This human-sized birdhouse for two is perched among the treetops

November 14, 2017 by  
Filed under Green

If you’ve ever wished you could make like a bird and roost in the trees, you’ll love this charming birdhouse-shaped hideaway nestled in a British Columbia forest. Calgary-based design firm Studio North recently completed Birdhut, a cozy nest for people and birds alike. Built of reclaimed pine felled by a recent fire, the tiny 100-square-foot structure uses locally scavenged materials to mimic a bird’s nest-building process. Accessible via a bridge to the hillside, the cozy one-room Birdhut sleeps two (and a dog). Salvaged lodgepodge pines were used for the cross-braced structure, while planks reclaimed from a cabin deck are used for the platform and cladding. Western Red Cedar rounded shingles clad the facade and 8-millimeter clear polycarbonate panels top the roof, letting ample natural daylight into the cabin. Two circular windows let in natural ventilation. Related: Enchanting birdhouses inspired by famous architecture Twelve smaller circular holes punctuate the facade, each designed for different native birds . “The pileated woodpecker for instance, is a larger bird that seeks out a nesting space 15 to 25 feet above ground, with a 4” entry hole and an 8”x8”x24” cavity,” wrote the designers. “The warbler, on the other hand, is a smaller bird that typically nests 9 feet above ground with a 1 1/8” hole and a 4”x4”x6” cavity. Considering both the largest and smallest varieties of local birds, the hut sits 9 feet off the ground, with its peak at 20 feet above the ground and birdhouses scattered in between.” + Studio North Images by Mark Erickson

Go here to read the rest:
This human-sized birdhouse for two is perched among the treetops

Canoeing center wrapped in recycled materials resists winter flooding

February 17, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Canoeing center wrapped in recycled materials resists winter flooding

Portuguese multidisciplinary design studio ateliermob completed the Alvega Canoeing Center, a contemporary building that’s sustainably designed and ruggedly handsome. Located on the banks of Portugal’s Tagus River, the Alvega Canoeing Center is elevated to avoid the regular winter floods and to minimize soil degradation . Recycled black plastic profiles wrap around the canoeing center, which comprises three separate volumes, to give the structure a sense of cohesiveness and to allow natural light to pass through while providing privacy. Built to replace a former flood-damaged structure, the Alvega Canoeing Center was commissioned as part of a design competition that sought a sturdier and more sustainable design solution. The new building is the same size as the former structure but is raised on stilts and clad in black recycled plastic profiles . The plastic profiles were chosen for their ability to withstand the impact of objects that could be pushed against the building by rising floodwaters . Bright red recycled plastic profiles form the railing of the outdoor walkway and create a vivid contrast to the black facade. Related: 6 amphibious houses that float to escape flooding The 320-square-meter Alvega Canoeing Center comprises three volumes consisting of a cafeteria, boat storage area, and changing cabins , all supported on a raised concrete platform. “The proposed structure sought to improve the site, characterizing it as a renewed space for leisure and meeting for the local community, in addition to the associated nautical activities,” write the architects. “Thus, the impacts were minimized, significantly reducing soil impermeabilization and movement of land, and maintaining the vegetation characteristics, safeguarding the natural landscape.” Additional public amenities include the outdoor terrace, barbecue area, and staircase that can be used in a small amphitheater -like space. + ateliermob Via Archinect Images © Francisco Nogueira

Originally posted here: 
Canoeing center wrapped in recycled materials resists winter flooding

Green-roofed timber cabin floats above the ground in Mexico City

November 18, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green-roofed timber cabin floats above the ground in Mexico City

Set within a grove of trees, the Black Cabin is protected from acoustic disturbance and visual pollution. In a nod to the environment, the contemporary cabin is clad in black-stained black pine planks and punctuated by large glazed panels that frame views of the landscape and promote passive ventilation and natural light. The building’s green roof doubles as a thermal filter and is accessible as a secondary garden space and outdoor dining area. Related: Green-roofed home with rusting walls appears to grow out of a Finnish forest The 106-square-meter cabin comprises three modules: a private module containing the bedroom and bathroom; a semi-public module with the kitchen, guest bathroom, and laundry room; and the public module housing the living room and outdoor terrace. The building frame is made from recyclable metal and is elevated 60 centimeters above the ground to protect the house from water, humidity, and cold. The airy interior is made warm and welcoming with natural timber surfaces and white-painted gypsum-paneled walls. + Revolution Architects Via ArchDaily Images via Revolution Architects , by Black Rabbit

Read more:
Green-roofed timber cabin floats above the ground in Mexico City

Bad Behavior has blocked 1154 access attempts in the last 7 days.