LEED Platinum fire station boosts firefighter wellness in Seattle

May 16, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Firefighting is consistently ranked one of the most stressful jobs in the U.S. — which is why the well-being of firefighters becomes all the more important in architecture firm Bohlin Cywinski Jackson’s design of Seattle Fire Station 32. Located in the heart of the Alaska Junction neighborhood in West Seattle, the 18,000-square-foot fire station boasts a handsome and modern appearance that not only enhances firefighters’ wellness, but also welcomes the community. The fire station , completed last year, is crafted to be highly energy efficient, and it recently achieved LEED Platinum certification. Filled with natural light and optimized for scenic views, Seattle Fire Station 32 is set in the heart of the neighborhood at the threshold between single-family residential areas and a denser commercial zone. To mitigate the site’s small size, the architects built upward, resulting in a four-story building with a basement. The building engages the civic arena with public areas that are visible from the street, such as the beanery and station office. The entrance of the office is marked by a 25-foot-tall wall-mounted fire truck sculpture . A 59-foot-long ladder truck and the firefighters’ activities are also put on full display behind a glazed end wall along Alaska Street. Related: Seattle’s Firestation 30 is a Copper-Clad Green Community Beacon Private bunk rooms and individual offices are tucked along the quiet residential-facing side of the building. The operational and administrative areas are housed on the lower floors, while the firefighters’ living spaces are located on the third floor. This floor opens up to an outdoor terrace overlooking the green roof . “The hose drying tower acts as a visual marker for the station between the southern residential hillside and tall mixed-use buildings to the north,” the architects wrote. “With a subtle lantern effect at night, the tower acts as a beacon of safety for residents and visitors.” The project was awarded a 2018 Green GOOD DESIGN Award , and earned LEED Platinum certification this month. + Bohlin Cywinski Jackson Images by Nic Lehoux

Read more here: 
LEED Platinum fire station boosts firefighter wellness in Seattle

Apple eyes ‘lifting’ voice of companies committed to clean energy

September 22, 2017 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Apple eyes ‘lifting’ voice of companies committed to clean energy

Lisa Jackson on the company’s newest renewable energy commitments, circular economy initiatives and what she would say to Scott Pruitt.

See the rest here:
Apple eyes ‘lifting’ voice of companies committed to clean energy

Manetti Shrem Museum’s 50,000-square-foot canopy was inspired by the texture of the agrarian landscape

November 28, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Manetti Shrem Museum’s 50,000-square-foot canopy was inspired by the texture of the agrarian landscape

The light-filled, multi-use building was built to further the educational mission of the museum and become a new cultural destination for the entire community. It will offer spaces for exhibitions, classes, studios and communal activities, all nestled under a 50,000-square-foot floating ‘Grand Canopy’ made of perforated aluminum triangular beams. Related: The Smithsonian’s Vaulted Canopy Brings Nature and Light Inside Chosen from a design competition in 2013, Bohlin Cywinski Jackson and SO – IL, together with construction company Whiting-Turner, created a building that redefines the concept of a university museum and the way in which the campus community will experience art. Related: Brooklyn Children’s Museum Unveils Plans for New Eco-Friendly Rooftop Canopy “The museum’s design was inspired by the agrarian landscape of the Central Valley, which is rich in pattern, texture and color,” said Karl Backus, design principal from Bohlin Cywinski Jackson’s San Francisco office. “We incorporated these elements into the program of the building as a way to create smaller volumes and provide an approachable, human scale .” + Bohlin Cywinski Jackson + SO-IL Photos by Iwan Baan

Go here to read the rest: 
Manetti Shrem Museum’s 50,000-square-foot canopy was inspired by the texture of the agrarian landscape

Movable walls on this Moonlight Cabin allow owners to turn their house inside out

July 20, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Movable walls on this Moonlight Cabin allow owners to turn their house inside out

Tucked within its small footprint is a treasure trove of luxuries, all designed to house a small family on vacation. The cabin spans a humble 645 square feet (60 square meters) and includes a fully appointed kitchen and bathroom. In the main living area, a giant U-shaped built-in sofa provides maximum lounge space and a spectacular view from a floor-to-ceiling window , obscured only slightly by a suspended wood stove. The home’s interior is fitted with Victorian ash timber linings coated with limed wood wash, which surround the space in elegant, contemporary style. The minimal interior design and restricted palette create a tranquil environment for relaxation, while carefully selected sustainable materials make the Moonlight Cabin as cost-effective as it is attractive. Related: Cape Schanck House boasts sweeping views of the Australian dune landscape The architects chose Spotted Gum for the cabin’s exterior panels, a native Australian variety of eucalyptus hardwood. The sustainable material is often used in flooring, but here demonstrates the same durable features, particularly the ability to expand and contract naturally in the changing climate. Shutters invite cross-ventilation , as well as offer the homeowners a bevy of privacy options. The shutters can be positioned to open up the interior space to the out-of-doors, or closed to ensure security and safety in the event of a storm, or when the owners are ready to pack up and go back to their primary home overseas. + Jackson Clements Burrows Images via Jeremy Weihrauch/Gollings Studio

Read more here: 
Movable walls on this Moonlight Cabin allow owners to turn their house inside out

Movable walls on this Moonlit Cabin allow owners to turn their house inside out

July 19, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Movable walls on this Moonlit Cabin allow owners to turn their house inside out

Tucked within its small footprint is a treasure trove of luxuries, all designed to house a small family on vacation. The cabin spans a humble 645 square feet (60 square meters) and includes a fully appointed kitchen and bathroom. In the main living area, a giant U-shaped built-in sofa provides maximum lounge space and a spectacular view from a floor-to-ceiling window , obscured only slightly by a suspended wood stove. The home’s interior is fitted with Victorian ash timber linings coated with limed wood wash, which surround the space in elegant, contemporary style. The minimal interior design and restricted palette create a tranquil environment for relaxation, while carefully selected sustainable materials make the Moonlight Cabin as cost-effective as it is attractive. Related: Cape Schanck House boasts sweeping views of the Australian dune landscape The architects chose Spotted Gum for the cabin’s exterior panels, a native Australian variety of eucalyptus hardwood. The sustainable material is often used in flooring, but here demonstrates the same durable features, particularly the ability to expand and contract naturally in the changing climate. Shutters invite cross-ventilation , as well as offer the homeowners a bevy of privacy options. The shutters can be positioned to open up the interior space to the out-of-doors, or closed to ensure security and safety in the event of a storm, or when the owners are ready to pack up and go back to their primary home overseas. + Jackson Clements Burrows Images via Jeremy Weihrauch/Gollings Studio

Read more here:
Movable walls on this Moonlit Cabin allow owners to turn their house inside out

Modern open-plan home in Jackson Hole reduces construction waste with six prefab units

July 7, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Modern open-plan home in Jackson Hole reduces construction waste with six prefab units

Read the rest of Modern open-plan home in Jackson Hole reduces construction waste with six prefab units Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Chris Pardo Design: Elemental Architecture , eco design , green design , jackson hole , Method Homes , modular home , prefabricated home , sustainable design

View original post here:
Modern open-plan home in Jackson Hole reduces construction waste with six prefab units

Gigantic swimmable ball pit takes over D.C.’s National Building Museum

July 7, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Gigantic swimmable ball pit takes over D.C.’s National Building Museum

Read the rest of Gigantic swimmable ball pit takes over D.C.’s National Building Museum Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: art installation , ball pit national building museum , beach in washington dc , indoor beach , National Building Museum , National Building Museum beach , national building museum summer block party , Snarkitecture , the beach by snarkitecture

Read the rest here: 
Gigantic swimmable ball pit takes over D.C.’s National Building Museum

Jackson presses winemaking into sustainability innovation

June 30, 2015 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Jackson presses winemaking into sustainability innovation

Using ag-tech, solar energy and Tesla batteries as well as age-old methods like falconry, Jackson Family Wineries has sharply cut water, grid energy and pesticides.

The rest is here:
Jackson presses winemaking into sustainability innovation

Test Drive Tiny Living in a Wheelhaus Cabin at the Luxurious Fireside Resort in Jackson, WY

November 21, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Test Drive Tiny Living in a Wheelhaus Cabin at the Luxurious Fireside Resort in Jackson, WY

Read the rest of Test Drive Tiny Living in a Wheelhaus Cabin at the Luxurious Fireside Resort in Jackson, WY Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , eco design , eco hotel , eco resort , eco-travel , fireside resort , green architecture , Green Building , jackson , jackson hole , micro home , micro house , small space living , Sustainable Building , sustainable design , The Wedge , tiny home , tiny house , wedge house , wedge micro home , wheel haus , wheelhaus , wyoming

View original here: 
Test Drive Tiny Living in a Wheelhaus Cabin at the Luxurious Fireside Resort in Jackson, WY

Ward + Blake Architects Use Low-Tech Solutions for High Efficiency School Design in Wyoming

February 28, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Ward + Blake Architects Use Low-Tech Solutions for High Efficiency School Design in Wyoming

Award-winning Jackson Hole architecture firm Ward + Blake Architects received special funding for its energy-efficient design of a new central administration facility for the Teton County School District in Jackson, Wyoming. The new 8,600-square-foot Jackson Hole facility houses conference rooms, a large board room, and office space, and was able to save money for the school district while meeting stringent county sustainable construction standards. Ward + Blake Architects helped the Teton County School District apply for Jackson Hole Energy Sustainability Project funding to help offset the cost of some of the Teton County School District Central Administration Office’s innovative sustainability features, such as the natural gas furnace, intelligent building control system, and dimming sensors. In addition to high-tech sustainable design techniques, architects relied on more low-tech solutions such as daylighting to reduce energy loads and create an enjoyable work atmosphere. + Ward + Blake Architects The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: green design , green schools , jackson hole , low tech , passive solar , reader submitted content , sustainability funding , sustainable design , Teton County School , Ward and Blake Architects , wyoming        

More here: 
Ward + Blake Architects Use Low-Tech Solutions for High Efficiency School Design in Wyoming

Next Page »

Bad Behavior has blocked 2924 access attempts in the last 7 days.