Striking yellow PVC-clad pavilion is a sustainable shelter designed for the end times

August 10, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Striking yellow PVC-clad pavilion is a sustainable shelter designed for the end times

Studio Morison has unveiled a stunning round shelter clad in a membrane of yellow PVC and aluminum mesh – and it just might help see you through the apocalypse. The artists behind the Escape Vehicle #9 shelter, Heather and Ivan Morison, explain that its design was inspired by their vision of a future world where nature has reclaimed the planet. The glowing pavilion has been installed in Holtingerveld, one of the darkest places in the Netherlands, as part of the Into Nature: Out of Darkness art festival, and it invites guest to spend the night in its metallic “existence chamber.” The sustainable shelter is a lightweight, compact structure made up of minimal materials, making it fully demountable. The circular wall consists of a membrane of yellow PVC, which is clad in a custom aluminum expanded mesh. Four Spirafix screw anchors connect the structure’s aluminum legs to the ground, ensuring that the building leaves little to no impact on the landscape. Related: Nomad Pavilion is a woven goat hair desert shelter that collects its own water As far as the design inspiration, Ivan says that he envisioned a future when nature reclaims the planet, when humans will have to “tread quickly and lightly on the land they occupy.” He further explains, “When first imagining Escape Vehicle #9 I had a vision of a flight into the future. I saw a lightness from that future within the darkness of the present, and this is where the Escape Vehicle can take us towards.” His vision of light and darkness can be seen firsthand in the shelter’s interior. Visitors enter the  shelter  through a ladder on the ground, which leads into a circular “existence chamber” with metallic flooring and a ceiling clad in a quilted foil insulation to help maintain the temperature. The chamber is compact, but spacious enough for two people. A double bed sits at the center, directly under a conical “navigational buoy” made from bent sheets of aluminum. A hatch in the metallic ceiling provides access to the rooftop deck , where visitors can enjoy beautiful, peaceful views of the surrounding nature. The yellow structure stands out in the vast greenery during the day, but it converts into a glowing beacon at night. Inside the shelter , the intensity of the yellow increases as the sun rises, creating a glowing light meant to have a calming effect on the inhabitants. The Into Nature: Out of Darkness event runs until September 16th. The shelter is part of the biennial event’s art route, which is also featuring works by Olafur Eliasson , Adrián Villar Rojas and Susan Philipsz this year. Guests can make reservations to sleep in the Escape Vehicle #9 for a unique, off-grid experience. + Studio Morrison Via Dezeen Photography via Studio Morison

Here is the original: 
Striking yellow PVC-clad pavilion is a sustainable shelter designed for the end times

This riverfront pier is revitalized after Cyclone Maria ravaged Rockhampton

August 10, 2018 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on This riverfront pier is revitalized after Cyclone Maria ravaged Rockhampton

When Cyclone Maria hit Rockhampton,  Queensland in 2015, the whole community quickly joined forces to repair and rebuild local homes and businesses. Now, one of the most prized assets of the community, the Rockhampton Riverside Precinct, is getting a major makeover — led by Woods Bagot — that everyone can enjoy. The massive riverfront pier site suffered from neglect even before the cyclone hit, but its potential was steadfast. Architectural firm Woods Bagot is at the forefront of the renovation of the pier and adjacent structures and is intent to restore the two-story landmark back to the community hub it once was. Not only will the pier be overhauled and upgraded, the site will be designed to offer something for everyone, from kids to adults. The plans include interactive water attractions, galleries of local artwork, lush terraced landscaping, a playground and plenty of open space for mulling around or just taking in the picturesque surroundings. Local businesses, including a new restaurant celebrating the region’s fresh produce and seafood, will round out the attractions at the Rockhampton Riverside Precinct. Related: Australia’s cyclone-resistant home The rich auburn exterior of Corten steel will include embellishments of silver, gold and copper, homage to the region’s history of ore mining. Green aspects of the project include solar roof tiles that produce electricity for the project’s power grid, plenty of charging stations for electric cars  and sites for bicycle maintenance and minor repairs to encourage green transportation . Instead of energy-hungry cooling systems, the complex largely depends on keeping the atmosphere comfortable with huge roof overhangs and fresh breezes off the water wafting through the open hallways and deck. Images of ancient ship masts come to mind as the winds whip through the structure, impatiently changing direction as nature dictates. “Rockhampton Riverside Precinct has become a destination for everyone to visit, occupy and enjoy,” said Mark Damant, principal of Woods Bagot. “The vision of restoring the energy from the gold period has been realized along with the aim to provide the people of Rockhampton with a world-class civic and recreational space.” + Woods Bagot Images via Florian Groehn

Read more: 
This riverfront pier is revitalized after Cyclone Maria ravaged Rockhampton

Bad Behavior has blocked 1311 access attempts in the last 7 days.