Doug Aitken’s mirrored underwater pavilions call attention to our deteriorating oceans

January 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Doug Aitken’s mirrored underwater pavilions call attention to our deteriorating oceans

American artist Doug Aitken sank three mirrored domes into the seabed near California’s Catalina Island. Why, you ask? The artist wants swimmers to dive into the waters to get a closer look at the three reflective pavilions in order to bring attention to the deteriorating conditions of the world’s oceans. After the mirrored pavilions were constructed off-site, Aitken moored them into the seabed at differing depths to create an interactive art installation. The reflective cladding reflects and refracts the light in the water, giving off an ethereal underwater light show. Wide openings in the domes let divers and marine life swim through effortlessly. Related: Mirror-covered ‘Mirage’ house disappears into the California desert According to the artist, “Part of each structure is mirrored to reflect the underwater seascape and create a kaleidoscopic observatory for the viewer, while other surfaces are rough and rock-like. The environments created by the sculptures will constantly change with the currents and the time of day, focusing the attention of the viewer on the rhythm of the ocean and its life cycles.” The underwater art installation is a collaboration between Aitken and Parley for the Oceans , an ocean activist group that seeks to spread awareness about the dire state of our maritime environment. Aitken’s process creating and sinking the domes is a call to action for the world to wake up and see that the future of our waters is fairly bleak. + Doug Aitken Via Dezeen Images via Doug Aitken

More:
Doug Aitken’s mirrored underwater pavilions call attention to our deteriorating oceans

ACES treehouse in Colorado is perfect for wildlife observation

January 26, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on ACES treehouse in Colorado is perfect for wildlife observation

A new treehouse in Aspen, Colorado is bringing kids closer to the wonders of nature. Charles Cunniffe Architects (CCA) completed the ACES Treehouse, an outdoor classroom designed pro-bono for the Aspen Center for Environmental Studies (ACES). Located in the 25-acre Hallam Lake nature preserve and environmental learning center, the elevated platform was built of CNC-milled plywood that will develop a patina and blend into the surroundings over time. Built to replace a former decaying platform, the ACES Treehouse is located on a half-mile nature trail on the banks of the Roaring Fork River in an area rich in birds of prey and lush riparian ecosystems. The treehouse was realized through a series of fortuitous events, beginning with CCA’s donation of the design to the Buddy Program for its annual fundraising program to the purchasing of the design by Gunnar Sachs and donated labor and discounted materials by the community including CCA, Hansen Construction , LGM , and Sopris Engineering . Related: This gorgeous modern treehouse hides a surprising interior “It feels as if the structure belongs in its environs, and beckons you in,” said CCA. “Utilizing the existing four pillars, the goal of the design was to create different stations to enjoy the various aspects of the ecology. Approaching the platform from the trail, one is surrounded by a stand of Cottonwood trees, including a downed tree worth exploring.” The lower level brings users close to the river ecology, while the upper platform brings them in closer view of local fauna like American dippers, deer, foxes, bears, ACES resident Golden Eagle, Great Horned Owl and Red-tailed hawks. Vertical timber strips double as bird blinds that camouflage the viewers for wildlife observation. + Charles Cunniffe Architects Via ArchDaily Images © Ross Kribbs

Read the original: 
ACES treehouse in Colorado is perfect for wildlife observation

Bad Behavior has blocked 2002 access attempts in the last 7 days.