SUNY New Paltz Engineering Innovation Hub achieves LEED Gold

August 14, 2020 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on SUNY New Paltz Engineering Innovation Hub achieves LEED Gold

In New York’s Hudson Valley region, the public liberal arts college SUNY New Paltz has earned a LEED Gold certification award for its newly completed Engineering Innovation Hub building. Designed by NYC-based firm Urbahn Architects , the $13.5 billion project champions energy-efficient and resource-saving design, from its diversion of nearly 90% of the project’s construction waste from landfills to the installation of double-glazed, low-E windows throughout. The two-story, 19,500-square-foot building houses a bachelor’s degree program in mechanical engineering, teaching and research lab spaces and the Hudson Valley Additive Manufacturing Center (HVAMC). Centrally located within the SUNY New Paltz campus near the existing Resnick Engineering Hall, the Engineering Innovation Hub features a handsome, gray-toned facade. The building has an energy-efficient rainscreen system created for minimizing heat loss along with high-performance and highly durable concrete panels by Taktl. The Hub sits on a 31,200-square-foot landscaped site specially engineered for responsible stormwater management practices. In addition to maximizing green space with native, low-maintenance vegetation, the site includes landscaped bioswales that direct rainwater into a 45-foot long retention pond. Related: “Story book of timber” designed for University of Arkansas Water-saving strategies have also been implemented inside the building, where water-efficient plumbing fixtures have resulted in a 31% reduction in the consumption of potable water. Energy efficiency is further enhanced by the maximization of daylighting through double-glazed, low-E windows, high-efficiency LED fixtures automated for energy conservation and a high-performance HVAC system. All building materials have low-VOC emissions and were locally sourced or made with recycled content wherever possible.  “The important lesson learned from this project is that an efficient, sustainable building can be designed within the confines of a limited budget,” said Nandini Sengupta, senior associate for Urbahn Architects. “Bring in seasoned design consultants early in the conceptual phase, and perform continuous energy modeling starting in the conceptual design phase. The final building envelope and mechanical systems designs have resulted in an energy cost savings of 28%.” + Urbahn Architects Photography by Ola Wilk/Wilk Marketing Communications via Urbahn Architects

More:
SUNY New Paltz Engineering Innovation Hub achieves LEED Gold

A dark, damp house becomes a sustainable, sun-soaked abode

November 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on A dark, damp house becomes a sustainable, sun-soaked abode

Formerly cold, dim and damp, a terrace house in Northcote, Victoria has been reborn into a vibrant and welcoming dwelling with an emphasis on gardening. Designed by Green Sheep Collective for a client named Jill, the compact project, named Jill’s House, saw a modest expansion of just 22 square meters of space yet gained its bright and spacious feel thanks to a thorough renovation. Created to meet the client’s aspirations for a “very healthy home,” Jill’s House embraces recycled materials, low VOC finishes and passive solar principles for a minimal energy footprint. Having developed deep ties with her local community, the homeowner wanted the renovated house to be suitable for long-term living and retirement. As a result, the redesign prioritized accessibility, low maintenance and durability. Tapping into its extensive experience in eco-friendly retrofits, Green Sheep Collective opened the home to greater amounts of natural light while improving energy efficiency with the reorientation of the living areas to the north and the installation of high-performance materials, such as improved insulation and low-e double glazing. The open-plan living area also enjoys a seamless connection with the outdoors to support the client’s hobby of gardening. “The comfort, energy efficiency and longevity of the house have been improved immeasurably,” the designers noted. “Despite an existing north wall along the boundary, sunlight is brought deep into the house via a raked ceiling paired with electric-operated clerestory windows that soar above the kitchen and dining areas, doubling to encourage the ‘stack effect’ for ventilation and distinguish the extension from the original Victorian home.” Related: Smart Home targets affordability and eco-friendly design in Australia Adding to the overall sense of vibrancy, bright pops of color woven throughout were inspired by the client’s favorite Derwent pencils from childhood. A natural materials palette  — including plantation timber flooring and recycled red bricks — lend additional warmth and complement the restored furnishings that include the dining table, dining chairs and lounge suite. + Green Sheep Collective Photography by Emma Cross via Green Sheep Collective

View post: 
A dark, damp house becomes a sustainable, sun-soaked abode

Giant ski slope to top green-roofed civic center in Beijing

April 25, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Giant ski slope to top green-roofed civic center in Beijing

The next time you visit Beijing you may want to get your sled ready. China’s ever-evolving capital will soon be home to a stunning new civic center topped with an artificial snow-covered slope perfect for skiing and sledding. Designed by architect Andrew Bromberg of Aedas , the civic center, called the China World Trade Center Phase 3C, will merge energy efficient principles with mixed-use programming that accommodates the arts, outdoor recreation, and even organic farming. Set for completion in 2020, this extraordinary project is the final piece of the China World Trade Center masterplan, which includes Beijing’s two tallest towers to date in the city’s business district. With its eye-catching sculptural shape and ample green space, the Phase 3C development will serve as an anchor and gateway to the complex. Instead of massing the buildings around a single street-level civic green, Bromberg elevated the green space to the upper level to create a series of green terraces outfitted with seating and large trees. The shape of the elevated building dips towards the street corner but gently lifts up towards the tall towers. An Olympic-sized indoor ice-skating rink will be located directly below the largest roof garden, which sits above multiple levels of retail. Parking is tucked beneath ground. The building will also include an amphitheater, art studios, exhibition spaces, an organic farm , cultural and educational facilities, a rock climbing wall, theater, and a water play area that can be converted into an outdoor ice skating rink in winter. The crown jewel of the project is the sloping hill at the crest of the building that, with the use of artificial snow, will be turned into a slope for skiing and sledding during the colder months. Related: Smog-filled Beijing is building a ‘green necklace’ around the city to curb pollution To lower its energy footprint, the building will be clad in low-e , low-iron glass and is designed to maximize indoor access to natural light to reduce electricity demands. Existing trees will be transplanted onto the roof of the development and the natural landscaping will help reduce the city’s heat island effect and solar gain. Specially chosen plants and an efficient irrigation system are expected to reduce the project’s landscape requirements by as much as 30 percent as compared to the project baseline for the peak watering month. Water Efficiency Labeling Scheme (WELS) rated water fittings will also be used. The project will begin construction in August 2017. + Aedas Images via Aedas

See the rest here: 
Giant ski slope to top green-roofed civic center in Beijing

Mark+Vivi convert a tire shop into an artsy, energy-efficient live/work studio

December 9, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Mark+Vivi convert a tire shop into an artsy, energy-efficient live/work studio

Look inside Mark+Vivi’s live/work studio and it’s hard to imagine that this beautiful light-filled space used to be a 1920s tire shop. The dramatic transformation from industrial roots to a new chic appearance is a testament to the skills of Mark+Vivi, an interdisciplinary design/build studio based on Montreal, Canada. Located in the transitioning city of Verdun, Quebec, the studio, named the Tire Shop Project, consumes 35 to 50% less energy than similar sized homes in the city thanks to energy-efficient retrofits like double-glazed windows and an inverter ducted heating and cooling system. The Tire Shop was Mark+Vivi’s inaugural project that functioned as the designers’ live/work studio and the home to La Façade Art + Architecture, a storefront gallery dedicated to the exhibition of local contemporary art and experimental architecture. Sustainability was at the heart of the 800-square-foot renovation , from the reuse of the building to the designers’ focus on passive energy design. “One of the greatest sustainable aspects of our building is not what was used to revitalise it but rather how we live because of it,” said designers Mark Fekete and Viviana de Loera. Related: JZA+D transforms a defunct Princeton gas station into a pumping pizza joint Mark+Vivi preserved the original building footprint but replaced all of the windows with double-glazed, low-E units. A shop window with commercial-grade storefront glazing was added in the front to show off the art on the display. All the internal floors, shelving, and cabinetry were built from locally sourced Canadian plywood , and the painted and exposed surfaces were finished in low-VOC treatments. An energy-efficient 12,000-btu interior wall-mounted inverter ducted system provides all the heating and cooling. Natural light floods the interior, which further minimized energy use. The Tire Shop project was completed at a cost of $150 per square foot, a considerable savings from the typical $200-$350 per square foot for new construction of projects of comparable size in Montreal. + Mark+Vivi Via v2com Images by Adrien Williams

View original here:
Mark+Vivi convert a tire shop into an artsy, energy-efficient live/work studio

Contemporary Bedford Park House modestly hides its many green features

March 25, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Contemporary Bedford Park House modestly hides its many green features

Read the rest of Contemporary Bedford Park House modestly hides its many green features Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “energy efficiency” , airtight insulation , Alex Tedesco , Bedford Park House , Geothermal power , green house , insulation , LGA Architectural Partners , low-e , Low-e windows , natural ventilation , passive design , passive solar gain , solar heat gain , sustainable house , toronto

Read the original post:
Contemporary Bedford Park House modestly hides its many green features

Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales

March 13, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales

Read the rest of Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “leed” , Cambodia , cantilevered , Daylighting , dragon , Green Building , green design , green development , green economy , IGU , insulated glazing , low-e , phnom phen , spandrel , Sustainability , tfp farrell , vattanic capital tower , VAV

Read more here:
Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales

Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales

March 13, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales

Read the rest of Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “leed” , Cambodia , cantilevered , Daylighting , dragon , Green Building , green design , green development , green economy , IGU , insulated glazing , low-e , phnom phen , spandrel , Sustainability , tfp farrell , vattanic capital tower , VAV

See the original post here:
Cambodia’s New Stock Exchange Tower Has Dragon Scales

Bad Behavior has blocked 9436 access attempts in the last 7 days.