Maggies Leeds Centre provides a calming refuge for cancer patients

June 25, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Maggies Leeds Centre provides a calming refuge for cancer patients

U.K. charity Maggie’s has expanded its free cancer support system with the completion of Maggie’s Leeds Centre, a gorgeous, nature-inspired respite open for people who have cancer and their families and friends. Designed by Heatherwick Studio , Maggie’s Leeds Centre follows biophilic design principles with its natural materials palette and incorporation of lush greenery around, on top of and inside the building. The 462-square-meter center is the charity’s 26th center completed in the U.K. and is located within the campus of St. James’ University Hospital in Leeds. Set on a lushly planted sloped site, Maggie’s Leeds Centre was conceptualized as a trio of oversized planters with lush green roofs with native plantings — landscape designers Balston Agius designed and modeled the roofs after Yorkshire woodlands — and rounded edges with timber fins. Each planter-like pavilion houses a counseling room; the pavilions surround a centrally located kitchen — the “heart” of the center — as well as additional social spaces for group activities, including a library and exercise room. Related: Beautiful light-filled Maggie’s Cancer Center opens up to nature in Manchester “Our aim was to build a home for people affected by cancer that would be soulful and welcoming, unlike other typical clinical environments,” Thomas Heatherwick explained. “By only using natural, sustainable materials and immersing the building in thousands of plants, there was a chance for us to make an extraordinary environment capable of inspiring visitors with hope and perseverance during their difficult health journeys.” In addition to the lush landscape — visitors are encouraged to help take care of the 23,000 bulbs and 17,000 plants — Maggie’s Leeds Centre brings the outdoors in with large windows, indoor plants and an emphasis on natural and “healthy” materials. The building structure was built from a prefabricated and sustainably sourced spruce timber system, while lime plaster helps naturally regulate internal humidity. The building has also been carefully oriented to take advantage of natural ventilation. The center is currently open and follows recommended social distancing and cleaning measures. + Heatherwick Studio Photography by Hufton+Crow via Heatherwick Studio

Original post:
Maggies Leeds Centre provides a calming refuge for cancer patients

Foster + Partners and Heatherwick Studio spruce up Shanghais waterfront

October 13, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Foster + Partners and Heatherwick Studio spruce up Shanghais waterfront

Shanghai’s most famous street, the Bund, is undergoing the “starchitect” treatment. Foster + Partners teamed up with Heatherwick Studio to design the Bund Financial Center as the “end point” to the city’s iconic waterfront. The 420,000-square-meter masterplan recently saw the completion of a pair of 180-meter-tall skyscrapers as well as an arts and culture center with a kinetic curtain-like facade. Shanghai is a city of contrasts. The Bund, renowned for its old colonial-era buildings along the waterfront , sits next to the city’s Old Town and looks out towards Pudong’s futuristic skyline of skyscrapers. The objective of the Bund Financial Center is to connect the old town with the new financial district, while staying sensitive to the scale of waterfront as well as the old and new surrounding architecture. “The opportunity to make something new in this prominent location that had formerly been the river gateway to Shanghai’s Old Town was extraordinary,” said Thomas Heatherwick , Founder of Heatherwick Studio. “With a project that would create 420,000 square metres of space, we felt a great duty to look for fresh ways to connect with China’s amazing built heritage and make a meaningful public place for thousands of people to work and come together.” Related: Drone video reveals progress on Heatherwick’s “tree-covered mountain” in Shanghai The Bund Financial Center is bookended in the south by two recently completed landmark towers. The arts and cultural center, which houses the Fosun Foundation and was completed earlier this summer, is located at the heart. Once complete, the mixed-use development will comprise office spaces, a boutique hotel, cultural center, retail, and restaurants. + Foster + Partners + Heatherwick Studio Images via Foster + Partners

Here is the original: 
Foster + Partners and Heatherwick Studio spruce up Shanghais waterfront

London mayor halts orders for Thomas Heatherwick’s double-decker buses

January 5, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on London mayor halts orders for Thomas Heatherwick’s double-decker buses

Orders for the much-anticipated redesigned double-decker buses that hit the streets of London in 2011 will be discontinued under Mayor Sadiq Khan. In a money-saving gambit, Transport for London (TfL) stopped orders for the New Routemasters designed by Thomas Heatherwick , on the grounds that they are too expensive. During his campaign, Khan suggested the modern buses manufactured by Wrightbus be discontinued to free up money to freeze fares for four years. Transport for London just confirmed that suggestion in Khan’s first Business Plan : “New capital investment will be reduced significantly as we discontinue purchases of New Routemaster buses. We will carry on investing in the fleet however, by retrofitting 3,000 vehicles with Euro VI standard emission technology by 2020.” Related: London mayor announces plan for two new bike superhighways The New Routemasters were greeted with excitement when they were unveiled in 2010 ; people praised Heatherwick for bestowing a “London look” on the buses. The vehicles boast three doors and two staircases, and succeeded the iconic old Routemaster buses. As the buses jaunted more frequently through the city, Heatherwick said he was glad the bus became “part of London’s landscape and personality.” Passengers did grumble that the buses were too hot, so TfL added windows that could open. Former mayor Boris Johnson bought the first 600 buses for £354,000 each in 2012, and 200 more in 2014 for £325,000 apiece. The New Routemaster buses are hybrid diesel-electric vehicles, but many people now think electric batteries have overtaken the older technology. A spokesperson for the mayor told The Guardian TfL would invest in “a new generation of buses” designed to benefit London’s air quality. The business plan says “a significant number of new green buses will be unveiled” in 2020 or 2021. Via Dezeen and The Guardian Images via Heatherwick Studio

Read the rest here: 
London mayor halts orders for Thomas Heatherwick’s double-decker buses

Visitor center disguised as a hill to welcome visitors to Denmarks historic Kal Castle Ruins

January 5, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Visitor center disguised as a hill to welcome visitors to Denmarks historic Kal Castle Ruins

The beautiful historic ruins of Kalø Castle are unmissable, but its planned visitor center might not be too easy to spot. Danish architectural firm Arkitema Architects unveiled their winning proposal for the historic site’s visitor center, a hill-shaped building designed to blend into the surrounding hilly landscape. The unusual building is crafted as an extension of the Mols Bjerge National Park in Denmark to keep focus on the ruins and existing architecture. Located in eastern Jutland just 20 kilometers from the Danish city of Aarhus , the Kalø Castle Ruins are a major tourist attraction that holds a dramatic history dating back to the 14th century. Thus a new visitor center was needed to accommodate the approximately 150,000 tourists that visit the ruins annually. Arkitema Architects designed a building to meet that scale of need but wanted to preserve the existing views. The resulting design is one that disguises the visitor center as a natural landform. Related: This green-roofed visitor center will be nestled under a hill in Denmark The gently sloping hill-shaped building will be constructed of timber and brick and cover two floors connected by a large staircase that doubles as a meeting point. The visitor center will also house an exhibition area, gathering space, and a restaurant with panoramic views of the ruins. The roof will be accessible to visitors as well. The project is slated to open to the public in 2019. + Arkitema Architects Via ArchDaily Images via Arkitema Architects

Original post: 
Visitor center disguised as a hill to welcome visitors to Denmarks historic Kal Castle Ruins

BIG and Heatherwick unveil scaled-down designs for Google’s Mountain View HQ

April 5, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on BIG and Heatherwick unveil scaled-down designs for Google’s Mountain View HQ

Read the rest of BIG and Heatherwick unveil scaled-down designs for Google’s Mountain View HQ

View original post here: 
BIG and Heatherwick unveil scaled-down designs for Google’s Mountain View HQ

Heatherwick Studio unveil sprawling mountain-shaped Moganshan development in China

December 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Heatherwick Studio unveil sprawling mountain-shaped Moganshan development in China

Heatherwick Studio unveiled their design for a 15-acre site in Shanghai-a development that looks like a LEGO mountain covered in trees. The studio was commissioned to design a complex of housing units, offices, shops, a hotel and a school for the plot located next to Shanghai ‘s main art district, M50. Named ‘The Moganshan,’ the project was conceived as an urban topography instead of a building. Read the rest of Heatherwick Studio unveil sprawling mountain-shaped Moganshan development in China

Read the original here: 
Heatherwick Studio unveil sprawling mountain-shaped Moganshan development in China

Architects and artists sling harsh criticism at Heatherwick’s Garden Bridge project

June 3, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Architects and artists sling harsh criticism at Heatherwick’s Garden Bridge project

When someone says “Everyone is a critic,” they’re typically exaggerating. If architect Thomas Heatherwick is saying it now, it might actually seem true. A host of prominent British architects, novelists, and artists have expressed sharp—and public—criticism of Heatherwick’s proposed Garden Bridge project in London, which still awaits judicial review. Some have called the bridge project “crap” while others simply claim Heatherwick is the “wrong person” for the job. Read the rest of Architects and artists sling harsh criticism at Heatherwick’s Garden Bridge project Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Boris Johnson , Garden Bridge , Heatherwick Studio , joanna lumley , London , thomas heatherwick , Thomas Heatherwick Studio , zaha hadid

More here:
Architects and artists sling harsh criticism at Heatherwick’s Garden Bridge project

Heatherwick Studio completes tornado-like university building in Singapore

March 16, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Heatherwick Studio completes tornado-like university building in Singapore

Read the rest of Heatherwick Studio completes tornado-like university building in Singapore Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: atrium building , classroom design , concrete , concrete panels , educational architecture , Heatherwick Studio , natural ventilation , Singapore , thomas heatherwick , towers , university

See the original post here: 
Heatherwick Studio completes tornado-like university building in Singapore

VIDEO: Google’s new California headquarters is a greenhouse utopia by BIG and Heatherwick

February 27, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on VIDEO: Google’s new California headquarters is a greenhouse utopia by BIG and Heatherwick

Click here to view the embedded video. Earlier in the week, we brought you news that Heatherwick Studio and BIG are collaborating on the design of Google’s new Mountain View campus . And now, Google has just published a video in which the two architecture stars discuss their plans for the upcoming Googleplex, and give a sneak peek at renderings for and models of what looks to be a stunning biosphere-filled utopia for the Silicon Valley giant. Read the rest of VIDEO: Google’s new California headquarters is a greenhouse utopia by BIG and Heatherwick Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: big , biosphere , bjarke ingels , California , campus , Google , googleplex , green design , greenhouses , Heatherwick Studio , silicon valley , sustainable design , thomas heatherwick

See the original post:
VIDEO: Google’s new California headquarters is a greenhouse utopia by BIG and Heatherwick

Bombay Sapphire’s 18th Century Paper Mill Renovation Wins BREEAM Award for Industrial Design

March 10, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Bombay Sapphire’s 18th Century Paper Mill Renovation Wins BREEAM Award for Industrial Design

At last week’s Ecobuild Conference in London, GWP Architecture and Thomas Heatherwick ‘s amazing Bombay Sapphire’s Laverstoke Mill distillery was awarded the highly prestigious BREEAM Award for Industrial Design. The London-based architectural team began the renovation of the abandoned 18th century paper mill in 2012 and has since been recognized as a leading example of environmentally-conscious industrial design . Read the rest of Bombay Sapphire’s 18th Century Paper Mill Renovation Wins BREEAM Award for Industrial Design Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “energy efficiency” , Architecture , Bombay Sapphire Distillery , BREEAM Award for Industrial Design , Ecobuild Conference , GWP Architecture , Hampshire , Heatherwick Studio , industrial design , London ExCel Centre , renewable energy        

Continued here: 
Bombay Sapphire’s 18th Century Paper Mill Renovation Wins BREEAM Award for Industrial Design

Next Page »

Bad Behavior has blocked 9602 access attempts in the last 7 days.