The spinning house uses the force of hurricanes to anchor itself to the ground

December 28, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on The spinning house uses the force of hurricanes to anchor itself to the ground

This futuristic, hurricane-proof home is cleverly designed to use the force of storms to withstand extreme wind loads. Margot Krasojevi? Architects designed house to rotate around a helicoid retaining wall, burying itself into the land. The stronger the storm, the more tenaciously the home anchors itself to the earth. The Self-Excavation Hurricane House’s main living spaces are located in a precast reinforced concrete frame. This lightweight structure has a series of rubber-coated, concertina wall sections that provide the flexibility to adapt while the home rotates. Related: Floating, solar-powered ‘dragonfly’ bridge can sail to new locations The house is set upon an artificial island that is landscaped to flush flood water away from the main living areas. The surrounding topsoil directs water to deeper soil that functions as a bioswale . The wetland absorbs and temporarily stores floodwater, releasing it slowly into its surroundings. This part of the project helps with land reclamation and water purification . + Margot Krasojevi? Architects

Go here to read the rest:
The spinning house uses the force of hurricanes to anchor itself to the ground

Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form

December 28, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form

Moloney Architects completed the Two Halves Home, a striking timber-clad home that takes its name from its two seemingly separated but interconnected pavilions. Located in the bushland of central Victoria, the modern residence was commissioned by owner-builder clients who sought a home that embraced the outdoors and social uses, while maintaining a sense of seclusion and privacy. The resulting light-filled home gives off a contemporary yet cozy feel with large windows that invite the outdoors in. Set on a sloping site, the Two Halves Home mitigated the topography with a split form. The private and public areas are also evenly divided between the home’s two connected pavilions . “The two pavilions essentially distinguish the functions of the house, splitting the public and private zones to give the main living spaces the best views and natural light access,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney. Overlooking south-facing views, the open-plan living room, dining area, and kitchen are designed to foster casual conversation and intimate chats through the layout and furnishings, like the custom low-set bench seat that rings the room. Related: Contemporary Invermay House handsomely pairs spotted gum with concrete The bedrooms and bathrooms located upslope are smaller and more compartmentalized in comparison to the open-plan public area. The cozy light-filled interior features birch-faced plywood finish throughout. “It’s an important form gesture that expresses the sculptural nature of the interior architecture, and accentuates the warm heart of the space,” said Moloney, referring to the uniform use of plywood. + Moloney Architects Images by Christine Francis

Read the original post: 
Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form

Bad Behavior has blocked 897 access attempts in the last 7 days.