New sensor precisely measures air pollution

June 21, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on New sensor precisely measures air pollution

Scientists agree that air pollution shortens the lives of many Europeans every year, but they have a hard time accurately measuring it. Now, thanks to new sensor technology developed at Sweden’s Chalmers University of Technology , pinpointing air pollution and calculating its effects may become much easier. This new optical nano-sensor detects nitrogen dioxide concentrations down to the parts-per-billion level. The underlying concept is an optimal phenomenon called a plasmon, which has to do with plasma oscillation in physics. Scientists use the sensors to detect illuminated metal nanoparticles absorbing certain wavelengths of light— by which they can measure pollution. Related: Earliest human air pollution detected in glaciers The World Health Organization estimates that air pollution causes 550,000 premature deaths in Europe annually and 7 million worldwide. “Air pollution is a global health problem,” says Chalmers researcher Irem Tanyeli, who helped develop the sensors. “To be able to contribute to increased knowledge and a better environment feels great. With the help of these small, portable sensors, it can become both simpler and cheaper to measure dangerous emissions extremely accurately.” The university research team worked with the Gothenburg-based company Insplorion— co-founded by Christoph Langhammer, a Chalmers physics professor— to bring the sensors out of the lab and onto the streets of Gothenburg. “This is a great example of how a university and a company can collaborate. Both parties contribute with their expertise to create a new product, contributing to a more sustainable society,” said Langhammer. Sensors are already installed on the roof of a huge Gothenburg shopping mall and will soon be placed along a local railway tunnel construction project. The sensors can also be calibrated to measure other gases. “Nitrogen dioxide is just one of the many substances which can be detected with the help of optical nanosensors. There are great opportunities for this type of technology ,” said Langhammer. Companies and universities inside and outside Sweden have already been in contact to see if the nano-sensors could help their aims. Via mynewsdesk Images via Chalmers University of Technology

More here: 
New sensor precisely measures air pollution

Ingenious design sees two tiny homes connected by a light-filled sunroom

June 21, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Ingenious design sees two tiny homes connected by a light-filled sunroom

When a family of four moved from Hawaii to Portland, Oregon, they desperately missed the tropical climate that surrounded their previous home. To find a solution, they turned to architect Brian Crabb of VIVA Collectiv , who came up with the idea to connect two tiny homes with a warm, light-filled sunroom. The Ohana (which means “family” in Hawaiian) is comprised of two 176-square-foot tiny homes set on 24 x 8 trailers. The structures were placed side by side, separated by spacious, glass-enclosed sunroom that adds another 247 square feet to the design. Related: A micro home in one of Quebec’s regional parks offers a unique way to enjoy the outdoors Coming in at just 600 square feet of living space, the layout allows for something rarely seen in a tiny home — privacy. The right trailer holds the living room and the two children’s bedrooms, while the left trailer houses the kitchen and master bedroom. A surprisingly large bathroom is located adjacent to the kitchen and comes with a soaking tub and unique tile work. At the heart of the home, of course, is the bright sunroom. The glass-enclosed structure even has a pitched roof , which allows the family to feel as though they are enjoying the outdoors even if the weather isn’t favorable. Although the design is much larger than other tiny homes, the home was installed with a number of standard space-saving features. There is built-in storage found throughout, and the kitchen has plenty of counter space and cupboards. In the master bedroom, the queen-sized bed has a trundle bed tucked underneath. Architect Brian Crabb explained to TreeHugger that the incredible home design was inspired by the warm, Hawaiian climate. “The home was designed for a young family of four originally from Hawaii, but living outside of Portland, Oregon,” Crabb said. “Living in the Pacific Northwest, they found they really missed the tropical climate and all it affords, so their request was to create a home where they could enjoy the ‘outdoors’ year-round. The sunroom was designed as a communal space for the family to enjoy together, while the parents’ and children’s bedrooms are located in separate trailers. This separation allows for some semblance of privacy while still enjoying the fruits of going tiny.” + VIVA Collectiv Via Treehugger Photography by Craig Williams via VIVA Collectiv

The rest is here: 
Ingenious design sees two tiny homes connected by a light-filled sunroom

Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

January 3, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

Stockholm-based architecture practice Tham & Videgård Arkitekter has unveiled designs for a new housing typology in Gothenburg, Sweden, that will be built from cross-laminated timber. Named the “vertical village,” the project is a “solid timber” iteration of the firm’s previous development by the same name that had been designed for Stockholm in 2009. Like its predecessor, the Gothenburg “vertical village” champions a dense and family-centric development built around a series of connected garden spaces. Proposed as part of a larger site along Landvetter Lake, the Gothenburg “vertical village” was created as an alternative to the row house typology. Each dwelling will be set on a rounded plot surrounded by tall evergreen hedges to create a secluded and private garden for each homeowner. The vertical green massing will also help shape the network of winding pathways that connect the homes to the wider community. All the houses in the development will look identical with a tapered shape that rises to three stories in height. “The houses represent a new vertical typology that minimizes the footprint in order to leave as much land as possible for cultivation,” the architects said of the housing typology. For visual variety, the 140-square-meter row homes will be finished in different colors ranging from red, green, black and gray. The buildings will be constructed with cross-laminated timber and prefabrication construction methods to meet the highest environmental and energy standards. Related: Row house in Vietnam is wrapped in vertical gardens and a lace-like skin The homes will offer a range of one to four bedrooms. The ground floor houses the main social spaces that—thanks to the privacy afforded by the tall hedges—open up to a private garden through full-height glazing. The second floor contains the bedrooms overlooking views of the neighborhood and landscape. The topmost floor consists of a studio with a large skylight . + Tham & Videgård Arkitekter Via ArchDaily

More here: 
Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

MVRDV unveils plans for the biggest urban development project in Scandinavia

September 8, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MVRDV unveils plans for the biggest urban development project in Scandinavia

MVRDV and BSK Arkitekter have grand plans for Gothenburg, Sweden. The two architecture firms just unveiled Magasin 113, a proposed transformation and extension of an existing waterfront warehouse in Gothenburg’s future Frihamnen RiverCity —the largest urban development project in Scandinavia. Once renovated and expanded, the multistory warehouse will offer 16,500 square meters of office space, an art center, pop-up spaces, a cafe, tourist information, retail, restaurants, and studios. Magazine 113 is one of the few remaining historic warehouses in the area. The mixed-use adaptive reuse project blends old and new, and will serve as a public hub for a livable neighborhood. The interior is organized into zones and connected via large freight elevators as well as a family of different types of stairs. An outdoor staircase on the waterfront -facing facade connects the different loading balconies with the main public plaza. The architects plan to expand the concrete building’s footprint with the addition of three new levels of timber-framed floors above. A new public space will join the existing structure and new extension, visually uniting the two and attracting public activity from outside. The original brick facade and interiors will be restored, repaired, and displayed beneath a glazed facade to show off Magazine 113’s industrial heritage. The glazed facade that wraps around the existing concrete warehouse and new timber-framed extension provides insulation and a protective “raincoat.” “This will add an exciting blend of a building that is ‘old’ and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time,” wrote MVRDV. Related: The Sax: MVRDV unveils plans for a ‘vertical city’ in Rotterdam “Magasin 113’s location will become a public node through its close connections to other public spaces in the area,” added the architects. “Combined with the nearby park and pool, it aims to attract a wide range of tenants and services, which in turn will help to create an inviting and desirable neighbourhood.” + MVRDV Images via MVRDV

Read the rest here: 
MVRDV unveils plans for the biggest urban development project in Scandinavia

This green-roofed cultural center in Sweden doubles as a vibrant public square

June 26, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This green-roofed cultural center in Sweden doubles as a vibrant public square

This green-roofed cultural center in Sweden blurs the line between the indoors and outdoors. Designed by Sweco Architects , the new Bergsjön Kulturhus grows out from the existing hill and blends with the square to form a unified environment. Sweco Architects won a competition to design a new culture house for Bergsjön, a district in eastern Gothenburg. The architects sought to weave storytelling, knowledge and recreation together like a “basket of possibilities”. An atrium serves as the core of the project, and surrounding spaces hold a library, a café, ateliers, exhibition space , meeting rooms, a studio, a small theater, a greenhouse and multi-use facilities. Related: Iceberg-inspired Greenland cultural center celebrates 20 years of resilience in the Arctic The building’s glass facade creates a visual connection between the interior and the green areas outside. Integrated into the surrounding urban fabric, the cultural center creates a welcoming atmosphere and functions as a social arena that fosters interaction. + Sweco Architects Images by Sofia Kourbetis, Linda Hansson

Original post:
This green-roofed cultural center in Sweden doubles as a vibrant public square

Sweden expands its hydrogen vehicle refueling station network

December 8, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Sweden expands its hydrogen vehicle refueling station network

Sweden is installing a permanent  hydrogen fuel filling station in the city of Gothenburg. The new station will make it possible to travel by hydrogen-fueled vehicle the whole length of the roughly six-hour drive between Oslo, Norway and Malmö in southern Sweden, which already have stations in operation. The station is the result of a partnership between the regional government, the EU, Hydrogen Sweden and clean fuel companies, with the aim of testing new fuel cell technologies and promoting the uptake of hydrogen-fueled vehicles . Read the rest of Sweden expands its hydrogen vehicle refueling station network Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: alternative fuels , European Commission , fossil fuels , fuel cell technology , Gothenburg , hydrogen , hydrogen fuel , hydrogen powered car , Hydrogen Sweden , PowerCell Sweden , refueling , Sweden , vehicles

Read the original post:
Sweden expands its hydrogen vehicle refueling station network

SOM Picked to Build Polestar Tower in Sweden, the Country’s Tallest

June 18, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on SOM Picked to Build Polestar Tower in Sweden, the Country’s Tallest

Read the rest of SOM Picked to Build Polestar Tower in Sweden, the Country’s Tallest Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 60-storey skyscraper , COWI , Gothenburg , Pole Star Tower , Polestar Tower , scandinavia , Skidmore Owings and Merrill , SOM architects , Sweden , tallest building in Sweden

Read the original post: 
SOM Picked to Build Polestar Tower in Sweden, the Country’s Tallest

Swedish City Gives Commuters Free Bikes for Six Months to Reduce the Use of Cars

May 21, 2014 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Swedish City Gives Commuters Free Bikes for Six Months to Reduce the Use of Cars

A city in Sweden is testing a new program they hope will slash the number of cars on the road. The government is giving away free bikes for six months to three dozen test cyclists. All they have to do in return is promise to use the two-wheelers instead of cars at least three times a week. The test cyclists include students, commuters, parents and children. Read the rest of Swedish City Gives Commuters Free Bikes for Six Months to Reduce the Use of Cars Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: bicycle design , bike program Sweden , biking program , cycling Europe , Europe bikes , free bikes , Gothenburg , green transportation , Sweden bikes , Sweden green transportation

Read the original post: 
Swedish City Gives Commuters Free Bikes for Six Months to Reduce the Use of Cars

MacMaster’s Floral-Inspired Lamps Lure You In With Seductively Crafted Wooden Curves

May 21, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MacMaster’s Floral-Inspired Lamps Lure You In With Seductively Crafted Wooden Curves

Read the rest of MacMaster’s Floral-Inspired Lamps Lure You In With Seductively Crafted Wooden Curves Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: alex Macmaster , eco friendly wood , flora inspired lamps , fsc certified wood , icff 2014 , lotus lamp , Macmaster design , Macmaster furniture , Nature inspired lamps , pendant flower lamp

Read the original post:
MacMaster’s Floral-Inspired Lamps Lure You In With Seductively Crafted Wooden Curves

KKA’s Lecor Headquarters in Sweden Shortlisted For 2013 WAF Award

August 19, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on KKA’s Lecor Headquarters in Sweden Shortlisted For 2013 WAF Award

Read the rest of KKA’s Lecor Headquarters in Sweden Shortlisted For 2013 WAF Award Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 2013 WAF , Gothenburg , Kjellgren Kaminsky Architecture , kka , Kungälv , Lecor Headquarters , steel frame , steel Lecor , steel structure , Sweden , Sweden architecture , sweden forests , WAF Singapore , world architecture festival        

Here is the original post: 
KKA’s Lecor Headquarters in Sweden Shortlisted For 2013 WAF Award

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1751 access attempts in the last 7 days.