Snhetta designs Europes first underwater restaurant

October 23, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Snhetta designs Europes first underwater restaurant

Europe’s first underwater restaurant offshore of Norway will put a new spin on the meaning of “dining with a view.” Snøhetta just unveiled designs for “Under,” a submerged restaurant that will offer spectacular views of the seabed and double as a research center for marine life. Advanced heating pump technology that taps into the seabed’s thermal mass will maintain the restaurant’s comfortable interior temperatures year-round. Under—which translates to “wonder” in Norwegian—will be housed in a monolithic concrete shell that appears to have sunk halfway into the sea. Located by the village of Båly at the southernmost point of the Norwegian coast, the building will rest directly on the seabed five meters below the water’s surface, where it will become an artificial mussel reef as a water-purifying mollusk community attaches to the building’s coarse surface. Meter-thick concrete walls will protect the structure from pressure and shock in the sea, while an 11-by-4-meter panoramic acrylic window frames views of the seabed and wild fauna. Related: Snøhetta unveils spectacular makeover for nation’s second-largest waterfall Visitors to Under will enjoy locally sourced seafood fare prepared by Danish chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen as well as an educational journey thanks to informational plaques mounted along the trail to the restaurant entrance. The interior is fitted out in locally sourced materials and a warm-toned, natural materials palette, as well as muted lighting, to keep the emphasis on underwater views. The restaurant, which seats 80 to 100 guests, will be used as a marine biology research center on its off-hours. Snøhetta writes: “Through its architecture, menu and mission of informing the public about the biodiversity of the sea, Under will provide an under-water experience inspiring a sense of awe and delight, activating all the senses – both physical and intellectual.” + Snøhetta

Here is the original:
Snhetta designs Europes first underwater restaurant

Rainwater-harvesting pavilions mimic a lush rainforest at the Indianapolis Zoo

October 23, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Rainwater-harvesting pavilions mimic a lush rainforest at the Indianapolis Zoo

Artful rainwater design has taken root at the Indianapolis Zoo. RATIO Architects recently completed the Bicentennial Pavilion, an open-air events space modeled after a lush rainforest with 11 steel-framed “tree canopies.” Built primarily from natural materials, the pavilion is a beautiful example of multifunctional and sustainable design that provides 40,000 square feet of weather-protected events space while collecting and filtering 100% of its stormwater runoff. The Indianapolis Zoo Bicentennial Pavilion and Promenade was made possible by a $10 million grant provided by the Lilly Endowment in 2015. The money came with the requirement that the zoo “implement a game-changing initiative that benefits the community institution’s long-term sustainability.” To satisfy the zoo’s needs to expand visitor infrastructure and the Lilly Endowment’s condition, RATIO Architects designed an open-air multifunctional facility that could be used year-round and replace the zoo’s former 400-person events tent tucked into the back-of-house areas. The sustainability angle came from the use of natural materials —each tree-like column is built of 63 individual timber beams, while a hearth of rough-back quarry block limestone rests beneath the canopy—and stormwater management . The pavilion canopy funnels rainwater down the tree-like column’s laser-cut weathered steel rain screens and into planting beds, where it then percolates through a water quality unit and is held in a 14-foot deep water detention bed designed to accommodate 100-year flood events. The angled pavilion canopy is built of translucent roofing materials to let filtered light shine through, just as in a real rainforest canopy. Related: Stunning solar Butterfly House masters resource conservation in California The Bicentennial Pavilion is split up into two main event areas, each of which accommodate up to 400 guests. The pavilion can also be converted into one large event space for up to 800 guests. The pavilion’s north side is designed for the new bird exhibition, Magnificent Macaws, with a custom-designed stage and perch to showcase the birds on their twice-daily flight through the Pavilion. + RATIO Architects Via ArchDaily Images © Susan Fleck

Here is the original: 
Rainwater-harvesting pavilions mimic a lush rainforest at the Indianapolis Zoo

Bad Behavior has blocked 1084 access attempts in the last 7 days.