ODA to transform Rotterdams historic post office into a vibrant destination

February 13, 2019 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on ODA to transform Rotterdams historic post office into a vibrant destination

After sitting vacant for over a decade, Rotterdam’s former Central Post Office, the Postkantoor, will soon undergo an extraordinary transformation into a vibrant, mixed-use destination. Designed by ODA New York , the adaptive reuse project will span 58,000 square meters and sensitively restore the building’s early 20th century architecture while injecting new programming ranging from retail to a five-star hotel. ODA will work in close collaboration with local architecture firm Braaksma & Roos Architectenbureau in addition to Omnam Investment Group to create POST Rotterdam, a civic hub that’s slated to begin construction in 2019. Built in 1916, Rotterdam’s former Central Post Office is one of the only original structures left standing after the 1940 Rotterdam Blitz that decimated much of the city’s historic core. ODA New York was tapped to revive the building with a mixed-use design that mixes new construction with preservation efforts, from the new 150-meter tower that will rise at the rear of the Postkantoor to the restoration of the dramatically vaulted 1916 Great Hall, which will serve as the project’s public heart. Public amenities will reactivate the building’s curbside appeal and include retail, gallery spaces, restaurants and cafes woven throughout the hall and courtyard spaces. A five-star hotel operated by Kimpton will take over the upper floors that formerly housed the Post Office’s telegraph and telephone services. The renovated Postkantoor will be accessible from every side and not only offer open sight lines to the Coolsingel and Rodezand streets, but also serve as a bustling city hub and connection between Rotterdam Centraal to Markthal. Related: This floating park in Rotterdam is made from recycled plastic waste “We believe that it’s time for the POST to stand not only as a memory, but also as an expression of the strength of Rotterdam today as a vibrant, connected, center of culture, renewal, and quality of life. We believe that the hidden treasures that it holds should be shared by all citizens,” says Eran Chen, Executive Director at ODA. “The POST tower is a reinterpretation of both urban living and the Post Office’s architectural assets, extending the elegance of the main hall through to the tower. This modern addition to the Ensemble Buildings in the Coolsingel district is based on an extremely rigorous investigation combined with the expertise gained over two years working with city partners.” + ODA New York Images by Forbes Massie via ODA New York

Read more:
ODA to transform Rotterdams historic post office into a vibrant destination

Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona

January 10, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona

In Barcelona, Spain, a historic apartment in a block of flats dating back to the 1900s has been transformed into a minimalist and modern home. Local design studio Alventosa Morell Arquitectes directed the renovation for clients who wanted a completely renewed space with greater access to daylight. Completed in 2017, the project, called the TS01 Interior Refurbishment, not only offers improved access to natural light and ventilation, but also uncovers original architectural details. Located in the Born District, one of Barcelona’s oldest and most beautiful neighborhoods, the apartment had seen multiple renovations over a hundred years. As a result, little of the original construction could be seen and had been hidden beneath layered paint and modifications. In hopes of restoring a bit of the historic value of the property, Alventosa Morell Arquitects peeled back some of the alterations and discovered original elements—such as the beamed ceiling, stone wall and timber lintels—that they restored and left exposed. “The aim of our project story on two ideas,” Alventosa Morell Arquitectes explain. “On one hand, detect, recuperate and show the structural original elements of a high historic and constructive value; and on the other hand, generate a diaphanous space to improve the lighting conditions and natural ventilation existing.” To improve access to light, they removed all non-load-bearing partitions and the false ceiling. The walls were painted a bright white and the finish floor was removed and replaced with a continuous light-gray cement floor. Related: Alventosa Morell squeezes a narrow, day-lit home between two blocks of flats in Barcelona Crucial to the redesign of the apartment is the addition of a large timber unit that houses wardrobe space and doubles as an organizing element dividing the two bedrooms from the galley kitchen and dining area. The architects conclude: “Throughout a scheme of simplicity, our project for the rehabilitation of this old and nice apartment called for improving lighting and spaces; has been real. We feel proud because the aims of our project are achieved, besides the significance acquired by the old constructive elements.” + Alventosa Morell Arquitectes Via ArchDaily Images © Adrià Goula

More here: 
Historic apartment is rehabbed into a bright and modern home in Barcelona

Historic rice mill reborn as a natural foods store in Taipei

May 9, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Historic rice mill reborn as a natural foods store in Taipei

A flourish of adaptive reuse activity at Taipei’s historic Dihua Street is turning the once oft-overlooked half-mile strip into a hotbed for tourism, creative retail, and cultural education. Case in point: B+P Architects’ renovation of a 19th century rice mill into a natural foods store stocking locally grown and produced products. Carried out over the course of three years, the project—known as Inverted Truss—carefully preserved many historic elements while adding a contemporary and modular design. Completed in 2016, Inverted Truss was created in collaboration with the Yeh Family, who has owned the property for five generations. To minimize damage to the building, the architect created a modular and lightweight timber structure inserted into the front of the building. Designed with built-in lighting and shelving, the new framework of timber trusses and panels injects a contemporary new look to the space and while leaving the original ceiling beams from 1890 exposed. Thanks to its modularity, the structure can also be easily removed and amended. Related: Mirrored shipping container building reflects its natural surroundings in Taipei “We remain considerable amount of existing furniture and grain equipment replaced back to the space to give its presence of the historic context,” wrote B+P Architects. “The timber used for the truss is made from Japanese cypress that is also used to make gain utensils at the time as well.” The store is used to promote the different varieties of rice grown in Taiwan as well as other locally made products such as noodles, soy sauce, craft beer and tea. The back of the building has been converted into an events space with offices and a residential unit above. + B+P Architects Images by Hey! Cheese

Go here to read the rest: 
Historic rice mill reborn as a natural foods store in Taipei

Uninspired basement reborn as a chic and light-filled bistro

May 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Uninspired basement reborn as a chic and light-filled bistro

A poorly lit basement space has undergone a tremendous transformation at the hands of Italian design firm Studio DiDeA . Now home to Palermo’s trendy bistro Cento61, the renovated space combines natural lighting and greenery with eye-catching materials to bring attention to a venue tucked below ground in an early twentieth century building. Formerly an old restaurant with no character to speak of, the site includes a 1,400-square-foot interior that opens up to a large external courtyard . According to Studio DiDeA, the client asked for “a special place with an informal atmosphere that could become a meeting place for Palermo’s people to eat, drink, share and coming back”. To create an airy and attractive atmosphere, the designers brought the outdoors in with potted plants that hang from the ceiling and a color palette that evokes the sky with different shades of blue. Related: HHF Architects’ renovated a group of crumbling buildings to help revitalize an entire neighborhood A white iron grid used in the interior and exterior tie the two spaces together. Inside, the white grid also forms a neutral backdrop for a variety of materials that include timber durmast panels, Calacatta marble , and Niagara blue inserts. “The result is geometric-patterned wall surfaces that match the cobalt-blue sofas and the light blue and yellow colored chairs, adding vibrancy and a sense of playfulness to the otherwise simple space,” wrote the architects. The outdoor dining area—which, like the interior, seats 40—was designed around a 200-year-old Cycas plant and is outfitted with vibrant yellow and blue wire chairs. + Studio DiDeA Images via Studio DiDeA

View original here: 
Uninspired basement reborn as a chic and light-filled bistro

Eclectic Mill No. 5 is an innovative hipster haven housed within a converted textile mill in Lowell

March 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Eclectic Mill No. 5 is an innovative hipster haven housed within a converted textile mill in Lowell

Read the rest of Eclectic Mill No. 5 is an innovative hipster haven housed within a converted textile mill in Lowell Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: adaptive reuse , adaptive reuse building , artist studios , Constantine Valhouli , converted textile mill , Hammersmith Group , historic architecture , Jim Lichoulas , Lowell , Massachusetts , Mill No. 5 , mixed-use , repurposed buildings , repurposed textile mill , salvaged material , tech startups , The Hammersmith Group , victorian lounge

More: 
Eclectic Mill No. 5 is an innovative hipster haven housed within a converted textile mill in Lowell

Haus am Steinberg is a Charming Wedge-Shaped Addition to a Historic Wine Cellar in Austria

January 30, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Haus am Steinberg is a Charming Wedge-Shaped Addition to a Historic Wine Cellar in Austria

Read the rest of Haus am Steinberg is a Charming Wedge-Shaped Addition to a Historic Wine Cellar in Austria Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: agriculture , Austria , Contemporary Design , eco design , green design , green renovation , Haus Oberberg , historic architecture , HoG Arkitektur , Paarhof , sustainable design , vernacular

Here is the original post: 
Haus am Steinberg is a Charming Wedge-Shaped Addition to a Historic Wine Cellar in Austria

Hau`oli Mau Loa Foundation in Hawaii Awarded LEED Platinum

January 12, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Hau`oli Mau Loa Foundation in Hawaii Awarded LEED Platinum

The renovation of the Hau`oli Mau Loa Foundation office by Hawaii Architecture was just awarded LEED Platinum certification and verified by the Green Building Certification Institute . Every component of the project was completed with sustainability in mind, from coordinating the recycling of construction waste, to the energy efficient fixtures, to the handcrafted, reclaimed wood reception mural made by the youth of Ma Ka Hana Ka `Ike. Hawaii Architecture and the Hau’oli Mau Loa Foundation worked together to make certain that the 4,285 sf office in the Dillingham Transportation Building ( listed on the National Historic Register) retained its original historical features while implementing sustainable upgrades throughout. The new design seamlessly blends the historic with the contemporary, and the end result is a sustainable, light filled space that provides a contemporary take on tradition. + Hawaii Architecture Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: architecture restoriation , buidlings LEED Platinum , Dillingham Transportation Building , Green Building Certification Institute , Hau`oli Mau Loa Foundation office , Hawaii Architecture llp , historic architecture , historic preservation , Ma Ka Hana Ka`Ike , National Historic Register , Sustainable Building , usgbc buildings

See the rest here: 
Hau`oli Mau Loa Foundation in Hawaii Awarded LEED Platinum

Architecture for Humanity Reports They’ve Helped Tens of Thousands in the Wake of the Haiti Earthquake

January 12, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Architecture for Humanity Reports They’ve Helped Tens of Thousands in the Wake of the Haiti Earthquake

When a massive earthquake struck Haiti two years ago today, the damage was staggering. Hundreds of thousands of people were displaced and entire towns were reduced to rubble. In the wake of the destruction Architecture for Humanity stepped in to try and lend a hand in rebuilding the country in a safe and environmentally friendly manner. Today they’ve reported that with help from outside organizations like the Clinton Bush Haiti Fund they’ve managed to help tens of thousands of Haitians with rebuilding efforts and have completed three clinics and four schools (with seven more in the construction phase) and provided 5,000+ builders with the Rebuilding Haiti 101 Manual, reaching the lives of over 50,000 Haitians with their efforts to date. Read the rest of Architecture for Humanity Reports They’ve Helped Tens of Thousands in the Wake of the Haiti Earthquake Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: afh , Architecture for Humanity , clinton bush haiti fund , clinton global initiative , Disaster Relief , Disaster-proof design , earthquake , earthquake proof design , Green Building , green building in haiti , haiti destruction , haiti earthquake , haiti philanthropy , haiti schools , low cost green building , Open Architecture Network , rebuilding haiti , safe rebuilding

The rest is here: 
Architecture for Humanity Reports They’ve Helped Tens of Thousands in the Wake of the Haiti Earthquake

EPA Announces Online Tool For Tracking Large Stationary Polluters, Power Plants Lead the Pack

January 12, 2012 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on EPA Announces Online Tool For Tracking Large Stationary Polluters, Power Plants Lead the Pack

Information is power and as it turns out power equals emissions. Or at least that’s what a new comprehensive database of the United States’ 6,700 biggest stationary emitters put together by the Environmental Protection Agency (EPA) says. According to the new EPA database, power plants were the largest stationary sources of direct emissions with an incredible 2.3 billion metric tons of carbon dioxide equivalent in 2010 alone. With the EPA recently putting new emissions reduction laws into action, this database should be a great resource for businesses to identify those leading emissions reductions and shed light on exactly how they’re managing to make it work. Incidentally it is also a great resource to find out who the nasty emitters around you are. Check it out for yourself: the EPA has now compiled the data and put it online in this super fun online emissions tool . Go ahead and type in your zip code and see who your closest emitters are – the culprits might surprise you. Read the rest of EPA Announces Online Tool For Tracking Large Stationary Polluters, Power Plants Lead the Pack Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: building emissions , environmental protection agency , epa , facility pollution , greenhouse gas data , greenhouse gas data tool , greenhouse gas reporting data , large power plants , large stationary polluters , largest emitters , power plant emissions , power plant pollution , power plants , stationary emitters , stationary polluters

Read the original here: 
EPA Announces Online Tool For Tracking Large Stationary Polluters, Power Plants Lead the Pack

Translucent Watercolor Roof Protects Swiss Abbey & Archaeology Site From Rockfall

September 7, 2011 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Translucent Watercolor Roof Protects Swiss Abbey & Archaeology Site From Rockfall

Read the rest of Translucent Watercolor Roof Protects Swiss Abbey & Archaeology Site From Rockfall Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , abbey , archaeologic sites , archaeology , Daylighting , Disaster-proof design , eco design , floating roof , green architecture , Green Building , green design , historic architecture , natural daylight , Savioz Fabrizzi Architectes , st. maurice , Sustainable Building , sustainable design , Switzerland , translucent roof

Read more from the original source:
Translucent Watercolor Roof Protects Swiss Abbey & Archaeology Site From Rockfall

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1597 access attempts in the last 7 days.