A rustic, surfside home connects a young family to the beach

November 1, 2018 by  
Filed under Green

Surf’s up for a young couple living in the southwestern France surfing mecca of Soorts-Hossegor. Custom-designed by Paris-based firm Java Architecture, ‘Une Maison Pour Surfer’ serves as a home base for the surf-loving couple and their new baby. Keeping within a tight budget and focusing on minimal impact to the environment, the architects created an elongated home using  prefabricated modules . The 1,000-square-foot home was built in collaboration with the homeowners, a young couple who lived in Paris but wanted a vacation home  to relax and spend their time on the coast doing what they love — surfing. Their chosen spot was the idyllic area of Soorts-Hossegor, a popular area for water sports. Related: The Truck Surf Hotel is traveling retreat that hits the best surf spots in Europe and Africa Located on a hilly landscape surrounded by forest, the welcoming family home has a  minimal impact on the natural surroundings. Building on the top of the hill meant that no big trees had to be cut down, and using prefabricated modules allowed the project to have a reduced construction and transportation time, which in return minimized the project’s carbon footprint. Taking on a shed-like appearance, the home is an elongated form with a gabled roof . Clad in thin, dark wood panels, the exterior blends into the surrounding forestscape, virtually camouflaged within the tree canopy. An extra-wide porch serves as the main attraction. Jutting out into the landscape and covered in a corrugated polycarbonate cladding, this space is the most active area for the family. The transparent nature of the structure lets natural light into the home but protects the interior from rain and wind. Although the large porch is the activity center, the interior living space is just as relaxing. Light wooden panels were used to clad the walls and flooring throughout the home. The design scheme uses muted colors and minimal furnishings to create an ultra soothing space that welcomes the family after a long day on the waves. + Java Architecture Via Archdaily Images via Java Architecture

See more here:
A rustic, surfside home connects a young family to the beach

Wooden home designed to withstand extreme weather assembled in just two days

February 15, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Wooden home designed to withstand extreme weather assembled in just two days

Borren Staalenhoef Architecten BV bna created this stunning prefab wooden home on the remote Dutch island of Vlieland. Tucked into the rolling landscape, the elegant structure rises out of the dunes with a majestic asymmetrical pitched black roof. Het Kulkje Vlieland was built on location in a mere two days, and it’s designed to blend into its environment and to withstand the extreme weather often found on the island. Considering the delicate nature of the landscape, the building process was a challenge for the architects. Additionally, the project had to overcome a few legal limits as well because new constructions are no longer permitted in the area. Between 1930 and 1970 about 200 holiday homes were built on this part of the island, but further construction had been limited to protect the natural state of the pristine area . Accordingly, the architects had to tear down an existing structure to create a new one, but had to respect the limited construction parameters of the prior structure. Related: Elegant Flying Point home rises gracefully out of restored sand dunes To reduce its footprint, the wooden structure was completely manufactured off-site. Once all of the pieces were on location, the entire construction process took just 2 days to mount, which is shocking considering the rugged landscape. The three-story home has a spacious living area on the first floor, which is surrounded by glazed walls to provide beautiful views of the natural surroundings from any angle. The bedrooms are located on the top floor, which leads up to a large attic space that can be used as an office or guest room. However, it is the lower level of the home, which is sunken beneath the level of the dunes, that is the heart of the design. This “hidden” level of the home is tucked deep into the landscape, virtually obscured from view from the outside. Once on the inside, however, the space is flooded with natural light and provides sweeping views of the dunes. + Borren Staalenhoef Architecten BV bna Via Archdaily Images by Borren Staalenhoef Architecten BV bna  

Read the original post: 
Wooden home designed to withstand extreme weather assembled in just two days

Bad Behavior has blocked 2079 access attempts in the last 7 days.