Charred timber pavilion slides back and forth to expose rooms to the outdoors

September 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Charred timber pavilion slides back and forth to expose rooms to the outdoors

Created as an “experimental shelter” to complement the firm’s existing workshop in nearby Heppeneert, the Hofer pavilion takes on the archetypical shape of a rural gabled home . The self-designed and self-built structure is elevated atop ten pillars and mounted on heavy-duty wheels and a rail. Three of building’s four walls are attached to the roof and can slide back and forth on the rail to open the studio up to the outdoors in summer, or enclose it during winter. Related: Carbon House’s burnt wood facade is a playful reference to the clients’ love of cooking Charred timber crafted using the Shou Sugi Ban technique clad the exterior walls, while the fixed gable wall and floor are fashioned out of sheet metal. The interior is minimally furnished with a long table, stools, hanging lights, as well as shelving and a wood-burning stove built into the fixed gable wall. Large windows let occupants enjoy views of the outdoors and access to natural light even when four walls enclose the interior. The temporary dwelling can be used in all seasons. + Stal Collectief Via Dezeen Images via Stal Collectief

View original here: 
Charred timber pavilion slides back and forth to expose rooms to the outdoors

Bad Behavior has blocked 1608 access attempts in the last 7 days.