Stunning home on Spanish island built partially underground

March 25, 2020 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Stunning home on Spanish island built partially underground

Formentera-based  Marià Castelló Architecture  has become known for creating incredible homes that deftly combine contemporary design with nature-based inspiration. The firm’s latest project is the Bosc d’en Pep Ferrer, a family home that was partially built deep underground into the rocky terrain to use the landscape as natural insulation to  reduce its energy usage . Local architects have used the natural beauty of Spain’s Balearic islands as inspiration in their  home designs  for years. In addition to the spectacular scenery, the island’s Mediterranean climate allows designers to use several passive features to create energy-efficient buildings that blend into the natural landscape. Related: This earth-sheltered Australian hobbit home stays cozy all year Located in the beach town of Migjorn, the Bosc d’en Pep Ferrer was built on a rocky landscape overlooking the expansive coastal views. Although the terrain would be normally considered a challenge for any type of construction, the team from Marià Castelló Architects used the rocky topography to their advantage, “burying” part of the home deep underground. The underground floor of the home was created by digging an elongated cavity reminiscent of a stone quarry. The shape of the tunneled space is horizontal, which was strategic in providing a base to create several transversal walkways and hovering patios on the upper floors of the design. Walking up from the underground level, the home design features several indoor/outdoor spaces lined by  natural rock  as the main walkway leads up to the home’s main courtyard. The upper levels of the home, which sit perpendicular to its underground base, are comprised of three light modules in cubical volumes. These bright white cubes with large glass facades give the home an undeniable contemporary feel, but once inside the  light-filled space , an array of natural features speak to the home’s incredible setting. Throughout the open-plan living space, there are walls of sculpted rock, locally-sourced limestone, pine and fir wooden elements, recycled cotton panels and several more  natural materials.  Even the rocky gravel was saved from the excavation process to be repurposed into the outdoor spaces around the home. Using the landscape also allowed the home’s design to take advantage of several  bioclimatic passive systems that not only insulate the home, but add substantially to its energy efficiency. Additionally, the Bosc d’en Pep Ferrer is equipped with an integral rainwater collection system that reroutes, collects and filters rainwater for reuse. +  Marià Castelló Architecture Images via Marià Castelló

Continued here:
Stunning home on Spanish island built partially underground

A modern vacation retreat is embedded into the rolling hills of southern Portugal

January 24, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on A modern vacation retreat is embedded into the rolling hills of southern Portugal

Tucked into the rolling meadows of Southern Portugal’s Alentejo region, a beautiful 2,691-square-foot vacation home holds court in an idyllic area that is perfect for disconnecting from the hustle and bustle of city life. The Cercal House, designed by Lisbon-based studio Atelier Data , boasts a Mediterranean style that is embedded into the landscape in order to blend in seamlessly with the natural environment. One of the most complicated challenges for the architects was the site’s problematic topography. Located on land separated by a river, the dry terrain is sloped on each side. Taking this challenge to heart, the designers decided to use the slanted landscape to their advantage by implanting the structure into the landscape’s natural shape while reducing its impact on the land. Related: Atelier Data transforms an old horse stable into a simple but stunning home in Portugal Embedding the home into the landscape provided an  energy-efficient advantage to the home while also adding a solar orientation that would reduce the home’s energy use. Additionally, the site can capture the best views of the home’s expansive pastoral setting. Wanting to meld the design into this setting, the architects created a structure that mimicked a traditional gable-house silhouette, but they added a modern touch in the form of four square cut-outs on one side of the roof. These openings not only allow for a subtle connection to the landscape but also provide an abundance of natural light and air ventilation to flow throughout the home’s interior. Jutting out from the interior living space is a large, open-air patio with polished concrete floors, and this space frames the picture-perfect views. In fact, four open-air patios are located at each corner of the home, which has three bedrooms that are arranged in a square layout. Further connecting the home with its surroundings is a beautiful infinity pool built at land level. + Atelier Data Via Dwell Photography by Richard John Seymour via Atelier Data

More here:
A modern vacation retreat is embedded into the rolling hills of southern Portugal

Bad Behavior has blocked 1153 access attempts in the last 7 days.