Cool, California ranch house in San Francisco is a sustainable gem

April 17, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Cool, California ranch house in San Francisco is a sustainable gem

San Francisco-based firm Malcolm Davis Architecture  has managed to combine the cool vibe of Cali design with the energy-saving principles of  sustainable living . Their latest design is a modern ranch home that was built using reclaimed materials and boasts several active and passive strategies that reduce the home’s environmental impact. According to the architects, the design for the beautiful home was inspired by Northern California’s stunning landscape. From the beginning, the team worked to establish an eco-friendly approach when it came to protecting the home’s  natural vegetation . As one of the first steps, the team worked in collaboration with  Ground Studio Landscape Architecture  to ensure that the existing redwood and oak trees found on site would be protected during the construction process. Additionally, the landscape architects added an olive grove just steps away from the home. Related: Reclaimed wood home resembles barns in Sonoma Valley The home’s construction itself also followed a sustainable outline that included repurposed materials and passive elements. Instead of demolishing the existing home that was on site to make way for the new design, for example, the team carefully dismantled the building materials to be re-used in the new design. As such, the new home was built using salvaged lumber  and several other repurposed building materials such as brick and glass. A green walkway leads up to the one-story ranch, which is flanked on both sides by massive walls of sliding glass doors. On one side, the doors lead into a charming interior courtyard, while on the other side, the doors lead out to the heart of the home — an outdoor patio with a swimming pool. Throughout the interior spaces, the home boasts a stunningly modern, but casual design that focuses on letting the homeowners enjoy a casual, indoor-outdoor lifestyle. The combination of bright white walls, large swaths of glass,  exposed concrete  (used on the flooring and walls) and wooden accents gives the home a bright, healthy atmosphere. Concealed within the home’s stunning design are several sustainable elements. The home uses several  passive concepts  to reduce artificial energy use, such as orientating the home to make the most out of southern sun exposure. Additionally, the extended flat roof with overhangs shields the interior living space from the strong summer sun. The operable glass doors and ultra-large windows provide optimal cross ventilation for natural cooling throughout the home. In addition to its passive elements, the home uses several active elements as well. For example, the home was installed with a solar array to produce clean energy, and solar thermal panels heat the home’s water supply and pool water. The home also has an integral  greywater harvesting system  that reroutes rainwater to be used to flush toilets and irrigate the landscaping. + Malcolm Davis Architecture Photography by Bruce Damonte Photography Via v2com

Original post: 
Cool, California ranch house in San Francisco is a sustainable gem

Gorgeous timber home in the UK blends local vernacular with sustainable design

February 16, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Gorgeous timber home in the UK blends local vernacular with sustainable design

The Chalfont Home is gorgeous timber residence located adjacent to the Rye Nature Reserve in East Sussex – one of Britain’s most cherished conservation sites. Built by local firm RX Architects , the family house seamlessly blends into its unique natural setting while leaving as little carbon footprint as possible. The structure was built with numerous sustainable features – including highly-insulated timber cladding and solar thermal panels. The rugged landscape of the nature reserve presented quite few challenges for the project. As the sea receded over the centuries, shingle deposits created a delicate, unstable topography. A small bungalow and a few sheds were previously located on-site, but were all in severe disrepair. Instead of renovating the existing buildings, the architects decided to build a contemporary timber structure that would fit in organically with the natural surroundings. Related: Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form The architects decided to clad the home in vertical larch boarding , both externally and internally. The exterior cladding will gradually take on a silver patina over the years. The wooden cladding continues throughout the interior, enhanced by the natural stone flooring. The light-colored walls and floors provide a neutral canvas for the sophisticated interior design. The home takes advantage of numerous energy-efficient features . An air-source heat pump works with solar thermal panels to provide the home’s hot water and heating needs. Additionally, all of the windows and doors are either triple- or double-glazed, further insulating the home and conserving energy while letting in an abundance of natural light. The home is also equipped with a number of wide windows that perfectly frame stunning views of the reserve. All these sustainable features are wrapped in a beautiful, contemporary package that pays homage to the various local heritage structures in the area. The timber home looks out of the reserve to the Mary Standford Lifeboat building, built in 1882. This structure was a pioneering project at its time and is a beloved architectural icon for the area today. To echo the historic building’s presence, the Chalfont home was created in the vernacular shape of the building, devoid of traditional gutters or eaves to emphasize the home’s simple volume. + RX Architects Photography by Ashley Gendek

Here is the original post:
Gorgeous timber home in the UK blends local vernacular with sustainable design

Vietnam’s "Forest in the Sky" apartment building is topped with 50,000 trees

April 27, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Vietnam’s "Forest in the Sky" apartment building is topped with 50,000 trees

This lush residential complex in Hanoi takes green living to the extreme. More than 50,000 trees, shrubs and colorful flowering vines were used to cover the Forest in the Sky building, virtually camouflaging it into the surrounding forest. Along with the ample greenery, the building is equipped with various advanced green technologies and uses 20 percent less energy, and water than a traditionally-constructed building. The green “jungle” building is a prime example of green living and will set a new sustainability standard for Vietnam building practices. Besides its green exterior, which helps insulate the building, the tower is equipped with numerous sustainable features. Under the lush greenery, the interior and exterior walls are made of eco-friendly cellular lightweight concrete blocks that offer optimal insulation from extreme heat and cold as well as sound. Related: Posh new Vietnamese hotel with a lush green facade brings guests closer to nature The building also uses high-efficiency hot water boilers, low-flow plumbing fixtures, and energy-efficient lighting to reduce energy usage. Future residents will not only be able to enjoy the amazing greenery and stunning views of the location, but will also enjoy the benefits of green living such as low utility bills. The Forest in the Sky project has recently been awarded the preliminary EDGE certificate from SGS Vietnam , which is awarded to buildings that achieve a minimum standard of 20 percent less energy, water and embodied energy than traditional buildings. + Coteccons

Read the rest here: 
Vietnam’s "Forest in the Sky" apartment building is topped with 50,000 trees

World’s last male northern white rhino joins Tinder to avoid extinction

April 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on World’s last male northern white rhino joins Tinder to avoid extinction

He may not make the coziest of bedfellows, but if a northern white rhino pops up on your Tinder screen, it might behoove you to swipe right. Dubbed by wildlife experts as the “world’s most eligible bachelor,” 43-year-old Sudan is the sole remaining male of his kind. “I don’t mean to be too forward, but the fate of the species literally depends on me,” the rhino’s profile reads on the dating app. “I perform well under pressure.” Sudan isn’t looking to make a love connection, however. There are only two remaining female northern white rhinos left, and neither are viable candidates for mating. To stave off the subspecies’s extinction, Ol Pejeta Conservancy , the Kenyan wildlife group in charge of Sudan’s care is hoping to raise $9 million for research into breeding methods such as in-vitro fertilization. Related: 21 rare one-horned Indian rhinos drown in monsoon flooding Tinder users who swipe right will be directed to a donation site where they can dig deep for the cause. “We partnered with Ol Pejeta Conservancy to give the most eligible bachelor in the world a chance to meet his match,” Matt David, head of communications and marketing at Tinder, said in a statement. “We are optimistic given Sudan’s profile will be seen on Tinder in 190 countries and over 40 languages.” Sudan lives under round-the-clock protection at Old Pejeta with the two females, Najin and Fatu. “The plight that currently faces the northern white rhinos is a signal to the impact that humankind is having on many thousands of other species across the planet,” said Richard Vigne, the conservancy’s CEO. “Ultimately, the aim will be to reintroduce a viable population of northern white rhino back into the wild, which is where their true value will be realized.” Via Time Photos by Unsplash

Read the original here: 
World’s last male northern white rhino joins Tinder to avoid extinction

Barn ruins transformed into contemporary home with spa

April 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Barn ruins transformed into contemporary home with spa

Parisian architecture studio Antonin Ziegler converted an abandoned barn into a metal-clad home crafted to evoke a “contemporary ruin.” Located in France’s Regional Natural Park of Boucles de la Seine, the adaptive reuse project, called The Barn, sits between a wheat field and river and was formerly used to store fodder for horses. With the barn’s weatherboarding worn away, the architects encased the timber structure in a new shell of zinc to preserve the building’s monolithic and distinctly agricultural gabled shape. The metal cladding was left untreated and will develop a patina over time. The original timber framework, however, is still visible from the outside and peeks through along a window that runs along the home’s stone foundation base. “The framework is the fundamental element of the new residence,” write the architects. “From the outside, it remains partially visible, beneath the zinc envelope, thus conferring an incomplete aspect to the construction, as though eroded by the surrounding nature. The windows and doors are visually understated: the archetypal house is kept at bay to give rise to another kind of habitat, more in keeping with the surrounding wilderness. A lone crack that pierces the roof and walls thus gives the project the appearance of a contemporary ruin .” Related: Zinc-clad Midden Studio hides a cozy interior with a see-through floor The interior echoes the facade’s simple and rustic appearance with a material palette of breezeblocks, battens, and exposed concrete. Natural light pours into the home on all sides and the windows frame views of the river and landscape. The ground floor is mostly open plan with few partitions, with the double-height kitchen, dining room, living room on one end, a double-height swimming spa on the other, and a master bedroom and utility room located in the middle. Four bedrooms are tucked away on the upper floor in the former hay loft. + Antonin Ziegler Via ArchDaily Images via Antonin Ziegler

View original post here:
Barn ruins transformed into contemporary home with spa

Self-sufficient Platypus Bend House was built to float above torrential flooding

March 4, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Self-sufficient Platypus Bend House was built to float above torrential flooding

Read the rest of Self-sufficient Platypus Bend House was built to float above torrential flooding

See the original post:
Self-sufficient Platypus Bend House was built to float above torrential flooding

Watch this passive PopUp House snap together like LEGOs

January 14, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Watch this passive PopUp House snap together like LEGOs

Read the rest of Watch this passive PopUp House snap together like LEGOs

See more here: 
Watch this passive PopUp House snap together like LEGOs

German architect Werner Sobek wants to create an emissions-free city in five years

October 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on German architect Werner Sobek wants to create an emissions-free city in five years

Imagine an emissions-free electric city, in which homes generate more than enough power for their needs and are built to share their excess with neighbours, cars, and the surrounding grid. It sounds like a wonderful fairy tale, but German architect Werner Sobek says it can be accomplished in just five years. The architect, who was recently awarded the prestigious Fritz-Leonhardt Prize , used his award acceptance as a platform to discuss the “electric city”. Read the rest of German architect Werner Sobek wants to create an emissions-free city in five years

Read more here:
German architect Werner Sobek wants to create an emissions-free city in five years

A sculptural timber roof addition turns a crumbling holiday home into a sustainable forest getaway

July 15, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on A sculptural timber roof addition turns a crumbling holiday home into a sustainable forest getaway

Rather than tear down a crumbling 1950s holiday home in the Netherlands, Bloot Architecture decided to turn the residence into a sustainable escape that feels like a modern day treehouse. The accomplish this, the team created a sculptural rooftop extension that climbs out of the original structure and seeks it’s way towards the trees of the surrounding forest. A new new off-grid solar system provides energy, and a wood stove provides warmth in the winter. Wastewater now ends up in a septic tank filtered by a halophyte filter. The rooftop extension was constructed out of timber, with flax insulation, and the facades and roofing  were covered with untreated Larch cladding. It offers space for two bedrooms and a landing with a wash table. Hanging stairs in the existing living room provides access to the new extension. The beds and storage space are built-in so no further furniture will be needed, maximizing space and creating a home that harmonizes with the natural surroundings. + Bloot Architecture The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!

See more here: 
A sculptural timber roof addition turns a crumbling holiday home into a sustainable forest getaway

A sculptural timber roof addition turns a crumbling holiday home into a sustainable forest getaway

July 15, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on A sculptural timber roof addition turns a crumbling holiday home into a sustainable forest getaway

Rather than tear down a crumbling 1950s holiday home in the Netherlands, Bloot Architecture decided to turn the residence into a sustainable escape that feels like a modern day treehouse. The accomplish this, the team created a sculptural rooftop extension that climbs out of the original structure and seeks it’s way towards the trees of the surrounding forest. A new new off-grid solar system provides energy, and a wood stove provides warmth in the winter. Wastewater now ends up in a septic tank filtered by a halophyte filter. The rooftop extension was constructed out of timber, with flax insulation, and the facades and roofing  were covered with untreated Larch cladding. It offers space for two bedrooms and a landing with a wash table. Hanging stairs in the existing living room provides access to the new extension. The beds and storage space are built-in so no further furniture will be needed, maximizing space and creating a home that harmonizes with the natural surroundings. + Bloot Architecture The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link. Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!

View original post here:
A sculptural timber roof addition turns a crumbling holiday home into a sustainable forest getaway

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1154 access attempts in the last 7 days.