Schmidt Hammer Lassen Architects wins bid for carbon-neutral Solvay HQ in Brussels

June 12, 2018 by  
Filed under Business, Green

Schmidt Hammer Lassen Architects has won an international competition for the design of global chemical company Solvay’s new sustainable headquarters in Brussels, Belgium. Created in collaboration with local firm Modulo Architects and VK Engineers, the winning proposal beat out designs from top firms including the likes of OMA, Valode & Pistre and Henning Larsen. The green campus is expected to be certified BREEAM Excellent and will be powered with a mix of renewable energy resources, including geothermal energy and solar energy, to reach carbon-neutral status. The new headquarters represents a shift for Solvay as it transitions towards a more open and sustainable business culture. Placed in a single compact structure, the zero-carbon and near zero-energy building will prioritize collaborative spaces and the outdoors. The new campus is located on a 22-hectare site, which has housed many of Solvay’s facilities since 1953. The property will be transformed to include a new dedicated forest, a reintroduced 18th-century stream connected to the Senne, and an open-air amphitheater. Rainwater across the campus will be harvested and reused wherever possible. “In the earliest stages, it became clear that one compact building with one common entrance into a sweeping atrium would allow everyone who passes through the headquarters to share the same unique experience of the building, and create a strong sense of belonging,” said Tiago Pereira, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “We translated Solvay’s desire for a welcoming, innovative, sustainable headquarters into an architecturally bold statement that reflects its core values and creates a new identity.” Related: Henning Larsen to revitalize Brussels region with rooftop farming and co-housing The light-filled building will be wrapped in glazing and punctuated with a large atrium with a social staircase that visually connects the various floors and departments. The two lower levels will consist of laboratories and workshops, while the upper floors house offices. In between those floors will be the Meeting Center, which includes relaxing gathering spaces and terraces with panoramic views of the campus green. Geothermal and solar energy will power the Solvay headquarters. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

View post:
Schmidt Hammer Lassen Architects wins bid for carbon-neutral Solvay HQ in Brussels

Floating sky gardens and rooftop terraces join two halves of this tower in Taiwan

March 21, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating sky gardens and rooftop terraces join two halves of this tower in Taiwan

Aedas has unveiled plans for a soaring 656-foot tower that’s broken into two pieces held together by a series of ‘floating’ sky gardens and glass boxes. The architects drew inspiration from the Chinese character ‘?’ in the logo of the Taichung Commercial Bank. The 40-story high tower is a mixed-use development comprising the Taichung Commercial Bank Headquarters and an internationally-branded five-star hotel. Instead of stacking all the large functions such as the ballroom and swimming pool in a singular tower, the design creates two separate towers with a vertical void in the middle of the building. Related: Village-inspired office in Jakarta is topped with living trees and a green roof A series of transparent glass boxes house public exhibition space, sky gardens , a ballroom, a swimming pool, and conferencing facilities within the void. This plan enriches the building’s shape and creates a unique, iconic feature facing the main road. A terrace retreat at the rooftop features a restaurant and a VIP club long. Landscaped outdoor space and sweeping balconies provide magnificent city views for guests. Aedas’ design recently won the Tall Buildings category at MIPIM/The Architectural Review Future Project Awards 2018. + Aedas Via Archinect

Go here to see the original: 
Floating sky gardens and rooftop terraces join two halves of this tower in Taiwan

Renovated Adobe headquarters channels design giants creative energy

March 5, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Renovated Adobe headquarters channels design giants creative energy

When it came time to renovate creative software powerhouse Adobe’s headquarters in San Jose, it was abundantly clear that creativity and color would be central to the renovation. The firm tapped Gensler for the artful 143,000-square-foot redesign that’s sensitive to the environment and pays homage to the San Jose community. An artistic approach was applied throughout the building that’s furnished with locally made decor, emphasizes open and collaborative working environments, and offers a dazzling array of perks. Completed last year, Adobe’s newly renovated headquarters features new open workspaces, gathering areas, outdoor work areas, creative conference rooms, and amenities. The building houses 2,500 employees who have access to impressive perks that include a free onsite wellness center with fitness classes, meditation room, massage area, numerous and diverse eating options, on-site auto maintenance, dry cleaning, bicycle repair and rental, and open workspaces that embrace the indoor-outdoor experience. Natural light, outdoor access, and indoor greenery like the community garden and green wall highlight healthy working environments. Related: Adobe’s 410 Townsend is a Collaborative LEED Silver Office in San Francisco Adobe, which moved its headquarters to San Jose in 1994, is now the largest tech firm in the downtown core. To celebrate the community and the city’s agricultural past, the Adobe headquarters is decorated with locally made rugs, furniture, and decor. The building’s Palettes cafe takes inspiration from the region’s orchard history with its green design and A-shaped art installation built of locally sourced orchard crates. Bright splashes of color and art installation point to the firm’s creative and innovative spirit. + Gensler Via ArchDaily Images © Emily Hagopian Photography

Read the original post:
Renovated Adobe headquarters channels design giants creative energy

LEED Gold-seeking SXSW Headquarters breaks ground

November 24, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on LEED Gold-seeking SXSW Headquarters breaks ground

The multimedia behemoth South by Southwest (SXSW) just broke ground on its new “green” headquarters in downtown Austin. Located a block away from the city Capitol, the striking building aims for LEED Gold certification and will boast a large green roof, rain gardens, and other energy-efficient systems. Pei Cobb Freed & Partners Architects heads the design of the new mixed-use structure and will work together with landscape architecture firm dwg. to preserve the property’s existing heritage live oaks. The 280,000-square-foot glass-clad SXSW Headquarters will comprise 12 floors—five of which will be dedicated to parking for 300 cars—and consolidate the company’s various campuses. The new building sports a serpentine shape optimized for views of the Capitol dome and to preserve the grove of heritage live oaks. The curved building also serves to frame an inviting new public plaza with rain gardens , seating, and pedestrian pathways at the corner of Lavaca and 14th Streets. A spacious cafe and flexible, informal coworking spaces will complement the ground-floor entry and lobby. “Their special vision led to a transformation of the typical office building paradigm,” said lead designer Yvonne Szeto of the SXSW founders. “The lobby was reimagined not as a traditional circulation space but as a relaxed and welcoming living room that fosters interaction between tenants as well as with the neighboring community.” Related: Energy-efficient Bluebonnet Studios offers sustainable housing to Austin’s most vulnerable citizens A major highlight of the building will be The Rooftop Deck, a 2,000-square-foot covered patio surrounded by greenery that’s located 165 feet above downtown Austin for sweeping views of the Capitol and Hill Country. The project is slated for completion in 2019. + Pei Cobb Freed & Partners Renderings by Pei Cobb Freed & Partners and CZ Properties

Read the original post:
LEED Gold-seeking SXSW Headquarters breaks ground

Naturally-ventilated glass building looks like a shimmering urban mirage

August 31, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Naturally-ventilated glass building looks like a shimmering urban mirage

This office building in Geneva features a complex glass facade that makes it look like a shimmering urban mirage. The new Headquarters of the Swiss Société Privée de Gérance (SPG), designed by Italian firm Giovanni Vaccarini Architetti , appears almost as an immaterial object that glimmers and vibrates in dialogue with the urban landscape around it. The building sits on Route de Chêne, at the gates of the historical center of Geneva. The existing building was converted and extended, starting with a naturally-ventilated glass façade that improves the acoustic and thermal insulation performance of the building. The glass facade also gives the project a dematerialized quality that constantly amplifies, reflects and refracts natural light. Related: South African office building was designed to keep its occupants healthy A triple layer of glass is covered with a ventilated chamber containing micro-perforated Venetian blinds to regulate the light. Brise-soleil screens made of screen-printed glass are anchored on the outside, giving the façade’s external surface a variable modular pattern in terms of both the panel dimensions and the design on their surface. The glass facade, lit by white LED lights at night, softens the perimeter of the building, creating a kind of “nebula” that pulsates and changes to adapt to its surroundings. + Giovanni Vaccarini Architetti Photos by Adrien Buchet

Here is the original post:
Naturally-ventilated glass building looks like a shimmering urban mirage

Gorgeous light-filled Nike headquarters opens in New York City

June 30, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Gorgeous light-filled Nike headquarters opens in New York City

Sports giant Nike just unveiled its stunning new headquarters in New York City —complete with a 4,000-square-foot, full-size indoor basketball court. Drenched in natural light and surrounded by enviable floor-to-ceiling views of the city, the Nike NYHQ offers creative open-plan workspaces across six floors at 855 Avenue of the Americas. The new office is studded with site-specific art, recycled materials, and a giant rooftop planter shaped into the iconic Nike swoosh that’s visible from the Empire State Building. Though Beaverton, Oregon is Nike’s main headquarters, the company has been forging strong bonds with New York City for decades, including in its recent campaign #NewYorkMade. Creativity and collaborative workspaces abound in the nearly 150,000-square-foot New York HQ. Local artists were commissioned to produce Nike-themed, NYC-related art on multiple floors, while meeting spaces are diverse and varied, and include the inside of a VW van , a tribute to the original van that the founders used to distribute Nike shoes in the company’s early days. Related: Nike makes Air Max shoebox from recycled milk jugs and coffee lids Recycled materials were used in the furnishings, such as the outdoor benches made from reclaimed timber posts and the custom ceiling tiles produced by Miniwiz . The 4,000-square-foot indoor basketball court on the second floor doubles as an event space with seating for 400 and will host local leagues, high school teams, and community partners. The roof terrace serves as an outdoor events space with food served from an indoor food truck. The HQ also includes a media room, market showroom, maker’s space, and library. + Nike

Go here to see the original:
Gorgeous light-filled Nike headquarters opens in New York City

Innovative HyparGate paves way for modular fabrication of complex stone structures

August 11, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Innovative HyparGate paves way for modular fabrication of complex stone structures

The shell, located at the headquarters of French company S.N.B.R., is based on the “hypar”, a known doubly-ruled surface commonly used in reinforced concrete shells. It is generated by two families of straight lines called “generatrices”. Its morphological properties allows engineers to easily analyze its structural behavior as a parametric surface and divide stone into modules. Related: Wind-powered vertical Skyfarms are the future of sustainable agriculture This innovative design draws from Stereotomy to create connections between shape, structure and fabrication, and develop new ways of building self-supported vaulted morphologies through integrated parametric analysis. This computational approach will allow the use of robotic arms and CNC machines in building innovative structures. + New Fundamentals Research Group

Read more from the original source: 
Innovative HyparGate paves way for modular fabrication of complex stone structures

Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment

May 1, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment

Read the rest of Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: canada , energy efficient building , green architecture , headquarters , LED lights , natural lighting , office space , open-plan office , prefab building , quebec , Solar Wall , STGM Architects , timber facade , water management , wooden facade

Original post: 
Daylit STGM Head Office uses reclaimed wood, solar power and a green wall to create a truly sustainable work environment

BIG and Heatherwick Studio to design Google’s new Mountain View HQ

February 26, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on BIG and Heatherwick Studio to design Google’s new Mountain View HQ

Heatherwick Studio and the Bjarke Ingels Group have confirmed that the two firms are set to collaborate on Google’s new headquarters. Little is known about the new Googleplex, other than that it will comprise of a series of “canopy like buildings,” the plans for which have been shared with city council members. But between Heatherwick’s artful structures and Bjarke Ingels ‘ radical designs, expectations are high for a striking new addition to Mountain View. Read the rest of BIG and Heatherwick Studio to design Google’s new Mountain View HQ Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “office building” , big , bike parks , bjarke ingels , campus , google HQ , googleplex , Green Building , headquarters , Heatherwick Studio , housing , mountain view , silicon valley , Sustainable Building , sustainable design , thomas heatherwick

See more here:
BIG and Heatherwick Studio to design Google’s new Mountain View HQ

MVRDV redesigns the Ilôt Vandamme mixed-use block in Paris

February 26, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV redesigns the Ilôt Vandamme mixed-use block in Paris

MVRDV has received approval to renovate a 1970s complex in Paris and transform it into a mixed-use development that “reintroduces the lost human scale.” This colorful version of the Ilôt Vandamme block, originally designed by French architect Pierre Dufau, will include a shopping center, offices, a hotel, housing, a kindergarten, a library and underground parking. Read the rest of MVRDV redesigns the Ilôt Vandamme mixed-use block in Paris Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Dutch Architects , facade design , green renovation , mixed-use development , modular design , modular facade , modular housing , MVRDV , Paris

Read the original post: 
MVRDV redesigns the Ilôt Vandamme mixed-use block in Paris

Next Page »

Bad Behavior has blocked 877 access attempts in the last 7 days.