental footprint, the architects used locally sourced stone and bamboo and engineered the roof to not only collect rainwater but to also promote natural ventilation. Covering a built area of 430 square meters, the recently completed Sunset Houses were sited for stunning vistas of the Guaraíras Lagoon and the dunes of Malemba Beach. Connected by a large pergola , the two homes comprise two floors each with floor plans that mirror each other. On the ground floor is the open-plan living room, kitchen and dining area that opens up to a covered outdoor seating space overlooking a pool. The outdoor living space also branches off to a small bathroom and utility room. Three bedrooms are placed on the upper level of each home, along with two bathrooms. The upper floor is cantilevered to create shade and protection for the lower spaces. Timber features prominently in the project, and treated bamboo sliding panels provide relief from the hot sun. Locally sourced stone was used for the dividing partition and basement walls; volcanic stones were placed atop the concrete-beamed pergola. The double-layered roof was treated as a “fifth facade” that comprises rainwater-collecting, thermoacoustic panels on the first layer and wood shingles for the second layer. Related: Budget-friendly bamboo house completed in just 10 months “The colors are used in a conceptual and sociological way, inspired by the vivid colors of the facades of the local houses and their expression of joy and acceptance,” the architects said. “The tones chosen are mainly bluish tonalities that, due to the condition of being between two bodies of water , seek to reproduce the many variants of tones coming from the sea and the lagoon.” + Vilela Florez Images by Maira Acayaba

Go here to read the rest: 
Sculptural Sunset Houses mimic waves with rainwater-collecting roofs

A budget-friendly bamboo house was completed in just 10 months

August 2, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on A budget-friendly bamboo house was completed in just 10 months

Brazilian architecture firm Vilela Florez designed Casa Bambu (Bamboo House), a breezy, contemporary home in northeast Brazil that takes its name from its striking use of bamboo for herringbone-patterned exterior paneling. Covering an area of nearly 2,000 square feet, this holiday home was built on a limited budget of 80,000 euros (approximately $93,140 USD) with a tight design and construction deadline of ten months for a couple who spends most of the year on a sailboat traveling through the Mediterranean Sea. The house takes cues from the clients’ travels with its Mediterranean-inspired blue hues and Portuguese mosaic stone floors found in the outdoor living areas. Located outside of a small village near Pipa Beach, Casa Bambu includes three bedrooms and bathrooms placed separately from the outdoor communal living areas. The architects built a two-story volume for the private rooms out of concrete masonry blocks that they then clad in panels of bamboo arranged in a herringbone pattern. In contrast, the primary living areas — including the dining room, kitchen and living space — are located in an adjacent open-air structure that overlooks the pool. Related: How to install bamboo paneling “Given the limited time granted for design and construction, a simple volume with the rooms is proposed and connected by bridges to an outdoor living area, paved in stone as the traditional Portuguese sidewalks,” the architects explained in a project statement. “This living area is protected laterally by two local stone walls and shaded by a wooden roof. Besides the natural color palette, spanning from wood, to bamboo and natural stone , the bedroom volume is painted in Mediterranean blue, a color so familiar to the clients from their many boat trips.” Related: This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days The house is also oriented to take advantage of cooling cross ventilation . The prevailing winds are cooled when they pass over the outdoor pool and are passed into the living spaces and the bedrooms, which open up through sliding doors. + Vilela Florez Images by Mariana Vilela and Daniel F. Flórez

The rest is here: 
A budget-friendly bamboo house was completed in just 10 months

Bad Behavior has blocked 805 access attempts in the last 7 days.