An updated Scandinavian summer cottage weaves Japanese influences throughout

July 18, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on An updated Scandinavian summer cottage weaves Japanese influences throughout

There are few better places to spend a Scandinavian summer than in a breezy cottage by the water. One stellar example is the Summer House completed by Swedish architecture firm Kod Arkitekter in the northern Stockholm archipelago. Located on an island and surrounded by the forest and sea, this home makes the most of its idyllic surroundings with a design that maximizes indoor-outdoor living and combines Scandinavian cottage traditions with Japanese minimalism. Built of timber to reference the surrounding forest, the Summer House comprises a renovated old cottage and a new addition. The clients asked Kod Arkitekter to save and update the cottage — a 65-square-meter structure — and seamlessly integrate it into the extension , a long volume that stretches perpendicular to the existing building. To connect the two buildings, the architects clad both volumes in vertical stained strips of lumber and also topped the house with a dark roofing material. The roof extends over the outdoor patio so that it can be enjoyed rain or shine. Related: Timber-clad waterfront house in Norway epitomizes modern Scandinavian design “With its elongated shape, window setting and the location of the rooms and the patios , the design maximizes the outlook on the water and the unspoiled nature,” explained Kod Arkitekter of the 210-square-meter cottage. “In addition to the Scandinavian traditions, the house draws inspiration from Japan , in an interpretation where simplicity, wood and the relationship with the surrounding nature are at the heart of the architecture.” To mitigate the sloping site, the west end of the T-shaped house is partially elevated on steel posts. The private rooms can be found in the home’s north and south wings. The common areas are located in the west wing, which faces views of the water. Framed by large windows, the communal spaces connect to the outdoors for an indoor-outdoor living experience. + Kod Arkitekter Images via Måns Berg

Here is the original:
An updated Scandinavian summer cottage weaves Japanese influences throughout

Charred timber home perched above Silicon Valley takes cues from nature

January 15, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Charred timber home perched above Silicon Valley takes cues from nature

High above Silicon Valley sits a striking home with a two-story volume clad in blackened cedar. Schwartz and Architecture designed the residence, named Shou Sugi Ban House after the traditional Japanese method used to burn the wood to wrap it in a layer of carbon highly resistant to water, fire, and mold. The charred timber volume is an extension to an existing one-story home, the interior of which was also substantially remodeled by the architects. Located on the crest of a hill in Los Gatos, California, Shou Sugi Ban House is a 4,350-square-foot renovation and expansion project that takes inspiration from the surrounding landscape, including the texture and look of boulders, bark, and leaves. “Enlarging an existing home that has an already strong and complete architectural character can be challenging,” wrote the architects. “Here, we anchor the existing one-story home with a new two-story independent volume, using it both as punctuation mark and counterpoint to the existing composition. We clad the addition in traditional Japanese Shou Sugi Ban burnt cedar siding both to anchor home with site and to create the visual weight necessary to anchor the existing exuberantly-roofed horizontal building.” Related: Stunning Lake Michigan home is built from dying ash reclaimed onsite In contrast to the extension’s dark facade, the airy interior features whitewashed walls with natural textures applied throughout. A family room occupies the lower level while a bedroom is placed upstairs. Views of the outdoors are framed through large full-height glazing making it feel as if the interior is open to the outdoors. A particularly beautiful feature of the new extension is the minimalist floating staircase made of painted-steel and cantilevered walnut treads that the architects liken to leaves growing on a branch. + Schwartz and Architecture Images via Matthew Millman

Go here to read the rest:
Charred timber home perched above Silicon Valley takes cues from nature

Alpine meadows extend onto the roof of the renovated Lanserhof Lans health center

November 2, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Alpine meadows extend onto the roof of the renovated Lanserhof Lans health center

Nestled at the foothills of Tyrolean Alps, the luxurious Lanserhof health facility offers a serene environment with stunning views of the mountainous landscape. Undergoing major expansion helmed by international firm ingenhoven architects , the complex will soon include a beautiful new oval building will 16 rooms, topped by a terraced alpine meadow on the roof. Image by bloomimages The Lanserhof Lans combines the luxury of a hotel and modern patient care on par with the most advanced medical facilities in the world. The three-part complex comprises a main building and several annexes and extensions . According to the design, a brand new building will replace one of the guest houses, while several structural adjustments will be needed for the entrance building which houses the reception, restaurant, shop, fireplace lounge and library. The addition will include a bathroom area with saunas , showers, expanded medical rooms in addition to an indoor and outdoor swimming pool . Related: Prefabricated green residential building is slated for Berlin’s new ‘live-work city’ Image by bloomimages Natural materials and simple forms dominate the design of the extension. Its facade will feature balconies of varying depths that create an interesting rhythm and offer optimal wind protection. A green roof featuring seven private terraces will extend the surrounding Alpine meadow to the roof of the new building. + ingenhoven architects Images by bloomimages and Alexander Schmitz

More:
Alpine meadows extend onto the roof of the renovated Lanserhof Lans health center

Beautiful prefab box is a modern light-filled extension to a historic barn

November 1, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Beautiful prefab box is a modern light-filled extension to a historic barn

Constructed from cross-laminated timber , the modern extension is punctuated by large windows that let in natural light and frame views of the garden. A bay window on the existing barn was removed and replaced with a short, all-glazed link that connects the historic building with the modern extension and minimizes visual disruption. “We approached the scheme with the aim to set the works into the surrounding nature, provide natural light, harness the fantastic views and provide a social heart to the house and for the family,” write the architects. Related: The Austen House is a tiny timber-clad home suspended between two buildings The extension comprises a large open-plan kitchen, dining area, and living room that opens up to the garden through large glazed sliding doors. A partition separates the open-plan space from the study, bathroom, and utility area. The light-filled extension is minimally and tastefully furnished and aimed “to increase the excitement when entering the property.” + Adam Knibb Architects Via Dezeen Images via Adam Knibb Architects , James Morris

View original post here:
Beautiful prefab box is a modern light-filled extension to a historic barn

HWKN converts a paint factory into Upenn’s new state-of-the-art innovation hub

November 1, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on HWKN converts a paint factory into Upenn’s new state-of-the-art innovation hub

The 58,000-square-foot Pennovation Center is located on a 23-acre campus at the University of Pennsylvania. Dedicated to entrepreneurship and innovation , the center accommodates efficient co-working areas, social spaces where entrepreneurs can collaborate and engage with their colleagues, a board room, a bar and bleacher seating where inventors can share ideas and pitch to inventors. Related: HWKN Flips Holy Tabernacle 90 Degrees to Fit into Manhattan’s Dense Skyline “Having personally navigated through the startup experience ourselves when we launched HWKN and Architizer , we understand the needs and challenges of emerging companies,” said Hollwich Kushner Principal Matthias Hollwich. “The building encapsulates the energy and productivity of Penn and Philadelphia, and in the near future will be directly contributing to both,” added Marc Kushner of Hollwich Kushner. + Hollwich Kushner (HWKN) Photos by Michael Moran

See the original post:
HWKN converts a paint factory into Upenn’s new state-of-the-art innovation hub

Naturehumaine transforms a plain home into a gorgeous, light-filled retreat

January 4, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Naturehumaine transforms a plain home into a gorgeous, light-filled retreat

Read the rest of Naturehumaine transforms a plain home into a gorgeous, light-filled retreat

More here: 
Naturehumaine transforms a plain home into a gorgeous, light-filled retreat

Vancouver lights up a dark highway overpass with a massive chandelier

January 4, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Vancouver lights up a dark highway overpass with a massive chandelier

The city of Vancouver, Canada has approved a public art project which would suspend a giant, spinning chandelier beneath the Granville Street Bridge. Commissioned by The Westbank Corporation and designed by local artist Rodney Graham , the sculpture is a replica of an 18th century design that will measure four by six meters (13 by 19 feet). Though it may appear to be crystal from a distance, the chandelier is actually composed of clear polymer pieces with embedded LEDs . Read the rest of Vancouver lights up a dark highway overpass with a massive chandelier

See the original post:
Vancouver lights up a dark highway overpass with a massive chandelier

Alma-nac’s Slim House extension brings sunlight into a narrow home in London

March 20, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Alma-nac’s Slim House extension brings sunlight into a narrow home in London

Read the rest of Alma-nac’s Slim House extension brings sunlight into a narrow home in London Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: alma-nac , extension , green renovation , London , narrow house , small budget , small spaces , terraced home , UK architects

View post:
Alma-nac’s Slim House extension brings sunlight into a narrow home in London

Selcuk Ecza Headquarters looks like a small country village in Istanbul

March 20, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Selcuk Ecza Headquarters looks like a small country village in Istanbul

Read the rest of Selcuk Ecza Headquarters looks like a small country village in Istanbul Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “hipped roof” , climate control , green architecture , green roof , headquarters , istanbul , mesh facade , office spaces , rooftop garden , tabanlioglu architects

See the rest here:
Selcuk Ecza Headquarters looks like a small country village in Istanbul

Gort Scott Architects daylit extension transforms a Victorian House in London

March 3, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Gort Scott Architects daylit extension transforms a Victorian House in London

Read the rest of Gort Scott Architects daylit extension transforms a Victorian House in London Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 19th century house , daylit house , extension , Gort Scott Architects , green renovation , London , timber ceiling , timber cladding , timber facade , victorian house

See original here: 
Gort Scott Architects daylit extension transforms a Victorian House in London

Next Page »

Bad Behavior has blocked 670 access attempts in the last 7 days.