Scottish self-build home on a tight budget oozes cool utilitarian vibes

February 6, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Scottish self-build home on a tight budget oozes cool utilitarian vibes

When Rural Design Architects was approached by clients looking for a self-build on a very tight budget, the local firm knew they’d have to get creative. Armed with experience from previous self-build projects, the architects designed the Black House, a three-bedroom home with an artists’ studio and study on the Isle of Skye. The rugged and simple-to-build home sits lightly on the land and, in contrast to its mostly black facade, bursts with textures, colors, and art inside. Though breathtakingly beautiful, the landscape on the Isle of Skye can be quite hostile, a challenge that shaped the Black House design. Rural Design Architects nestled the triangular building between two small mounds and brought the south side of the home, where the strongest winds hit, closer to the ground while raising the northwest side to take in views of the Loch and summer sunsets. Black corrugated metal clads the home and was chosen for durability and as a nod to the local agricultural vernacular. The envelope is well insulated to weather temperature extremes. The light-filled interior has a raw and utilitarian feel thanks to the oriented strand board wall panels, low concrete wall, cement floor finish, unfinished concrete stair, and exposed metal ductwork of the whole-house ventilation system. These elements are playfully tempered with the addition of color and modern art that punctuates the space—bright pops of color can also be seen on the outside of the home as well. The bedroom, studio, and bathroom are placed at a lower elevation than the main living area. Related: Green-Roofed Turf House Uses Natural Materials to Disappear into the Scottish Landscape “The house is truly a “Black House”, not only by its colour but by its very spirit. It draws parallels to the can-do attitude of the original occupants of “blackhouses”, heroically self-built using basic materials and skills to create a shelter for the family,” said the architects. + Rural Design Architects Via ArchDaily Images via Rural Design Architects by Nigel Rigden

Continued here:
Scottish self-build home on a tight budget oozes cool utilitarian vibes

Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

February 6, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

This summer retreat in Denmark may look like a minimalist dream, but there’s a bit of an interesting design twist when you take a closer look. Danish architecture firm CEBRA designed Treldehuset, a timber getaway in Vejle that merges contemporary design with the traditional silhouette of a low gabled roofline. Deep roof overhangs on all side of the home make room for spacious sheltered terraces and give rise to the building’s image as a “double house—a house inside a bigger house,” say the architects, who liken the project to Russian nesting dolls. Set within a beautiful coastal environment with views of the fjord, Treldehuset’s design draws from the surrounding nature and is built to encourage active outdoor living. A restrained materials palette comprising larch cladding outlined by aluminum profiles and dark slate strengthens the building’s clean and simple lines. A sheltered terrace wraps around the inner volume punctuated with large windows and glass doors that slide open for indoor-outdoor living. “The effect of a double house is achieved by placing the thermal envelope beneath and inside a bigger house,” wrote the architects. “In this way, a roofed outdoor area occurs between the thermal envelope, the actual house and the larger shell, which give access to a protected area – a continuation of the interior which allows you, even on rainy summer nights, to eat, grill or maybe clean a newly caught fish. This transitional zone between indoor and outdoor constitutes an interesting space between the characteristic trees with a view of the fjord .” Related: Ancient Bacteria From Norwegian Fjords Could Be Used to Make the Ultimate Sunscreen Larch is used in the interior for continuity and is broken up by whitewashed walls and concrete. The living room, dining area, and kitchen are placed on the west side of the home, where wall-to-wall glazing blur the lines between indoors and out. The private rooms, such as the bathroom and guest room, are located on the east side of the home. + CEBRA Via Dezeen Images via CEBRA by Mikkel Frost

The rest is here:
Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

Bad Behavior has blocked 2062 access attempts in the last 7 days.