Renovated 1970s brick beach house in Australia gets new life with an elegant timber screen

December 6, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Renovated 1970s brick beach house in Australia gets new life with an elegant timber screen

A 1970s modernist brick beach house in Noosa, Australia , received a modern makeover that transformed it into a gorgeous subtropical retreat. In charge of the renovation , Teeland Architects retained as much of the existing building as possible, while making sure to take best advantage of the amazing site that backs into a rainforest. The architects modernized the existing brick house, created better relationships with the surroundings, and replaced the unflattering rough dark brown brick facade with a more elegant design. They rendered the brick in a natural cement finish and designed a beautiful timber screen for the street-facing facade. Related: Modern Renovation of an 1850’s Australian Farm House They carved out a series of new openings in the rear wall so that bedrooms and bathrooms have unobstructed views of the gorgeous subtropical landscape. One of the most unique design elements are the semi-outdoor bathrooms that overlook the national park . These reference the original shower units that sat on the back deck. + Teeland Architects Via Archdaily Photos by Jared Fowler

Here is the original post:
Renovated 1970s brick beach house in Australia gets new life with an elegant timber screen

Quaint spruce-clad cottage was built by the owners using wood harvested on their own property

December 1, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Quaint spruce-clad cottage was built by the owners using wood harvested on their own property

This beautiful spruce-clad cottage in Norway was almost completely built by the owners themselves using materials harvested from their own forest. The 645-square foot building, designed by TYIN Tegnestue Architects , maintains the traditional Norwegian closeness to nature and offers stunning views of the surrounding landscape. Sitting on a rocky site surrounded by a marshland , the 645-square-foot cottage looks like a cozy retreat that strips back daily life to its essentials. Its simple exterior is complemented by a warm, welcoming interior. The untreated spruce facade blends into the landscape and develops a beautiful even patina over time. Related: Norwegian Mountain Cottage Stands on Stilts to Preserve Native Reindeer Moss The structure rests on a concrete base and features three different levels that make the building appear lower and emphasize the connection between the interior and exterior. The main entry, sheltered from the elements by a shared gallery, is located next to the outhouse. Special attention was given to details, thanks to an unusually strong commitment of the clients who did most of the construction work themselves. + TYIN Tegnestue Architects Via Archdaily Photo by Pasi Aalto

Read more from the original source:
Quaint spruce-clad cottage was built by the owners using wood harvested on their own property

South Korean production facility makes medicine out of dandelions

September 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on South Korean production facility makes medicine out of dandelions

The Korean Dandelion Farm is located on the edge of a forest in Chungcheongbuk-do province in South Korea . It comprises a quiet retreat and a production facility for making remedies using dandelions, which have been used in traditional South Korean medicine for a long time. This wildflower, which can treat liver failure, kidney disease, fever and stomach ache, is grown in a designated area behind the building. Related: Korea’s platform_monsant cafe reflects its stunning volcanic surroundings The property is dominated by concrete and wood. Enclosed areas are made of concrete, while the open spaces are framed by wooden fences. Some parts of the building feature concrete elements cast against wooden boards. The contrast between dark and light areas is accentuated by the different treatment of closed and open spaces. A large pivoting wooden door leads to the cafe area through an open courtyard . https://www.youtube.com/watch?v=S-PNDby5D6s Related: OBBA built this affordable 538-square-feet daylit house in Seoul for a newlywed couple and their cats “Experience of dark and light triggers your emotional experiences in this space,” said the architects. “When you enter the front courtyard, you can see the forest valley through the wide open farm cafe,” they added. + Archihood WXY Via Dezeen Photos and video by Woohyun Kang

Read the original here:
South Korean production facility makes medicine out of dandelions

Flat green roof helps Casa Guaruj integrate with the forest in Brazil

May 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Flat green roof helps Casa Guaruj integrate with the forest in Brazil

Casa Guaruja features orthogonal forms dominated by large overhangs and plenty of outdoor spaces overlooking a thick pine forest. The main living space and outdoor deck of the three-story residence are raised to the level of the tree canopies with bedrooms located on the level below. Related: The Breezy, Beautiful Brazilian Leaf House The main living space opens onto the deck and swimming pool area and is sheltered underneath a green roof that helps cool down the interior during the hottest months of the year. Natural materials , including wood, dominate the interior, with accented areas of hillside rocks and vegetation protruding from the sides. + Studio MK27 Via Fubiz Photos by Fernando Guerra | FG+SG

Read more:
Flat green roof helps Casa Guaruj integrate with the forest in Brazil

Marine scientists in Hawaii unearth an ancient minivan-sized sea sponge

May 30, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Marine scientists in Hawaii unearth an ancient minivan-sized sea sponge

We’ve all heard stories about enormous deep sea worms and sharks the size of a city bus. It turns out, those aren’t the only incredibly huge creatures hiding beneath the waves. A team of researchers in Hawaii have discovered the largest sea sponge known to science , and it’s as big as a minivan. Located near the Papah?naumoku?kea Marine National Monument , the sea sponge is thought to be several centuries old, if not more. The expedition took place in the summer of 2015. Researchers aboard the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ship Okeanos Explorer, led by research specialist Daniel Wagner, Ph.D, discovered the huge sea sponge while exploring the deep water habitats surrounding the national monument. With the aid of remote-controlled vehicles, the expedition stumbled upon the 12-foot by 7-foot sponge at depth of 7,000 feet. That makes it the largest sea sponge ever found, by a long shot. Related: MIT researchers say the Earth’s first animal was most likely a humble sea sponge “The largest portion of our planet lies in deep waters , the vast majority of which has never been explored,” said Wagner in a statement. He was the science lead for the expedition with NOAA’s Office of National Marine Sanctuaries. “Finding such an enormous and presumably old sponge emphasizes how much can be learned from studying deep and pristine environments such as those found in the remote Papah?naumoku?kea Marine National Monument.” When it comes to determining how old this record-breaking sea sponge might be, it’s a little tricky. Some of the largest sea sponges found in shallower waters are known to live as long as 2,300 years. Further studies might help age the sponge, but for now, researchers are just thrilled to see it thriving at a time when so many marine creatures are struggling to survive. The results of the study were published recently in Marine Biodiversity. Via The Guardian Images via NOAA

Read more here:
Marine scientists in Hawaii unearth an ancient minivan-sized sea sponge

Carlon Studio’s Sun N Fun Wellness Center Targets LEED Gold in Florida

June 21, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Carlon Studio’s Sun N Fun Wellness Center Targets LEED Gold in Florida

The LEED Gold -seeking 18,000 square foot Sun N Fun Wellness Center was designed for a Florida resort looking to provide new services to attract the baby boomer generation of residents. The project’s goal was to connect to the existing pool and create an “open” feeling by taking advantage of views to the east. Full glass facades on the east and north provide large amounts of natural light and views outside. The building utilizes large overhangs on the south side to shade the against the harsh Florida sun, and it incorporates additional green building systems including a 10,000 gallon rainwater recycling cistern, a state of the art cooling system, and lights which are controlled by occupancy and daylight sensors. + Sun N Fun Wellness Center + Carlson Studio Architecture The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , carlson studio architecture , florida , green architecture , green resort , green retreat , green vacation , LEED gold , sun n fun wellness center , sustainable design , Sustainable Resort

Go here to read the rest:
Carlon Studio’s Sun N Fun Wellness Center Targets LEED Gold in Florida

Bad Behavior has blocked 750 access attempts in the last 7 days.