A former anti-aircraft platform is now a beautiful skywalk in Gibraltar

July 6, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on A former anti-aircraft platform is now a beautiful skywalk in Gibraltar

If you’re not afraid of heights, you can now experience the famed Rock of Gibraltar in a whole new way. Gibraltar-based architecture firm  Arc Designs has turned an old WWII military platform on the very top of the landmark into a gorgeous glass skywalk with stunning views of the Rock and the surrounding ocean. Located 340 meters above sea level, the Gibraltar Skywalk is comprised of four layers of glass and over 60,000 pounds of steel embedded into the rocky, steep terrain. The glass-enclosed viewing area is built in the Upper Rock Nature Reserve, which contained a platform formerly used as an anti-aircraft base in WWII. The architects used the base as a starting point to extend a glazed walkway and balustrade over the rocky terrain. Related: This terrifying glass walkway in China ‘cracks’ as you step on it Visitors can access the viewing platform via stairs or a glass elevator. Once on the walkway, they can enjoy east and westward views that look out over the Mediterranean Sea and Atlantic Ocean. In fact, according to Arc Designs, the extraordinary location drove the inspiration for the skywalk ‘s design: “The design aspiration of this project was to afford the visitor with new and unrivaled views in all directions including over the rocky cliff-face below, while at the same time ensuring a subtle intervention, which did not detract from the natural and historic nature of this unique setting.” Although the setting guarantees beautiful views, the perilous terrain did present quite a few challenges for the project. “Because vehicular access to this area is limited to very narrow and winding roads, the entire walkway structure had to be fabricated in smaller sections which could be transported and assembled together in-situ,” explain the architects. To ensure that the glass skywalk was secure enough to withstand the visitor load, as well as the typical wind speeds – which can reach over 93 miles hour – the structure had to be embedded into the ground with multiple rock anchors. The entire project used a steel skeleton made up of 18 separate pieces. To build out the walkway, over 8,000 square feet of glass panels were installed. + Arc Designs Via Dezeen Photographs by Stephen Ball, courtesy of Bovis-Koala JV

More: 
A former anti-aircraft platform is now a beautiful skywalk in Gibraltar

Snarkitectures mind-bending Fun House opens at the National Building Museum

July 6, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Snarkitectures mind-bending Fun House opens at the National Building Museum

In Washington D.C., a massive, mind-bending Fun House has taken over the National Building Museum to offer an interactive experience that easily lives up to the exhibition’s name. Created by New York-based collaborative design practice Snarkitecture , Fun House is the latest installment in the Museum’s Summer Block Party series of temporary structures. The exhibition also commemorates Snarkitecture’s ten-year history and showcases 42 of the firm’s projects using the framework of a traditional American house. Located in the Museum’s historic Great Hall, Fun House is an all-white interactive installation that comprises a two-story freestanding house with a front and back yard. “A lot of Snarkitecture’s work is about surprise, wonder and disbelief,” explains Italy-based curator Maria Cristina Didero, who worked with the architects to capture the essence of their decade-long work, which has focused on reinterpreting everyday materials in an imaginative new light and challenging people to rethink their surroundings. “We wanted to think back to basics,” continues Didero. “And then, we thought, what is more basic than a house? So, Fun House follows the look of a traditional American house…but if you walk in you’ll see that nothing is as it should be.” Related: Amazing Hive comes alive with sights and sounds in Washington, D.C. Stripped of all color, the all-white Fun House plays with texture and the element of surprise throughout. The installation begins at the front yard, where massive upholstered letter-shaped benches that spell out ‘Fun House’ are scattered in reference to the firm’s 2012 project ‘A Memorial Bowing.’ Behind a white picket fence is the main house, a simple gabled structure which would look fairly normal – that is, if the entrance weren’t completely chiseled away. The doorway, as well as the foyer, is a reinterpretation of Snarkitecture’s 2011 ‘Dig’ project; it explores the architecture of excavation with EPS architectural foam carved away with hammers, picks and chisels to cavernous effect. The EPS foam material will be returned to the manufacturer and recycled at the end of the exhibition. More oddities abound inside the home, which consists of the traditional sequence of rooms including a hallway, playroom, bedroom, bathroom, kitchen, study and living room—each carefully crafted to evoke familiarity and surprise while paying homage to Snarkitecture’s past projects. Highlights include the bedroom’s ‘Light Cavern,’ an ethereal space that comprises 30,000 suspended strips of perforated white fabric to elicit porosity and translucency; ‘The Beach Chair’ bathtub ball pit, a throwback to Snarkitecture’s 2015 ‘The Beach’ installation at the National Building Museum; the study that serves as a showroom for various iconic works like the ‘Fractured’ bench and ‘Bearbrick’ sculpture; and the living room that’s made up of giant inflated tubes bundled together to form a ceiling—a reimagined version of the 2012 ‘Drift’ pavilion for Design Miami —and a playful small-scale version of their 2016 ‘Pillow Fort’ down below. Related: Gigantic swimmable ball pit takes over D.C.’s National Building Museum The most popular space, however, is undoubtedly the backyard, where ‘The Beach’ is reimagined as a circular kiddie pool and a larger kidney-shaped pool. Recyclable balls with anti-microbial coatings fill the pools to serve as ball pits shallow enough for kids yet large enough to entertain adults. White astroturf, lounge seating, umbrellas, and a picket fence surround the pools to finish off the relaxing, beach-like setting. “Fun House represents a unique opportunity for us to bring together a number of different Snarkitecture-designed interiors, installations, and objects into a single, immersive experience, ” said Alex Mustonen, co-founder of Snarkitecture. “Our practice aims to create moments that make architecture accessible and engaging to a wide, diverse audience. With that in mind, we are excited to invite all visitors to the National Building Museum to an exhibition and installation that we hope is both unexpected and memorable.” As with the National Building Museum’s previous Summer Block Party installations—which have included collaborations like ‘Hive’ by Studio Gang (2017) and the BIG Maze by Bjarke Ingels Group (2014)—Fun House will be accompanied by a series of programs and events, from behind-the-scenes construction tours to pop-up talks hosted during “Late Nights” on Wednesdays. Visitors will be given a one-hour timed entry ticket to explore Fun House. The ticket includes access to all of the National Building Museum’s exhibitions, including the not-to-be-missed ‘Secret Cities’ exhibit, which explores the history of the Manhattan Project secret cities from their design and construction to daily life inside them and their lasting influences on the American architectural landscape. Fun House concludes on September 3, 2018. + Snarkitecture + National Building Museum Images by Lucy Wang

Original post:
Snarkitectures mind-bending Fun House opens at the National Building Museum

Bad Behavior has blocked 7295 access attempts in the last 7 days.