Historic San Francisco church creatively reborn as loft apartments

February 14, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Historic San Francisco church creatively reborn as loft apartments

Just across the street from San Francisco ‘s iconic Dolores Park is a striking dome-topped building with bold white columns lined up along its entrance. The imposing Neoclassical structure doesn’t look much like an apartment building, and for good reason: the building served as the Second Church of Christ, Scientist for the past one hundred years. A century later, the structure has been remodeled and creatively repurposed into a series of unusual and stunning private residences by developer Siamak Akhavan in partnership with HC Engineering and Modifyer . The original church was designed by architect William Crim in 1915 , who was also responsible for several other civic buildings that are still used in San Francisco today – including churches, temples, banks, and restaurants. The design for the Second Church of Christ, Scientist is Neoclassical, with traditional elements including large columns flanking the portico and a distinctive dome topping the building. Many major public buildings from this time period were constructed in the then-popular Neoclassical and Beaux Arts styles, featuring inspiration from the Greek and Roman period with additional aesthetic flourishes such as decorated columns, carved molding, and arched windows. ®Open Homes Photography By the early 2000s, the church’s congregation had been dwindling for years, making the cost and management of such a monumental property unsustainable. Several years prior to the residential conversation, the church had considered razing the historic building to build a few townhouses, which would have also financed the construction of a much smaller church. However, these plans never came to pass, and the property was sold by the church and subsequently permitted for conversion into a residence by 2013. ®Open Homes Photography The church looks much the same from the outside, retaining its historical significance to the neighborhood. However, the “Second Church of Christ, Scientist” lettering was removed and replaced with the building’s new name: ” The Lighthouse “. San Francisco Department of Planning The remodel includes several high-end three-bedroom townhouse units up for sale . Not for sale is the unusual penthouse suite , which hovers directly underneath the former church’s giant dome. In order to create living space and light, the dome was actually sliced off and then elevated several feet higher. The uppermost unit is set to be occupied by Siamak Akhavan, managing partner of The Lighthouse development team, and one of its principal designers. ®Open Homes Photography The units feature large, open floor plans with unique elements such as exposed brick walls and skylights that highlight original construction elements. ®Open Homes Photography The remodel made sensitive re-use of existing elements and incorporated materials from the original church building, including walnut paneling, entry doors, and brass chandeliers – plus original wooden church pews as seating. ®Open Homes Photography The remodel creatively works around the original steel frame structure by showcasing it in various rooms throughout the units. Because of its former life as a place of worship, the building features unusually high ceilings – up to 15-30 feet high in the living areas. + HC Structural Engineering, Inc. + The Lighthouse ®Open Homes Photography

Go here to read the rest: 
Historic San Francisco church creatively reborn as loft apartments

Former saloon is transformed into a creative design office in San Francisco

June 24, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Former saloon is transformed into a creative design office in San Francisco

Located in the city’s former red light district, the historic 1906 brick building underwent several renovations in the past century. When Terry & Terry Architecture was commissioned to renovate the building, the designers sought to preserve as much of the existing structure as possible and leave intact the attractive and exposed brick walls . The interior was completely gutted and expanded to make room for the main office and conference areas on the first floor, as well as additional office space and archive exhibit space on the new second floor. Related: Dilapidated 18th Century Barn Transformed into Gorgeous Modern Home in Yorkshire Steel-framed glazing wraps around the updated facade to let in natural light and minimize dependence on artificial lighting. The old brick masonry buildings are left exposed and provide good thermal mass to help keep the interior temperatures moderate and comfortable. The exposed brick walls are complemented with clean lines, steel stairways and elements, warm-toned timber furnishings, and white-painted walls for a contemporary and welcoming feel. + Terry & Terry Architecture Via Dezeen Images via Terry & Terry Architecture

More: 
Former saloon is transformed into a creative design office in San Francisco

Curvaceous Green Walls Lure Visitors Into This Fresh-Baked Cheese Tart Store in Yokohama

August 20, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Curvaceous Green Walls Lure Visitors Into This Fresh-Baked Cheese Tart Store in Yokohama

Read the rest of Curvaceous Green Walls Lure Visitors Into This Fresh-Baked Cheese Tart Store in Yokohama Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “green wall” , bakery , bakery interior design , cheese shop design , cheese tart , exposed brick , hyongo , interior design , japanese architecture , organic-inspired walls , pablo , restaurant design , rondo , yokohama

Here is the original:
Curvaceous Green Walls Lure Visitors Into This Fresh-Baked Cheese Tart Store in Yokohama

Bad Behavior has blocked 1303 access attempts in the last 7 days.