Nature-inspired Teak House welcomes Vietnams lush forests indoors

October 8, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Nature-inspired Teak House welcomes Vietnams lush forests indoors

Architect Pham Thanh Huy of Vietnamese design firm 282 Design recently renovated a villa into the Teak House, a Northern European-inspired getaway in the cool highlands of Ng?c Thanh in northern Vietnam. Inspired by the surrounding pine forest landscape and spurred by sustainable principles, Pham Thanh Huy created the contemporary home mainly with teak wood sourced from sustainably managed forests . In addition to the predominate timber palette indoors, the house embraces the living forest with full-height walls of glass as well as with a live tree that grows up through the center of the residence. Located on a pine hill in Flamingo Dai Lai Resort, the renovated Teak House serves as a retreat from the busy city. Spanning an area of 460 square meters across two stories, Teak House is clad in a combination of teak wood and rough artificial stone, materials that are carried over to the interior to blur the line between indoor and outdoor living . Teak was selected for its durability, which was of particular importance because of the harsh climate in northern Vietnam. To keep the focus on the outdoors, the interiors are minimally and cleanly detailed. The furnishings are mainly Nordic in style, including the suspended fireplace. The ground floor of the residence includes a living room, kitchen and dining room that connect to the front yard and back garden. On the mezzanine level is a small bedroom, while two additional bedrooms are found on the floor above, as is a long lap pool on the upper floor. Related: Beautiful light-filled home puts a modern twist on the humble bungalow “Teak House is the result of a journey seeking for the beauty of architecture in the interplay between culture and environment,” the architect said in a project statement. “In this interesting and arduous journey, we have been looking for the harmony of architecture, interiors, materials and natural wood techniques to create a delicate and sustainable house.” + 282 Design Via ArchDaily Images by Quang Tran

Excerpt from: 
Nature-inspired Teak House welcomes Vietnams lush forests indoors

Light-filled home for book lovers and their cute cats is built of recycled materials

September 18, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Light-filled home for book lovers and their cute cats is built of recycled materials

If you’re a bibliophile who loves cats, prepare to swoon over this light-filled row home in New York City . Barker Freeman Design Office (BFDO Architects) transformed a row house in Windsor Terrace, Brooklyn into the House for Booklovers and Cats. The renovated dwelling was built with materials recycled from the original architecture wherever possible, and features an expansive built-in book wall and special cat accommodations. The clients, a pair of poets, asked BFDO Architects to infuse color and light into their old Brooklyn row house , while creating a live/work arrangement with room for their extensive collection of art and books. The literary couple also requested that the renovation include special circulation for their two shy cats that like to hide in high and small places. The architects began the renovation process by sprucing up the facade and painting the front door a vibrant shade of red. They gutted the interior—originally dark, musty, and narrow—and knocked down walls to create an open and airy space and repainted it with bright white walls. Full-height rear windows and a skylight flood the interior with natural light. The main floor comprises the 20-by-50-by-10-feet tall primary living space with an eye-catching full-length bookshelf on one end integrated with special pieces that allow the cats to circulate through the room. “Shelves project to create steps for the cats to climb up to a continuous open ledge where they can observe activities from a high vantage point,” said the architects. “Trap doors allow the cats access to rooms above at either end of the house.” Related: CATable: A Multifunctional Work Desk to Keep Your Cat Entertained and Off Your Keyboard In addition to the living room, the main floor includes a media room, dining area, and kitchen. The upstairs houses the studio with a balcony, as well as a concealed skylit “nest” built from timber recycled from the home. The bottommost level is a “cat-free zone” comprising a workout space and guest suite. Playful pops of color punctuate the modern space, from the yellow-hued columns and melon-popsicle shelf niches. Materials in the home were recycled when possible; the architects reused the existing paneled wood doors, doorknobs, and hardware, and also refinished the pine flooring. + Barker Freeman Design Office Photo credit: Francis Dzikowski/OTTO

View original post here:
Light-filled home for book lovers and their cute cats is built of recycled materials

Terraced wooden nursery school brings the Japanese landscape indoors

April 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Terraced wooden nursery school brings the Japanese landscape indoors

Read the rest of Terraced wooden nursery school brings the Japanese landscape indoors Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: chiba , floor to ceiling glass , glass sliding doors , Hakusui Nursery School , Hakusui Nursery School by Yamazaki Kentaro Design Workshop , nursery school , Seiyu-Kai , Yamazaki Kentaro Design Workshop

See the original post here: 
Terraced wooden nursery school brings the Japanese landscape indoors

Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam

March 12, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam

Read the rest of Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: AHL architects associates , double-height space , ecoPark , Ecopark Vietnam , EPV , EPV House , floor to ceiling glass , natural light , Vietnam , wooden louvers , wooden shutters

Read the original: 
Gorgeous patchwork of wooden louvers visually transforms this home interior in Vietnam

Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art

March 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art

Read the rest of Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Art , Artist , barbara wildenboer , Cape Town , michaelis school of fine art , oliewenhuis , repurposed , repurposed books , south african , the lotus eaters , university of capetown , wildenboer

See the original post: 
Barbara Wildenboer repurposes books into complex works of art

Walker Workshop Expands a 1940s Barn Into a Contemporary Wood-Clad Guesthouse

November 11, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Walker Workshop Expands a 1940s Barn Into a Contemporary Wood-Clad Guesthouse

Read the rest of Walker Workshop Expands a 1940s Barn Into a Contemporary Wood-Clad Guesthouse Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: barn , beverley hills , concert hall , Contemporary Home , converted barn , fire-resistant timber , floor to ceiling glass , floor to ceiling windows , guesthouse , Los Angeles , natural light , Oak Pass Guesthouse , polished concrete , timber planks , Walker Workshop

See the original post:
Walker Workshop Expands a 1940s Barn Into a Contemporary Wood-Clad Guesthouse

Bad Behavior has blocked 870 access attempts in the last 7 days.