Solar-powered floating hotel room is designed to pop up anywhere on water

January 17, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Solar-powered floating hotel room is designed to pop up anywhere on water

Valencia-based architecture firm Mano De Santo has proposed a plug-and-play hotel room that could be easily transported and installed thanks to its modular, off-grid design. Dubbed the Punta de Mar Marina Lodge, the conceptual floating pavilion is a sustainable tourism initiative that targets low environmental impact. Powered with solar energy , the Punta de Mar Marina Lodge would offer a private and luxurious experience on the water for two. Unveiled last year, the Punta de Mar Marina Lodge is envisioned to house two levels spanning a total of 74 square meters in size. The ground floor — approximately 40 square meters — includes a small front terrace that opens to the bedroom, which overlooks views of the water through full-height glazing. The bathroom, technical equipment and storage are tucked in a unit behind the bed, while a small outdoor terrace is located in the rear. Guests can also enjoy access to the roof, where an open-air lounge with seating is located. “Punta de Mar is a sustainable tourism initiative, since it does not generate waste because it is an installation of modules whose system is the ‘Plug & Go,’” the architects said in a project statement. The team also explained that the unit is integrated into its environment with low impact. The hotel can be easily relocated — it can be transported by land or sea — and can be enjoyed in an array of different settings for “unique and exclusive experiences.” Related: This modular outdoor swimming pool from Finland could make a splash near you In addition to the off-site prefabrication of the unit that minimizes waste, the Punta de Mar Marine Lodge was designed to follow passive solar principles to reduce energy usage. Moreover, the indoor temperature, lighting, alarm system and entertainment system can all be controlled remotely via the guests’ smartphones. + Mano De Santo Via ArchDaily Photography by Sergio Belinchon via Mano De Santo

The rest is here: 
Solar-powered floating hotel room is designed to pop up anywhere on water

Perkins+Wills University of Hawaii building is an eco-conscious beacon in West Oahu

January 17, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Perkins+Wills University of Hawaii building is an eco-conscious beacon in West Oahu

The University of Hawaii West Oahu has gained a new Perkins+Will -designed addition that’s not only visually striking but also site-specific to Kapolei, a planned community on the island of Oahu. Created in collaboration with Hawaii-based KYA Design Group, the campus building offers a mix of workspaces and learning areas for students, faculty and staff. All parts of the University of Hawaii’s new Administration and Allied Health Building was inspired by the site context, from the siting of the building to the sculptural zigzagging roof that references the area’s historic sugar mills. Located on land that had formerly been used as sugarcane fields, the University of Hawaii’s West Oahu campus is tied to a long agricultural history dating back more than a hundred years. Continued sustained tilling, however, has stripped away rich topsoil and rendered the land less fertile and less able to retain water. As a result, Perkins+Will has made environmental stewardship a priority in the project with a landscaping plan that will restore the topsoil through nitrogen fixing planting, improve onsite ecological water and nutrient management and revive native landscaping . Eco-friendly principles also guided the design of the 43,000-square-foot complex, which features deep open-air lanais (balconies) on the south-facing facade that provide shade against the harsh sun and promote natural ventilation . The textured monolithic skin is made from concrete masonry units (CMUs) that form a geometric pattern inspired by traditional Hawaiian kapa (cloth). Related: Perkins + Will’s KTTC building blends beauty and sustainability in Ontario “The challenge was how to best consolidate the distinct functions of teaching labs and classrooms within the same building as office space for the campus administration,” Mark Tagawa, associate principal at Perkins+Will’s LA Studio, said. “We wanted to create a facility that interacted with the landscape in a sympathetic way, through water management, landscaping and materiality. Cultural and ecological appropriateness was our filter for all design decisions.” + Perkins+Will Via Dezeen Photography by Andrea Brizzi via Perkins+Will

Read the original here:
Perkins+Wills University of Hawaii building is an eco-conscious beacon in West Oahu

Bad Behavior has blocked 1395 access attempts in the last 7 days.