Solar-powered POP-UP Park takes over underused Budapest square

August 31, 2018 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Solar-powered POP-UP Park takes over underused Budapest square

Hungarian design studio Hello Wood has teamed up with the Municipality of Budapest City yet again to revive a forgotten public space with a dazzling summer haven that’s free and open to everyone, 24 hours a day. Located beside City Hall Park, the temporary, solar-powered park is Hello Wood’s latest POP-UP Park, a short-term urban intervention with eye-catching street furniture. This year’s version is inspired by the Mediterranean with its use of olive trees and wave-shaped seating. This year’s POP-UP Park serves as both a respite from the summer heat as well as a destination for outdoor exercise. Inspired by the World Cup craze, as well as Budapest’s upcoming status as the European Capital of Sport in 2019, Hello Wood teamed up with HardBodyHang to incorporate free-to-use street workout equipment that can be enjoyed by both amateur and professional athletes alike. The summer-only intervention also includes ping pong and Teqball tables — a mainstay of last year’s POP-UP Park — and chessboards. “The park is open to all 24 hours a day, available to all walks of life: the traveling tourist arriving into the city from the airport, the businessperson eating their lunch, local elderly people meeting to relax and chat or the homeless,” Hello Wood explained. “We wanted this sense of democracy to be epitomized by the POP-UP Park, a unique, free-to-use space that was put together in conjunction with the Municipality of Budapest — who recognized the power of utilizing the space temporarily until its development is completed and supported its creation.” Related: Confluence Park’s new solar-powered pavilions collect rainwater and provide shade The designers also installed colorful wave-shaped wooden seating and structures to make the pop-up park an inviting space to linger and lounge. To warm up the otherwise drab, cobblestone-lined square, Hello Wood brought in palms and olive trees for a Mediterranean touch. Sail shades provide additional shading, while string lights add a romantic twinkle at night. Moreover, Hungarian startup Platio supplied solar panels to power charging stations, where visitors can charge their laptops and other electronic devices. The POP-UP Park will be available until October. + Hello Wood Images by BVA

Read the rest here:
Solar-powered POP-UP Park takes over underused Budapest square

Architects transform a derelict lot into an urban oasis in New Delhi

August 31, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Architects transform a derelict lot into an urban oasis in New Delhi

Delhi-based firm Harsh Vardhan Jain Architect has converted a derelict lot in South East New Delhi into a beautiful vertical home clad in glass panels and topped with a lush green roof . The architects designed the Garden Roof Parasol to be an urban oasis for a pair of newlyweds. The team ensured the home was filled with natural light and vegetation to create a sense of serenity within a hectic city landscape. The architects were approached by a soon-to-be-married couple who were looking to move in after their wedding. The building site is located on an “urban fringe” lot, between a bustling urban area and a planned settlement in South East New Delhi. The compact lot presented a number of challenges for its small dimensions, which included a one room structure, a stairwell and a courtyard. Related: A lush rooftop oasis flourishes on this renovated Art Deco townhouse in Mexico City To create a light-filled urban oasis for the newlyweds, the architects decided to use a combination of glass, steel and greenery. According to the design scheme , the strategy was to create an overarching roof over the existing structures to unify the space. By taking the design vertical, the architects could add a double height volume to the home. The new building was framed from prefabricated steel beams that were also used to create a solid platform for the roof. The existing masonry walls that were on the site were reinforced and filled with insulated glazing. An exterior ramp leads up to the entrance way — a small deck with a spiral staircase that provides access to the green roof. Related: 10 essential green roofing materials The interior living space, which is flooded with natural light thanks to floor-to-ceiling glass facades, has minimal furnishings to reduce clutter. Many of the furnishings are flexible, such as the television console with built-in storage that doubles as access to the small study built into the former stairwell. The first floor houses an open-plan living area and a small kitchenette. Throughout the space, steel and fluted glass doors slide shut to separate the rooms or open to expand the space. From the bedroom on the upper floor, a small steel spiral staircase leads to the home’s vibrant  rooftop garden . + Harsh Vardhan Jain Architect Via Archdaily Images via Nakul Jain / Harsh Vardhan Jain Architect

Excerpt from: 
Architects transform a derelict lot into an urban oasis in New Delhi

Tunnel Through Time celebrates Canada’s open-minded attitude towards immigrants

October 31, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Tunnel Through Time celebrates Canada’s open-minded attitude towards immigrants

The structure was designed to honor victims of the Hungarian revolution, but also recalls the turning point in Canadian immigration policy that shaped the country’s open-minded attitude towards immigrants in general. After the 1956 revolution, Canada welcomed 37,565 Hungarian immigrants, including 200 young engineers from the Faculty of Wood Sciences at the University of Sopron, who made a significant contribution to the famous Canadian wood industry. Related: Hello Wood Unveils Epic Butterfly House Pavilion for the Budapest Spring Festival The Consulate General of Hungary in Toronto commissioned Hello Wood to design the installation. The studio sent eight people to Toronto and, with the consulate’s help, locals and Canadian Hungarians built the structure to include an entrance symbolizing events of 1956 and referencing the hole protesters cut in the middle of the Hungarian flag during demonstrations. The exit, on the other hand, symbolizes new hope and takes the shape of Canada’s national symbol, the maple leaf. The installation was planned to stay in Budapest Park for a month before being moved near to a spot near Niagara Falls , where it will remain in the custody of a Canadian Hungarian scout group. + Hello Wood Photos by Gergely Szinnay

Excerpt from:
Tunnel Through Time celebrates Canada’s open-minded attitude towards immigrants

14 amazing timber structures explore the future of wood as a building material

August 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on 14 amazing timber structures explore the future of wood as a building material

Fire Nest references the role fireplaces once played in building communities. As a place around which people gather, cook and share stories, the Fire Nest aims to expand and revive the role of fireplaces by accommodating different functions. Another project called Migrant Hous(ing) by Urban Think-Tank proposes a sprawling, informal wooden structure as a housing strategy for migrants. Community-driven and open to incremental upgrading, the prefabricated structure can be easily assembled and transported to different locations. Related: Hello Wood Unveils Epic Butterfly House Pavilion for the Budapest Spring Festival FORA ‘s The Bathhouse inverts the contemporary separation between privacy and exposure, and restores the public function of washing in the realm of the collective. Located at the heart of the village, the bathhouse functions as a space where participants can relax after a day spent building their projects. Play with Fire references the traditional Japanese technique of charring wood to extend its lifespan. The elongated structure is one of the camp’s first buildings and aims to contribute to its longevity. Inventory functions as a membrane where travelers can leave their gadgets and pass through a different world. The light, box-shaped object is reminiscent of the inventory in Moonrise Kingdom of Wes Anderson. Installed next to it is The Thread by Kosmos Architects , a “new kind of wall” that attracts instead of separating. The structure is built in layers according to Maslow’s hierarchy of needs and functions as a rudimentary shelter . The Parliament, another gathering space which fosters inclusivity and diversity, rethinks the archetypal outdoor amphitheater space. Here people can share food, welcome visitors, and discuss ideas. Related: Hello Wood’s massive Christmas trees will be dismantled and donated after the holidays “Project Village 2016 is the beginning of a new era for Hello Wood. We are building a rural campus that will be open throughout the year to welcome architects, artists, social scientists, and students. In our brief we asked for projects that address actual needs of the community, from the most mundane and pragmatic ones to the utmost spiritual. We were happy to see responses to these basic functions such as a sanctuary, a storage or a public kitchen, among others,” says Peter Pozsar, one of the founders of Hello Wood. + Hello Wood Lead photo by Photo by Gábor Somosk?i

Read more:
14 amazing timber structures explore the future of wood as a building material

Hello Wood redesigns the traditional Christmas Tree as socially-responsive architecture

December 17, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Hello Wood redesigns the traditional Christmas Tree as socially-responsive architecture

Read the rest of Hello Wood redesigns the traditional Christmas Tree as socially-responsive architecture

Go here to read the rest: 
Hello Wood redesigns the traditional Christmas Tree as socially-responsive architecture

200-year-old “living fossil” giant salamander discovered near a cave in China

December 17, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on 200-year-old “living fossil” giant salamander discovered near a cave in China

Only three species of giant salamanders exist today and a notably large member of the Chinese species was discovered outside a cave near Chongqing recently. The endangered amphibian is quite striking when seen next to a typically-sized man, definitely earning the title of “giant.” This specimen also lives up to its moniker as a “living fossil” as it is estimated to be around 200-years-old. Read the rest of 200-year-old “living fossil” giant salamander discovered near a cave in China

Go here to see the original: 
200-year-old “living fossil” giant salamander discovered near a cave in China

Heartwarming Charity Christmas Tree is made from 5,000 pieces of firewood in Budapest

December 22, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Heartwarming Charity Christmas Tree is made from 5,000 pieces of firewood in Budapest

Read the rest of Heartwarming Charity Christmas Tree is made from 5,000 pieces of firewood in Budapest Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: budapest , Charity Tree , christmas tree , Design Terminal , firewood , hello wood , Hungarian Interchurch Aid , Hungary , Philips , Philips Hungary , timber installation , wood installation

See original here: 
Heartwarming Charity Christmas Tree is made from 5,000 pieces of firewood in Budapest

Spectacular Budapest Christmas Tree is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need

December 25, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Spectacular Budapest Christmas Tree is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need

Read the rest of Spectacular Budapest Christmas Tree is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: art installations , Budapest Christmas , Christmas art , Christmas design , Christmas tree 2013 Budapest , Christmas trees 2013 , hello wood , public art , sleigh Christmas tree , temporary installations , wooden installation Budapest        

View original post here:
Spectacular Budapest Christmas Tree is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need

Budapest’s Spectacular Christmas Tree Is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need

December 12, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Budapest’s Spectacular Christmas Tree Is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need

Read the rest of Budapest’s Spectacular Christmas Tree Is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: art installations , Budapest Christmas , Christmas art , Christmas design , Christmas tree 2013 Budapest , Christmas trees 2013 , hello wood , public art , sleigh Christmas tree , temporary installations , wooden installation Budapest        

See more here: 
Budapest’s Spectacular Christmas Tree Is Made of 365 Sleighs That Will be Donated to Children in Need

Iridescent Dragon-Like Scales Wrap Around Avant Garde Office Campus in Paris

December 12, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Iridescent Dragon-Like Scales Wrap Around Avant Garde Office Campus in Paris

Commissioned by the real estate company Société Foncière Lyonnaise , Agence Jouin Manku sought to bring a fresh and modern upgrade that complemented the existing historic architecture on the office. Located on the banks of Seine , the seven-acre site is home to a reinforced concrete building regarded by many as a historic landmark and symbol of the golden age of industry. Within the IN/OUT office campus, the amenities wing includes a cafe, restaurant, boardrooms, a 200-seat auditorium, lounges, terraces, and fitness rooms. The architects also redesigned a lobby and other various technical spaces including a glass pavilion suspended by a thin wooden lattice. The pavilion, which is located in the central courtyard, acts as a transition point between the lobby of historical building and the new contemporary amenities wing. Built around the concepts of passage and movement, the vibrant amenities wing makes a dynamic departure in style from the existing bush hammered concrete . Beneath the roof’s colorful stainless steel tiles, a glass and concrete facade partitioned by vertical timber slats curves around the wing. To reinforce the illusion of movement, the wing is split into two sections that wrap around and connect to a central concrete tower. A footbridge made from white steel and wood leads from the wing to the existing building, creating a symbolic link between the two architectural styles. + Agence Jouin Manku Via Dezeen Images © Thierry Lewenberg-Sturm        

Here is the original post: 
Iridescent Dragon-Like Scales Wrap Around Avant Garde Office Campus in Paris

Bad Behavior has blocked 889 access attempts in the last 7 days.