Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

October 1, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

International design practice Safdie Architects recently completed the Eling Residences, a nature-inspired housing development built to look like an extension of the highest plateau of Eling Hill in Chongqing , China. Elevated high above the Yangtze River, the residences are nestled in a densely forested environment yet enjoy close proximity to the city. In addition to optimizing residents’ access to natural light, ventilation and greenery, each unit is also equipped with a private balcony for indoor-outdoor living. Completed this year in the city’s Yuzhong District, the Eling Residences cover an area of 460,000 square feet with 126 apartments. The architects took cues from the existing slope to develop the various building designs, which change from terraced structures at the bottom of the hill to a pair of freestanding dome-shaped villas near the top. The stepped configuration and layout also helps ensure that every apartment enjoys uninterrupted views of the landscape. In addition to the apartment units, the Eling Residences also features a four-story clubhouse, multiple pools and additional recreational areas. According to the architects, these amenities not only help build a sense of community but are also reflective of the firm’s commitment to design spaces with humanizing scale and vibrant social atmospheres. Unlike the concrete jungle that defines much of Chongqing, the Eling Residences feels like a retreat into nature thanks to ample landscaping, organic curved forms and the use of a natural materials palette . Related: A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape “Complementing the sloped low-rise buildings is an intricate landscape system, which interweaves terraces , gardens, trellises, overlooks, stairs and promenades throughout the site,” the architects said. “The combination of landscape and architecture works together to evoke the character of lush, hanging gardens, integrating the project site with the green oasis of Eling Park. The terraced levels maximize residents’ access to light, air and greenery, while architectural screens partially shade individual apartments, extending living spaces outward into the garden landscape.” + Safdie Architects Via ArchDaily Images via Safdie Architects, by ArchExist

Original post:
Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

Bad Behavior has blocked 739 access attempts in the last 7 days.