MVRDV unveils plans for the biggest urban development project in Scandinavia

September 8, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MVRDV unveils plans for the biggest urban development project in Scandinavia

MVRDV and BSK Arkitekter have grand plans for Gothenburg, Sweden. The two architecture firms just unveiled Magasin 113, a proposed transformation and extension of an existing waterfront warehouse in Gothenburg’s future Frihamnen RiverCity —the largest urban development project in Scandinavia. Once renovated and expanded, the multistory warehouse will offer 16,500 square meters of office space, an art center, pop-up spaces, a cafe, tourist information, retail, restaurants, and studios. Magazine 113 is one of the few remaining historic warehouses in the area. The mixed-use adaptive reuse project blends old and new, and will serve as a public hub for a livable neighborhood. The interior is organized into zones and connected via large freight elevators as well as a family of different types of stairs. An outdoor staircase on the waterfront -facing facade connects the different loading balconies with the main public plaza. The architects plan to expand the concrete building’s footprint with the addition of three new levels of timber-framed floors above. A new public space will join the existing structure and new extension, visually uniting the two and attracting public activity from outside. The original brick facade and interiors will be restored, repaired, and displayed beneath a glazed facade to show off Magazine 113’s industrial heritage. The glazed facade that wraps around the existing concrete warehouse and new timber-framed extension provides insulation and a protective “raincoat.” “This will add an exciting blend of a building that is ‘old’ and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time,” wrote MVRDV. Related: The Sax: MVRDV unveils plans for a ‘vertical city’ in Rotterdam “Magasin 113’s location will become a public node through its close connections to other public spaces in the area,” added the architects. “Combined with the nearby park and pool, it aims to attract a wide range of tenants and services, which in turn will help to create an inviting and desirable neighbourhood.” + MVRDV Images via MVRDV

Read the rest here: 
MVRDV unveils plans for the biggest urban development project in Scandinavia

Portuguese winery transformed into a minimalist and modern home

September 8, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Portuguese winery transformed into a minimalist and modern home

A 20th century winery has traded barrels of grapes for family gatherings thanks to the efforts of Extrastudio . The Lisbon-based architecture firm transformed the former winery into a light-filled home in Azeitao, a small village in southern Portugal. The architects retained the gabled structure’s original building footprint, but refreshed its look with a red-colored render that gives the building its new name—the Red House. Built in the 20th century by the client’s grandparents, the winery has been overhauled into a minimalist and modern dwelling complemented with a black-bottomed pool. Despite its contemporary interior, the home exudes rustic appeal thanks to its gabled roofline and uneven application of red-colored render. The facade’s patchy and pinkish appearance, which changes over time, echoes the look of the original weathered walls. “A natural red pigment was added to the mortar, to reinforce the building’s presence, allowing the house to age gradually and changing its tonality, without ever requiring a coat of paint,” said the Extrastudio, according to Dezeen . “Over the days and months, the colour of the house alters, lighter or darker depending on the humidity, almost black when it rains.” The render derives its color from powdered brick and heat-treated clay, a material that protects the facade against weathering damage. Related: 100% solar-powered winery keeps naturally cool with cork-insulated roofs Natural light fills the Red House, which is dominated by white-painted interiors, pale concrete floors, and tall ceilings. Mirrors line the living room to further reflect light. Full-height black glass doors stretch the width of the garden-facing facade on the ground floor and slide completely open to expand the living space to the outdoors. The ground floor comprises the communal areas, arranged in an open-plan layout, while the bedrooms and bathrooms are placed on the floor above. A small room occupies the attic. + Extrastudio Via Dezeen Images via Extrastudio

Read more:
Portuguese winery transformed into a minimalist and modern home

Bad Behavior has blocked 6410 access attempts in the last 7 days.