Swanky laneway house in Melbourne is built of recycled red brick

August 11, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Swanky laneway house in Melbourne is built of recycled red brick

Austin Maynard Architects continues their valiant fight against the cookie-cutter McMansions of Australia with a beautiful new project built of recycled red brick. Located in Richmond, Melbourne within a laneway, the Brickface is a compact house addition at the end of the existing building’s rear yard. The modern and playful extension includes a garage on the ground level, studio living/guest suite above, and a roof deck. Brickface stands out from its laneway neighbors thanks to its recycled red brick facade, large round windows, sculptural form, and garage doors that are painted black instead of white to recede into the building face. The side of the extension facing the main house features an eye-catching outdoor spiral staircase, as well as a playful extruded pattern of red and blue glazed brick from the PGH Vibrant range. A new entertaining space with a pool and terrace was built between the existing home’s main living area and Brickface. “Melbourne’s property market is so inflated, that we’re now seeing a generation that are not only unable to buy a home, but also struggling to find affordable places to rent close to their work, school and community,” wrote Austin Maynard Architects. “ Melbourne does have one trick up its sleeve that many parents are increasingly exploring. Melbourne is strewn with under-utilised laneways and many home owners are creating a second residence in their backyard with frontage to the laneway, where their adult children can live during university and early employment. These second residences are becoming fully independent studio homes for adult children, allowing them to save and plan, whilst continuing to contribute to the essence of Melbourne’s most vibrant and cultural suburbs.” Related: Austin Maynard Architects restores a beach shack in their crusade against McMansions Flexibility was built into Brickface’s design. The ground-floor garage can be easily adapted into a large living space or even an office. The high-ceilinged contemporary interiors are filled with natural light and the walls painted a bright light blue. The accessible roof terrace can be used for entertaining and as garden space. + Austin Maynard Architects Images by Tess Kelly

More here: 
Swanky laneway house in Melbourne is built of recycled red brick

Green roof flows into a lush living wall on this modern Vancouver home

April 13, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Green roof flows into a lush living wall on this modern Vancouver home

Texture and hand craftsmanship are king in this beautiful modern home in Vancouver . Design studio Measured Architecture completed the Rough House, a single family home and laneway project that skillfully combines a myriad of patterns, colors, and texture for visual interest without looking at all cluttered. With beautiful details to be found in every corner, the carefully constructed home is a delight for the eyes and even boasts lush green roofs and living wall. The 3,600-square-foot Rough House comprises two narrow structures, the main home and the smaller, detached laneway house, slotted into a tight urban lot in a way that still allows room for side yards and light wells. Carbonized cypress clads the primary residence while board-form concrete and repurposed white boardroom boards cover the smaller building. Large windows cut into the volumes frame views of the garden using Japanese principles of shakkei, or “borrowed view.” Related: Vancouver home built almost entirely with former building’s materials “Fundamental to the success of this project is the separation of the home from its neighbours in a tight urban condition through the narrowing of building to support increased side yard landscape edges and exterior light well circulation, displaced green space to regain connectivity to yard in an increased densification, and finally a play of textures to increase an intimacy between materials and occupant,” wrote the architects. The firm’s success can be seen in the outdoor patio, built like an extension of the indoor living space, that’s partly bookended by a lush living wall. The vertical garden appears to seamlessly connect with a green roof on the laneway house, a smaller version of the landscaped roof atop the primary residence. + Measured Architects Via Dezeen Images via Measured Architects

Read the rest here: 
Green roof flows into a lush living wall on this modern Vancouver home

Bad Behavior has blocked 1488 access attempts in the last 7 days.