Net-zero home is designed to blend in with its natural, protected landscape

January 11, 2019 by  
Filed under Green

Located adjacent to designated wetlands, the Tung House by Seoul-based firm Project Architecture  is a net-zero home that combines conscientious landscape design with energy efficiency. Along with a large photovoltaic array and solar water heater panels to provide power and heating, the home uses a number of passive features to achieve its  net-zero energy use . At 2,900 square feet, the Tung House is a fairly large structure but relatively small in comparison with other homes in the area. One of the reasons that the size was restrained is its location. The home is built in Lincoln, Massachusetts on a strictly preserved site adjacent to designated wetlands. The size limitations imposed by the local government presented a challenge to the architects, who met the restrictions head-on with a gorgeous angular design that aesthetically gives the home a unique character while simultaneously achieving net-zero energy use . Related: This net-zero home is inspired by Iceland’s volcanic landscapes At the heart of the design are the geometric features. The roof, which is comprised of various planes, was used to give the home ample space for the photovoltaic array and solar water heater panels . The rooftop solar panels provide sufficient power and heating to the house, and in the summer months, any additional energy is transferred back to the city’s local grid. In addition to making room for solar panels, the multiple roof planes provide several overhangs that shade the interior living space during the warmer months and help provide natural light and heat during the wintertime. Inside, the architects wanted to create an open layout that offered a seamless connection between the living space and the outdoors. From the front door to the upper level, multiple large windows offer views of the serene backyard. Naturally lit by sunlight , a loft-like living room and open kitchen are on the ground floor, which is connected to the upper floors through a mezzanine level. The interior design scheme of all-white provides a contemporary elegance throughout the home, enhanced by the various angular ceilings. + Project Architecture Via Archdaily Images via Project Architecture

Go here to see the original: 
Net-zero home is designed to blend in with its natural, protected landscape

An adaptable timber house celebrates recycling in Ecuador

January 11, 2019 by  
Filed under Business, Eco, Green, Recycle

Ecuadorian architecture firm Natura Futura Arquitectura has teamed up with Frontera Sur Arquitectura to develop an inspiring example of social architecture in the town of Huaquillas, Ecuador. Dubbed La Comuna, the project is a double-story timber structure that not only provides a local family a place to live but also a safer work environment for them to continue their recycling business. The building was constructed with six easily replicable modules that take inspiration from the local vernacular with its “chazas”, or latticed screens. Commissioned by a foundation and private company, the architects were asked to create a live-work building that would also be held up as an inspirational landmark for the city, which suffers from a reputation of poor sanitation. To that end, the design studios created a two-story building with a community-facing ground floor that houses the recycling workspaces, while the upper level houses the private living spaces. The structural system is based on a 3-meter-by-4-meter module, with each floor made up of three modules. “’La Comuna’ becomes a milestone for the city, due to the transformation process it had, with a history of unhealthiness and contamination,” the team explained in a project statement. “The project communicates a discourse through its facade with a message, generating reflection between the private and the public through architecture and recycling. The wood is used by the tradition of the existing buildings in the area, the application of shafts or lattices contribute in the construction of the building.” Related: LOT-EK upcycles 140 shipping containers into an apartment complex in South Africa In contrast to the open workspace in the ground floor, the living quarters on the upper level are screened off for privacy. The operable timber latticed screens were also designed to spell out the word “RECICLA” (recycle) when closed. Inside, the home is engineered for flexibility with walls set on wheels and movable furniture that give the family freedom to reconfigure their living quarters as they please. + Natura Futura Arquitectura Via ArchDaily Images via Natura Futura Arquitectura

View original post here: 
An adaptable timber house celebrates recycling in Ecuador

This net-zero home is inspired by Iceland’s volcanic landscapes

October 25, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on This net-zero home is inspired by Iceland’s volcanic landscapes

In sunny Santa Monica, local studio Minarc has unveiled one of its latest projects built from mnmMOD panels , its award-winning and patented prefabricated building system that yields net-zero energy efficiency. Dubbed the Dawnsknoll project, the 2,500-square-foot dwelling champions sustainability beyond just building materials. Positioned for optimal passive solar conditions, the single-family home also boasts repurposed and recycled materials throughout, high-performance energy systems and a healthy living environment. Inspired by the volcanic landscapes of Iceland , Dawnsknoll features a color palette evocative of the country’s dramatic vistas, from the bright, lava-like orange used in the multi-gathering space in the heart of the home to the swimming pool that echoes the color of blue lagoons. Iceland’s rocky landscape is further mimicked with translucent, glacier-inspired light fixtures, the abundance of concrete for the floors and walls and the dark-colored cabinets and shelving. “On the Dawnsknoll project, Minarc focuses on a couple of main concepts: sustainability, color and space,” the designers said in the project statement. “Our green practices and selection of sustainable products do not raise the cost of a house. We believe that building repurposed with recycled and reclaimed material should not be more expensive for our clients. Throughout this house, we recycled, repurposed and reused to its extent.” Related: These prefabricated mnmMOD wall panels could revolutionize the way we build In addition to the prefabricated mnmMOD panels — which are recyclable and resistant to fire and termites — the Dawnsknoll house features 90 percent reused furnishings. The designers aimed to “only use materials in their most organic form,” which meant no paint, tile or carpet. One of many recycled materials used was rubber, seen in the bathroom sinks as well as in the kitchen and juice bar cabinetry, where recycled rubber tires were used. Indoor-outdoor living was emphasized through operable glazed doors that also let in natural ventilation. Radiant floor heating and domestic water heating were installed as well. + Minarc Images by Art Gray

See original here: 
This net-zero home is inspired by Iceland’s volcanic landscapes

An old warehouse is rehabbed into chic apartments in Montreal

October 25, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on An old warehouse is rehabbed into chic apartments in Montreal

A former industrial warehouse in Montreal has been reborn as an airy and modern residential development thanks to the work of local architectural practice Blouin Tardif Architectes . Originally built at the turn of the century, the building has shed its manufacturing persona, yet the adaptive reuse project retains traces of its industrial past with exposed beams, tall ceilings and a brick facade. Dubbed Monument, the renovated building consists of seven contemporary apartments. Located in the heart of Montreal’s Plateau Mont-Royal district at the corner of Colonial Avenue and Demers Street, the building was first erected in 1905 for The Saint Louis Preserving Company. A major overhaul and expansion was carried out in 1933 after lingerie company Grenier took over the building; the company left the location in 2012. To pay homage to the building’s long manufacturing history, Blouin Tardif Architectes followed a minimalist approach that preserved the existing frame and material palette of steel, concrete and wood while creating additional openings to increase access to natural light . Related: Old Sydney warehouse is transformed into an industrial-chic home Renovated to include a new third level atop the existing two floors, the three-story building comprises seven spacious units with parking spaces tucked in the basement. The three units on the ground floor consist of two- and three-bedroom layouts each with a fully wood-finished loggia. Above, the second and third floors house four residential units styled as penthouse-style townhouses with courtyards and terraces. The bedrooms, bathrooms and office are organized around a courtyard on the lower level, and the living spaces and a private outdoor terrace are located in the new extension above. Through the preservation of the building’s historical, architectural details, such as the brick masonry, and the addition of modern design elements, Blouin Tardif Architectes tips its hat to the former preservation company — which was known for making jams, pickles and hot sauce — as well as the lingerie company that called the building home for more than 80 years. + Blouin Tardif Architectes Photography by Steve Montpetit via Blouin Tardif Architectes

Original post: 
An old warehouse is rehabbed into chic apartments in Montreal

Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool

October 25, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool

Located mere steps away from idyllic white sand beaches on one side and a coconut grove on the other, this beach house designed by Studio Saxe is giving us major home envy. Situated on Costa Rica’s Pacific coastline, the spacious 3,250-square-foot Villa Akoya’s beautiful aesthetic hides several passive strategies designed to reduce the home’s energy use and impact on the environment. The breathtaking location serves as the principal inspiration for the design. Built using traditional cinder block construction, the one-story home was was raised off the ground to create a continuous sight line with the ocean views. This feature also helped reduce the footprint on the landscape . Related: Triangular beachfront home is a dreamy retreat buried in the earth The beach house’s dimensions are divided into four separate horizontal roof planes that slant slightly upward, covering each of the three bedrooms plus the main living area. This strategy creates distinct volumes within the structure. Additionally, the flat wooden roofs extend out over the exterior walls to create large overhang extensions that shade the interior while creating several indoor-outdoor living spaces around the exterior. The interior layout includes several spaces that are open to the exterior, creating a seamless connection between the indoors and outdoors. All of the bedrooms have their own outdoor spaces, and an all-glass wall in the living room slides completely open, leading to a wooden deck and a swimming pool . Concealed within the design are several passive features to create an energy-efficient beach house. The “elevated” roof lines create a natural system of air ventilation, cooling the home in the hot summer months. The abundance of windows and glass doors brighten the interior during the day, further reducing the need for electricity. The home also operates on solar-generated hot water and has a gray water system. + Studio Saxe Via Archdaily Photography by Andres Garcia Lachner via Studio Saxe

More here: 
Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool

Europe officially has more than one million electric cars

August 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Europe officially has more than one million electric cars

More than a million electric cars can now be seen on the streets of Europe, thanks in part to a sales surge in the first half of 2018. Europe has reached this benchmark more quickly than the United States, which is on track to meet it later this year. Europe and the U.S. have trailed behind China, which reached one million electric vehicle sales in 2017; however, Europe’s achievement is no small feat. Related: The number of electric vehicles on the streets could triple in two years Europe saw 195,000 electric cars sold during the first half of this year, a 42 percent increase from last year. This figure includes electric cars sold in the European Union as well as in Iceland, Liechtenstein, Switzerland, and Norway, the latter of which continues to lead the way, with the highest number of electric vehicles sold. Related: World’s fastest electric car charger offers 120-miles of range in 8 minutes Industry analyst EV-Volumes  estimates that European sales of electric vehicles will reach 1.35 million by the end of the year. The figure includes both fully electric vehicles as well as hybrid plug-in models that switch to conventional engines after their short-distance battery runs out of power. Industry leaders are optimistic about the outlook for environmentally friendly cars, despite plug-in hybrids only accounting for 2% of market share. Viktor Irle, market analyst at EV-Volumes, commented, “a stock of one million electric vehicles is an important milestone on the road to electrification and meeting emission targets but it is of course not enough.” One thing, though, is certain – Europe definitely has the drive to achieve fossil-fuel-free roads. Via The Guardian    

More here: 
Europe officially has more than one million electric cars

World’s first beluga whale sanctuary will welcome new arrivals

June 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on World’s first beluga whale sanctuary will welcome new arrivals

In 2019, two beluga whales, named Little Grey and Little White, will be transported from the Changfeng Ocean World aquarium in Shanghai to the world’s first whale sanctuary in a protected bay in Iceland . Established by the SEA LIFE Trust in collaboration with the Whale and Dolphin Conservation , the 32,000-square-meter Beluga Whale Sanctuary site was chosen for its sub-arctic climate and seclusion. “It’s really important for Little White and Little Grey, providing them with a more natural home in which to live out the rest of their lives,” head of the SEA LIFE Trust Andy Bool told Reuters . The whales are already being prepped for their journey and the colder waters of their new home through exercises designed to increase their strength and their ability to hold their breath underwater. With its stores of blubber and echolocation refined for finding holes in the sea ice through which to breathe, the beluga whale is well adapted to Arctic waters. The beluga is also a very social animal, typically living in groups of up to 10, though gatherings of hundreds or thousands of whales can occur in summer. While the species as a whole is not considered threatened, populations in certain regions, such as the Cook Inlet in Alaska , are endangered. Related: A beluga whale living with dolphins learned to “speak their language” In addition to their exercise regimen, Little Grey and Little White, both 12-year-old females, will be fed increased calories and gradually eased into using a stretcher, with which they will be restrained for part of their journey to their new home. Those who have made this sanctuary possible hope that it will set an example for other wildlife entertainment parks to release their animals into the wild. Whale and Dolphin Conservation captivity campaign manager Cathy Williamson told Reuters , “We believe this will inspire other facilities to move their belugas and other whales and dolphins to sanctuaries in other parts of the world.” + SEA LIFE Trust + Whale and Dolphin Conservation Via Reuters Images via Salva Barbera and Sheila Sund

See more here:
World’s first beluga whale sanctuary will welcome new arrivals

Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

April 26, 2018 by  
Filed under Eco

Comments Off on Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

Iceland has experienced a bumpy political climate since its economic … The post Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister appeared first on Earth911.com.

Read the original here:
Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

April 26, 2018 by  
Filed under Eco

Comments Off on Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

Iceland has experienced a bumpy political climate since its economic … The post Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister appeared first on Earth911.com.

Original post:
Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

April 26, 2018 by  
Filed under Eco

Comments Off on Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

Iceland has experienced a bumpy political climate since its economic … The post Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister appeared first on Earth911.com.

Read the original post:
Iceland Chooses an Eco-Warrior as Prime Minister

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1281 access attempts in the last 7 days.