Luxury tree house lets owners hide away in a Cape Town forest

June 20, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Luxury tree house lets owners hide away in a Cape Town forest

Not all tree houses are rustic backyard projects—some, like the stunning House Paarman in Cape Town, take the typology to luxurious new heights. Designed by South African studio Malan Vorster , this one-bedroom getaway is a modern interpretation of the forest and blends in with its surroundings. The compact cabin is elevated off the ground and immerses guests into the tree canopy with views overlooking the forest and a quartet of square reflection pools. The freestanding House Paarman is an abstraction of the forest and comprises four cylindrical units that symbolize trees, each with a tree trunk-like steel pillar with branch-like beams and circular rings that provide support to the floors above. The four cylindrical units are arranged in a pinwheel layout around a square base. The columns, arms and rings are constructed from laser-cut and folded Corten steel plate. Western red cedar wraps the building and is left untreated so as to develop a patina over time. The architects write: “Inspiration was drawn from the timber cabins of Horace Gifford and Kengo Kuma’s notions of working with the void or in-between space, while Louis Kahn’s mastery of pure form and the detailing ethic of Carlo Scarpa informed a process of geometric restraint and handcrafted manufacturing.” Related: Dreamy treehouse hidden in Woodstock offers magnificent Catskills views This masterful attention to detail can be seen everywhere in the compact cabin , which was designed with ample glazing to give it a sense of lightness. Connections between the mostly vertical steel elements and the horizontal timber elements are joined with hand-turned brass components. Furnishings, such as the bed and cabinetry, were custom-made from solid oak. In addition to floor-height glazing, natural materials and a subdued color palette reinforce connection with nature. The House Paarman features a living space on the first floor, a bedroom on the second, and roof deck on the third. A sculptural staircase connects the floors. A plant room is tucked below the building on the ground floor. The half-round bays created by the cylindrical shapes include a patio, dining alcove, bathroom, and built-in seat. + Malan Vorster Images by Adam Letch and Mickey Hoyle

Go here to read the rest:
Luxury tree house lets owners hide away in a Cape Town forest

Bad Behavior has blocked 1425 access attempts in the last 7 days.