Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

December 28, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Just in time for the holidays, Steven Holl Architects completed the latest Maggie’s Center, a building the U.S. firm describes as having “a new joyful, glowing presence.” The luminous building at St Bartholomew’s Hospital in London is one in a network of drop-in centers with the charitable purpose of helping anyone who has been affected by cancer. Filled with natural light during the day and lit from within at night, this new Maggie’s Center is a sculptural beauty that takes inspiration from the church’s medieval heritage. Founded by Maggie Keswick Jencks and Charles Jencks in 1995, the Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Trust and the network of Maggie’s Centers seek to help those affected by cancer with free support, information, and advice. Located on the grounds of NHS hospitals, the buildings that house Maggie’s Centers also double as uplifting design destinations, having been designed by leading architects such as Frank Gehry, Zaha Hadid, and Snøhetta. At the Maggie’s Center at St. Barts, Steven Holl Architects fashioned a curved three-story building—one of the few centers with a more vertical rather than horizontal profile—that draws the eye with its glowing matte glass facade decorated with colored glass fragments that evoke the “neume notation” of 13th century Medieval music. The glass facade is also organized in horizontal bands like a musical staff. “Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital,” wrote the architects. Related: Light-filled cancer center harnesses the healing power of nature The architects continue to say that the building was envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel,” referring to the glass cladding as the outer layer on a branching concrete frame that holds an inner layer of perforated bamboo . The inner bamboo shell wraps around an open curved staircase and is bathed in colored light that changes over time and by season. The ground floor welcomes visitors with a rest area, counseling room, kitchen, and dining area. The first floor comprises a library and two additional rooms, while the topmost floor opens up to a public roof garden with flowering trees and a multipurpose space for yoga, Tai Chi, meetings and more. + Steven Holl Architects Images by Iwan Baan

Read the original here: 
Glowing Maggies Center by Steven Holl Architects opens in London

Bad Behavior has blocked 5406 access attempts in the last 7 days.