Cozy charred timber box adds a new social heart to Dublin home

August 18, 2017 by  
Filed under Green

A tiny new addition has made a big impact on a terraced home in North Dublin. Stephen Kavanagh Architects designed Copeland Grove, a sun-soaked home refurbishment and extension that connects to an existing garden. Formerly a leaky kitchen extension, the new timber-and-glass structure provides transformative panoramic views and greatly increases thermal comfort. Lighting was key in the design of the 24-square-meter timber extension. Full-height glazing and a skylight increase solar heat gain and let in abundant natural light. At night, concealed LED strips and pendant lighting provide enough illumination without the need for visible lamps, thus reducing visual clutter. Related: Charred timber pavilion slides back and forth to expose rooms to the outdoors Charred timber wraps around the timber-framed building to complement and contrast with the main home’s white facade. The interior also features timber in the exposed wooden beams and choice of furnishings. Light-colored tiled floors and walls reflect light and contribute to the extension’s light and spacious appearance. The project cost £110,000 for construction and took 14 weeks to build. + Stephen Kavanagh Architects

See original here:
Cozy charred timber box adds a new social heart to Dublin home

Swanky laneway house in Melbourne is built of recycled red brick

August 11, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Austin Maynard Architects continues their valiant fight against the cookie-cutter McMansions of Australia with a beautiful new project built of recycled red brick. Located in Richmond, Melbourne within a laneway, the Brickface is a compact house addition at the end of the existing building’s rear yard. The modern and playful extension includes a garage on the ground level, studio living/guest suite above, and a roof deck. Brickface stands out from its laneway neighbors thanks to its recycled red brick facade, large round windows, sculptural form, and garage doors that are painted black instead of white to recede into the building face. The side of the extension facing the main house features an eye-catching outdoor spiral staircase, as well as a playful extruded pattern of red and blue glazed brick from the PGH Vibrant range. A new entertaining space with a pool and terrace was built between the existing home’s main living area and Brickface. “Melbourne’s property market is so inflated, that we’re now seeing a generation that are not only unable to buy a home, but also struggling to find affordable places to rent close to their work, school and community,” wrote Austin Maynard Architects. “ Melbourne does have one trick up its sleeve that many parents are increasingly exploring. Melbourne is strewn with under-utilised laneways and many home owners are creating a second residence in their backyard with frontage to the laneway, where their adult children can live during university and early employment. These second residences are becoming fully independent studio homes for adult children, allowing them to save and plan, whilst continuing to contribute to the essence of Melbourne’s most vibrant and cultural suburbs.” Related: Austin Maynard Architects restores a beach shack in their crusade against McMansions Flexibility was built into Brickface’s design. The ground-floor garage can be easily adapted into a large living space or even an office. The high-ceilinged contemporary interiors are filled with natural light and the walls painted a bright light blue. The accessible roof terrace can be used for entertaining and as garden space. + Austin Maynard Architects Images by Tess Kelly

More here: 
Swanky laneway house in Melbourne is built of recycled red brick

Rammed-charcoal home extension is a handsome oasis between the trees

August 8, 2017 by  
Filed under Green

Melbourne-based Branch Studio Architects crafted this dark and handsome number hidden away among the trees in Victoria. Built as a house extension with a master suite, the Pavilion Between Trees features rammed-charcoal walls, clean and crisp lines, and a dark earthy palette of complementary materials. Full height glazing opens the interior up to the outdoors and frames view of the forested surroundings. Connected to the main house via a corridor, Pavilion Between Trees is a semi-detached structure that appears to standalone in the landscape. The 85-square-meter compact extension is simply but tastefully furnished and includes a master bedroom, en-suite bathroom, and extra storage space arranged in a linear plan. The rooms are delineated by subtle changes in floor level rather than walls. Natural light plays a key role in the design and is let in through clerestory windows and full-height glazing. The lighting brings out the texture of the earthy material palette, from the grainy rammed-charcoal walls to the smooth naturally finished timber and steel joinery, that are left exposed to develop a patina over time. Related: Rustic Off-Grid Pump House is a Solar-Powered Weekend Getaway in Australia The home addition was built on a clearing between existing mature trees to reduce site impact. Full-height glazing, which wraps around the western end and that also punctuates the north and south sides, frame views and strengthens connection to the outdoors. The clerestory windows also offer glimpses of the tree canopy. An outdoor washing area also allows the homeowners to enjoy the outdoors in a private space protected by a mesh screen. + Branch Studio Architects Via Dezeen Images via Branch Studio Architects

More: 
Rammed-charcoal home extension is a handsome oasis between the trees

Playful Melbourne family home by Make Architecture has a community hub feel

April 21, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Playful Melbourne family home by Make Architecture has a community hub feel

Read the rest of Playful Melbourne family home by Make Architecture has a community hub feel Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , Architecture , Australian Home Renovation , green renovation , house extension , make architecture , Melbourne , natural light

View original post here: 
Playful Melbourne family home by Make Architecture has a community hub feel

Look Again. Can You See the New Addition?

October 23, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Look Again. Can You See the New Addition?

Read the rest of Look Again. Can You See the New Addition? Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Gianni Botsford Architects , green renovation , house extension , invisible architecture , London , london architecture , London invisible house , sustainable renovation , transparent architecture , transparent walls , unframed glass , white-on-white

View original post here: 
Look Again. Can You See the New Addition?

Contemporary Bungalow Triptych Captures Views and Sunlight in Three Directions

March 28, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Contemporary Bungalow Triptych Captures Views and Sunlight in Three Directions

Read the rest of Contemporary Bungalow Triptych Captures Views and Sunlight in Three Directions Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: al fresco dining , balck stained larch , black stained timber , Blee Halligan Architects , bungalow triptych , double height windows , framed views , house extension , machester , pitch roof , solar heat gain , sun’s path , timber porch        

View original here: 
Contemporary Bungalow Triptych Captures Views and Sunlight in Three Directions

Andrew Maynard Renovates a Modern Melbourne Home With a Giant Grassy Hill!

April 20, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Andrew Maynard Renovates a Modern Melbourne Home With a Giant Grassy Hill!

Read the rest of Andrew Maynard Renovates a Modern Melbourne Home With a Giant Grassy Hill! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , Andrew Maynard Architects , green design , hill house , house extension , landscape design , nic granleese , solar access , treehugger award

See original here:
Andrew Maynard Renovates a Modern Melbourne Home With a Giant Grassy Hill!

Oasegroen Greens Up Dull Interiors With Living, Breathing Moss Walls

April 20, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Oasegroen Greens Up Dull Interiors With Living, Breathing Moss Walls

Read the rest of Oasegroen Greens Up Dull Interiors With Living, Breathing Moss Walls Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “green wall” , cradle-to-cradle , DIY , dutch , eco design , green design , green interiors , green materials , Kate Moss , lichen , MoSS , Netherlands , Oasegroen , self-sustaining , sustainable design , vertical garden

The rest is here:
Oasegroen Greens Up Dull Interiors With Living, Breathing Moss Walls

BYTR Architects Burnt the Wood of This Beautiful Extension to Keep Bugs and Fungi at Bay

April 6, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on BYTR Architects Burnt the Wood of This Beautiful Extension to Keep Bugs and Fungi at Bay

Read the rest of BYTR Architects Burnt the Wood of This Beautiful Extension to Keep Bugs and Fungi at Bay Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , burnt wood , BYTR , dutch design , Japanese traditions , shou sugi ban , the netherlands

See the rest here: 
BYTR Architects Burnt the Wood of This Beautiful Extension to Keep Bugs and Fungi at Bay

Bad Behavior has blocked 2803 access attempts in the last 7 days.