Yurt-inspired visitor’s center in China blends into its exceptional surroundings

February 9, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Yurt-inspired visitor’s center in China blends into its exceptional surroundings

This gorgeous visitor center in China was inspired by Mongolian yurts . Architecture firm HDD combined locally sourced stone and wooden beams to create a multi-functional space where local children can play and read. The Mulan Weichang Visitors Center also offers overnight accommodations and a great spot for astronomy enthusiasts to observe the night sky, all nestled within the stunning Mongolian grasslands. The building is located in the northeast of Hebei province, an area connected to inner Mongolia grasslands where ancient Chinese emperors used to hold autumn hunting festivals. Blending into its grassy surroundings, the building resembles the traditional Mongolian yurt. This layout creates a series of round, semi-public spaces that fit perfectly with the modern lifestyle. Related: A Firsthand Look at the Magnolia 2300 Yurt – the First Energy Star Home in British Columbia The middle of the library is a sunken living space, and the kitchen and dining area located off to the side. Large windows fill the interior with natural light and offer views of the landscape. This openness toward the exterior dominates every corner of the interior, including the bathroom, where a freestanding bathtub sits in front of another large window. Related: Trakke Transforms Ancient Yurt into a Packable Round House That Pops Up Anywhere for the Everyday Adventurer The architects used local materials including old stone and used wooden beams in order for the building to blend seamlessly into its natural surroundings. The main structure of the building is steel framing, combined with triple layered low-e glass panels, while the exterior wooden frames double as an efficient shading system. + HDD Architecture Via Contemporist Photos by Shengliang Su

Original post: 
Yurt-inspired visitor’s center in China blends into its exceptional surroundings

Schemata Architects beautifully renovate a Japanese eyewear shop with low-e glass

September 14, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Schemata Architects beautifully renovate a Japanese eyewear shop with low-e glass

The existing building comprises two L-shaped blocks, one housing the eyewear shop and then other used as a cafe, both of which frame a square courtyard . Due to the mostly opaque facade and building orientation however, the cafe and courtyard were hidden from street view and it was hard for passersby to discern the shop’s purpose. Related: MAD Architects transform house into a unique Japanese kindergarten with a 2-story slide Schemata Architects’ renovation focused on removing the exterior walls and installing low-e glazed walls in their place to let in natural light and views of the eyewear products and interior. “The interior design was intended to emphasize the effect of exposing the skeleton of the building,” write the architects. “New interior walls are offset from the original wall lines, finished with brick tiles usually used for exterior finishes; shelves and display furniture are designed as independent elements detached from the building.” The architects collaborated with graphic design office KIGI on the arrangement of the products in store. + Schemata Architects Images via Schemata Architects

View post:
Schemata Architects beautifully renovate a Japanese eyewear shop with low-e glass

Bad Behavior has blocked 859 access attempts in the last 7 days.