Solar-powered Brink Tower is a sustainable solution to Amsterdams housing shortage

August 10, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Solar-powered Brink Tower is a sustainable solution to Amsterdams housing shortage

Dutch architecture firm Mecanoo has won an international competition with the design for the Brink Tower, a new mixed-use skyscraper that will connect Amsterdam’s Van Der Pek neighborhood with the Overhoeks. Designed as a solution to the shortage of high-quality housing for young professionals, international students and young couples in the city, the eye-catching tower will include approximately 400 new residences and offer a variety of shared green spaces to encourage a sense of community. Sustainability has also driven the design of the sleek high-rise, which aims to achieve an EPC (Energy Performance Certificate) score of less than zero through the addition of solar panels and energy-efficient systems.  Slated to begin construction in 2022 with an expected completion date of 2025, the Brink Tower will occupy a prime location in the Overhoeks that is easily accessible from Amsterdam Central Station via the ferry service. The building will comprise 28 floors and rise to an approximate height of 90 meters. Related: Mecanoo unveils stunning glass lake house that harmonizes with nature To accommodate a diverse group of people, the architects have designed the home with a variety of housing types. The approximately 400 homes will include 120 social rental homes (among the social rental limit), 30 care homes and over 250 rental properties in the middle of the building. The residences and neighborhood meeting spaces will be set above an attractive plinth that will house street-level retail facilities and restaurant spaces.  One of the most eye-catching features of the building will be the addition of greenery around the facade. The various terraces and roofs will be installed with “polder roofs” — named after the lush land tracts ubiquitous in the Netherlands — that will be heavily landscaped. The polder roofs will serve as “green enclaves” for residents and rainwater collection sites; collected rainwater will be reused during the growing season to irrigate the roof gardens. The solar-powered building will also encourage sustainable mobility by providing shared electric cars and bicycles. + Mecanoo Images via Mecanoo

See more here:
Solar-powered Brink Tower is a sustainable solution to Amsterdams housing shortage

Green-roofed CLT home opens up to a dreamlike garden in Germany

August 10, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green-roofed CLT home opens up to a dreamlike garden in Germany

Near Hannover, Germany, Bremen-based treehouse specialist and architecture practice Baumraum has completed the Green Dwelling, a green-roofed , cross-laminated timber home built to achieve a strong fusion between the landscape and the built environment. Located on a large 2,000-square-meter site, the house takes inspiration from its lush surroundings, which include an adjacent forest and a dreamy garden developed by perennial specialist Petra Pelz. Natural materials define both the interior and exterior palettes, while large glazed windows strengthen the connection between the indoors and out. The Green Dwelling was created for young clients who wanted a new home that neighbored their parents’ existing residence. When the clients first contacted Baumraum, the conversation began with talk of building a treehouse that then evolved into a commission for the design of a new house in addition to the treehouse. The overarching design goal was to create “an oasis in the green” filled with natural light, ecological construction and strong visual and physical connections with nature.  Related: Sigurd Larsen completes a luxurious, treetop hotel cabin in a Danish forest The resulting home features a Z-shaped floor plan that begins with a garage, side rooms and entrance area at the front of the house, then transitions to a spacious living room with an open kitchen. The layout culminates with a guest room, bathroom, sauna area and bedroom in the rear. Large windows installed in each room provide garden views. The entire structure was built from cross-laminated timber and the natural, untreated larch surfaces were deliberately left visible throughout almost all of the interior. A lush green roof tops the home. On the western border of the property, the architects have also added the Tree House Green Dwelling, a treehouse perched atop an oak tree that serves as a year-round retreat and playground. Three flights of stairs lead up to the treehouse’s 4-meter-tall terrace and the square treehouse cabin , which rises to a height of almost 6 meters. Highly reflective stainless steel wraps around the facade to render the building almost invisible in the landscape. + Baumraum Photography by Ferdinand Graf Luckner via Baumraum

View original here:
Green-roofed CLT home opens up to a dreamlike garden in Germany

Rehabilitation Center of China is topped with a healing roof garden

July 21, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Rehabilitation Center of China is topped with a healing roof garden

Stefano Boeri Architetti’s Chinese office has won an international competition with its design for the Rehabilitation Center of China, a facility that is expected to be the largest and most innovative of its kind in the country. Located in Shenzhen’s Longhua district, the center will serve people with disabilities ages 16 to 60. Designed as a visual extension of the adjacent urban park, the building will be topped with landscaped terraces, including a therapeutic roof garden with native plant species as well as aromatic herbs and healing plants.  Slated for construction over the next three years, the Rehabilitation Center is a pilot project for China in exploring social inclusion and cohesion for people who have disabilities. The building will encompass a wide range of functions including rehabilitation, training, recreation, the arts, accommodation, education, office spaces and a museum. The facility will also host a sports center for competitions, individual and team training and a system of training courses aimed at rehabilitating various disabilities through physical, sensory, mental and other exercises. Related: NBBJ to design Tencent’s futuristic “Net City” in Shenzhen “Our project opens up a new perspective on the architecture of large rehabilitation centres,” Stefano Boeri said. “This is firstly because it perceives the concept of motor and/or cognitive disability not as an example of fragility suffered by a minority of people but as a condition that is common to us all, even if only during one phase of our life. Secondly, it offers an idea of total accessibility to spaces and rehabilitation services and thirdly because in recognizing the extraordinary therapeutic quality of greenery and nature, it offers an astonishing amount of accessible green and open spaces dedicated to all different styles of rehabilitation.” The building’s terraced design combined with its accessible, landscaped roofs will give it the appearance of small green mountain. In addition to the integration of accessible green spaces throughout, the eco-friendly building will feature advanced renewable energy production systems and rainwater collection.  + Stefano Boeri Architetti Images via Stefano Boeri Architetti

Continued here:
Rehabilitation Center of China is topped with a healing roof garden

BIGs LEED Gold-seeking school in Arlington features a cascade of green terraces

November 14, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on BIGs LEED Gold-seeking school in Arlington features a cascade of green terraces

After five years in the making, BIG has completed The Heights, a new public school building in Arlington, Virginia that not only offers a unique and energy-efficient take on school architecture, but also helps maximize density and open space. Located along the Rosslyn-Ballston corridor, The Heights combines two existing secondary schools into a new 180,000-square-foot building that opens like a fan with a cascade of green-roofed terraces to provide an indoor-outdoor learning landscape. An emphasis on natural daylighting, green space, material reuse and energy efficiency has put the building on track to achieve LEED Gold certification . Completed on a $100 million budget, the dynamic new school building houses two programs: the H-B Woodlawn Program that offers visual and performing arts-focused curricula for grades 6 through 12, and the Eunice Kennedy Shriver Program that serves students aged 11 to 22 with special needs. The school can accommodate an expected enrollment of up to 775 students. Related: Rammed earth Kopila Valley School is the “greenest school in Nepal” To make the most of a compact urban site bounded by roads on three sides, BIG organized the school as a stack of five rectangular floorplates rotated around a fixed pivot point to create a series of outdoor green-roofed terraces connected with a rotating central staircase. The spacious first terrace can be used for special events while the upper terraces are more suitable as classroom and study areas. The classroom “bars” have also informed the interior layout, which is anchored by a central vertical core containing the elevators, stairs and bathrooms as well as a triple-height lobby with stepped seating on the ground floor. For easy accessibility and to encourage public interaction throughout the school, the lobby is directly adjacent to many of the school’s common spaces, such as the 400-seat auditorium , main gymnasium, library, reception and cafeteria. Intuitive wayfinding is also extended to the classroom spaces in that each classroom “bar” is defined by its own color used to paint the walls and lockers. In contrast to its colorful interior, The Heights’ exterior is clad in white glazed brick to unify its fanned-out massing and to respect the surroundings, including the historic architecture of Old Town Alexandria. Select materials from the former Wilson School, which The Heights was built to replace, have been salvaged and reused in the new build. + BIG Photography by Laurian Ghinitoiu via BIG

View original post here:
BIGs LEED Gold-seeking school in Arlington features a cascade of green terraces

SunUp is a solar panel system perfect for hikers and adventurers

November 14, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on SunUp is a solar panel system perfect for hikers and adventurers

Hikers and outdoor enthusiasts can finally enjoy a solar panel that combines efficiency and durability with the added ability to fit snugly on top of a backpack. Rather than having to decide between a power source that is either efficient or durable, the SunUp is both, meaning it can power explorers through nearly any adventure. Invented by Bradley Brister in collaboration with The North Face, SunUp was designed as a final-year project for his Product Design Engineering bachelor’s course at Brunel University. The project was honored at the James Dyson Awards, where it was one of two runners up in the U.K. division of the contest. The awards recognize designs by current and recent engineering students from around the world. Related: Get ready for an adventure with this ultimate checklist of backpacking essentials According to Brister, the main focus of the project was to prove a more efficient and sturdier alternative to flexible solar panels . In the past, hikers looking to go off the grid had to choose between efficiency or durability. Rigid solar panels made of monocrystalline and polycrystalline silicone are 21 percent more efficient yet easily breakable, while flexible panels made with amorphous silicone are stronger but with 7 percent average efficiency. The SunUp solution was to incorporate small, thin-film polycrystalline solar panels with an advanced hinge mechanism. The metal hinges have the system circuits built-in, so the conductive joints won’t strain or harden as the panels are used over time. The segmented panels are able to move more freely when impacted or dropped, lessening the chance of breakage while simultaneously boosting efficiency. According to Brister, each module is interlinked by a conductive hinge that doesn’t produce any mechanical deformation when in use, eliminating the typical issue of solar panels that bend only a few thousand times before eventually snapping. Theoretically, the design can be flexed and bent indefinitely or until the surfaces wear down. The panels easily fit on top of a backpack but could also be mounted onto a canoe or any number of surfaces. If one of the panels breaks, it can be replaced without replacing the entire system, adding to the product’s sustainability and longevity. The 15W panel uses a 4000 mAh battery that fully charges within 12 hours. + SunUp Via Dezeen Images via Bradley Brister

See the rest here: 
SunUp is a solar panel system perfect for hikers and adventurers

Spectacular mountain-like Valley breaks ground in Amsterdam

September 6, 2017 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Spectacular mountain-like Valley breaks ground in Amsterdam

A jagged mountain-like mass is turning up on Amsterdam’s pancake-flat landscape. MVRDV recently broke ground on Valley, a 75,000-square-meter mixed-use development that looks like a cluster of mountain peaks covered in greenery. Located in Amsterdam’s Central Business District Zuidas, the competition-winning design for OVG Real Estate will aim for BREEAM-NL Excellent rating and comprise apartments, offices, underground parking, a sky bar, and various retail and cultural facilities. Selected as the competition winner by the Municipality of Amsterdam in 2015, the stunning Valley project seeks to transform the quickly developing Zuidas area into a more livable and complete urban quarter. The green-terraced towers are designed as three mountain-like peaks of varied heights that soar to a maximum of 100 meters. The Valley will include 196 apartments, seven stories of office space, a three-story underground parking garage with 375 parking spots, and a variety of retail and cultural options on the lower floors. The publicly accessible Sky bar, which spans two stories, will offer panoramic views across the city. “Valley combines residential apartments with a green environment that offers panoramic views of Amsterdam”, says Winy Maas, MVRDV co-founder. “A lively plinth offering a range of commercial activities has some offices above and is topped finally with residences. The carving out of the resulting block ensures that it becomes less introverted than existing buildings in the Zuidas. There will be many terraces, both private and public, filled with people, flowers, plants and outdoor seating.” Related: BIG unveils lush mountain-like terraced building infused with nature The jagged building will be clad in natural stone and the layout informed by digital tools to optimize access to natural daylight and views, while preserving privacy. Due to the unique layout, no two apartments will be alike. MVRDV collaborated with award-winning garden designer Piet Oudolf and Deltavormgroep on the landscape design, which features an abundance of outdoor space and landscaped terraces. The publicly accessible central valley-area—from which the project derives its name—spreads across the fourth and fifth floor between the towers’ residential and commercial areas and will have an attractive year-round green appearance. + MVRDV Images via MVRDV

Originally posted here:
Spectacular mountain-like Valley breaks ground in Amsterdam

Camille Kurowsky’s Green Roof House is a rustic leisure home in Brazil

July 6, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Camille Kurowsky’s Green Roof House is a rustic leisure home in Brazil

Read the rest of Camille Kurowsky’s Green Roof House is a rustic leisure home in Brazil Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Brazil , Camille Kurowsky , ceramic tiles , energy efficient house , green roof , green roofed home , green terrace , hot climate , outdoor barbeque , rustic house , swimming pool

Go here to read the rest: 
Camille Kurowsky’s Green Roof House is a rustic leisure home in Brazil

Tubular school canteen made from 4 prefab modules pops up in 90 days

July 6, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Tubular school canteen made from 4 prefab modules pops up in 90 days

Read the rest of Tubular school canteen made from 4 prefab modules pops up in 90 days Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: flexible design , green school , Miguel Ángel García-Pola Vallejo , modular architecture , modular design , prefab architecture , primary school , rainwater , school design , Spain

Go here to see the original:
Tubular school canteen made from 4 prefab modules pops up in 90 days

Bad Behavior has blocked 8210 access attempts in the last 7 days.