Volkswagen revamps classic 1960s microbus into a cool electric ride

March 25, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Volkswagen campers have been the choice of many road warriors since the 1950s. Now, the iconic car manufacturer has just unveiled an electric option of the classic T1 Samba Bus. Although the new-and-improved microbus still boasts its original hippie-era coolness, the revamped e-BULLI is now powered by a 61kW electric motor. Since the 1960s, the T1 Samba Bus has been a symbol of road adventures across the globe. With enough seating to fit a large family or group of friends, the iconic microbus has been a top VW model for decades. Related: These campers made from 1970’s VW Bugs are the cutest things ever Now, the German car manufacturer has decided to bring the Samba into the 21st century by electrifying the beloved van. While keeping the recognizable shape of the 21-window body, VW added a 61kW electric motor. And lest you think that the new electric system will slow the van down, not to worry. The state-of-the-art electric motor actually provides twice as much power as the original engine. The new version of the VW classic was made possible by a collaboration with eClassics , a firm specializing in electric car conversions. Working closely with VW, the company replaced the engines in the Samba Bus models Type 1, 2 and 3 to run on 82-horsepower electric motors instead of the Sambas’ original 43-horsepower four-cylinder motors. The motors work with a 45-kilowatt-hour battery pack, which can charge from empty to 80% in less than an hour. The e-BULLI comes with an estimated range of 124 miles. As far as speed, it can reach a top speed of 81 miles per hour. The new electric system provides drivers with an extra-smooth ride. According to the company, “Compared to the T1, riding in the e-BULLI feels completely different. This is further enhanced by the chassis, which has also been redesigned: multi-link front and rear axles with adjustable shock absorbers and coilover struts, plus a new rack-and-pinion steering system and four internally ventilated disc brakes contribute to the new dynamic handling being transferred to the road with serene poise.” With its eight seats and convertible fold-back top, the van still retains its classic style with a few twists. The exterior is painted in a mix of “Energetic Orange Metallic” and “Golden Sand Metallic Matte”. Inside, the seating and the central driver console area have been restored with modern materials, and the interior lighting systems were updated with LED lighting . If you’d like to get one of these electric VW vans to hit the open road, it will cost $69,500. Unfortunately, they are only available in Germany at this time. + VW Via Dezeen Images via VW

More:
Volkswagen revamps classic 1960s microbus into a cool electric ride

Green-roofed Honey Bee Research Centre targets LEED Gold

March 25, 2020 by  
Filed under Green

Toronto-based architecture firm Moriyama & Teshima Architects has unveiled renderings for the new Honey Bee Research Centre, a state-of-the-art research and education facility for promoting honeybee health and awareness that’s slated for completion next month. Developed for the University of Guelph, Ontario College of Architecture, the new center will not only host scholars and researchers, but also welcome visitors of all ages from around the world to its multifunctional Discovery and Learning Space. The project’s mass-timber architecture is reflective of its sustainable mission and will target LEED Gold certification. The Honey Bee Research Centre (HBRC) spans 19,200 square feet to include research and events programming both inside and out. The building will seamlessly blend into its natural landscape with an accessible green roof featuring a trail that leads to an Interpretative Tower, a public space that doubles as a solar chimney. Inside, the adaptable building will emphasize flexibility to adjust to the needs of the center for years to come.  Related: Urban Beehive Project creates a buzz around honeybee education “Designed to high energy performance and LEED Gold standards, the mass timber HBRC will be a demonstration of sustainability, reinforcing the importance of climate change and its relationship to the vital role of honey bee health and well-being,” the architects explained. “The facility will utilize passive design techniques and features such as natural ventilation, a high performance envelope and mechanical systems, and landscape features such as rain gardens and a green roof system.” As a research center and home for honeybees , HBRC will host working hives and agricultural plots. To further the notion of a “productive and social landscape,” both the rooftop and surrounding grounds will be planted with pollinator-friendly flora and edible gardens to sustain “Pollinator Pathways” for local species such as bees, butterflies, birds and more, while providing attractive gathering spaces for employees and visitors alike. + Moriyama & Teshima Architects Images via Moriyama & Teshima Architects

See more here:
Green-roofed Honey Bee Research Centre targets LEED Gold

Stunning home on Spanish island built partially underground

March 25, 2020 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Formentera-based  Marià Castelló Architecture  has become known for creating incredible homes that deftly combine contemporary design with nature-based inspiration. The firm’s latest project is the Bosc d’en Pep Ferrer, a family home that was partially built deep underground into the rocky terrain to use the landscape as natural insulation to  reduce its energy usage . Local architects have used the natural beauty of Spain’s Balearic islands as inspiration in their  home designs  for years. In addition to the spectacular scenery, the island’s Mediterranean climate allows designers to use several passive features to create energy-efficient buildings that blend into the natural landscape. Related: This earth-sheltered Australian hobbit home stays cozy all year Located in the beach town of Migjorn, the Bosc d’en Pep Ferrer was built on a rocky landscape overlooking the expansive coastal views. Although the terrain would be normally considered a challenge for any type of construction, the team from Marià Castelló Architects used the rocky topography to their advantage, “burying” part of the home deep underground. The underground floor of the home was created by digging an elongated cavity reminiscent of a stone quarry. The shape of the tunneled space is horizontal, which was strategic in providing a base to create several transversal walkways and hovering patios on the upper floors of the design. Walking up from the underground level, the home design features several indoor/outdoor spaces lined by  natural rock  as the main walkway leads up to the home’s main courtyard. The upper levels of the home, which sit perpendicular to its underground base, are comprised of three light modules in cubical volumes. These bright white cubes with large glass facades give the home an undeniable contemporary feel, but once inside the  light-filled space , an array of natural features speak to the home’s incredible setting. Throughout the open-plan living space, there are walls of sculpted rock, locally-sourced limestone, pine and fir wooden elements, recycled cotton panels and several more  natural materials.  Even the rocky gravel was saved from the excavation process to be repurposed into the outdoor spaces around the home. Using the landscape also allowed the home’s design to take advantage of several  bioclimatic passive systems that not only insulate the home, but add substantially to its energy efficiency. Additionally, the Bosc d’en Pep Ferrer is equipped with an integral rainwater collection system that reroutes, collects and filters rainwater for reuse. +  Marià Castelló Architecture Images via Marià Castelló

Continued here:
Stunning home on Spanish island built partially underground

Bad Behavior has blocked 2553 access attempts in the last 7 days.