Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability

March 3, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability

Dutch firm Global Architects completed a dream modern villa that breaks from the traditional gabled architecture of the Netherlands. Shaped like a giant boulder, House as a Rock rises from the dunes like a craggy monolithic sculpture that complements the hilly landscape. In addition to its unusual form, the contemporary house stands out for its adoption of sustainable features, including efficient insulation and use of ground heat pumps. Located in Westlandse Zoom in the south of the Netherlands, House as a Rock overlooks a waterway and grassy dunes. The client asked for a modern and minimalist design that maximized natural light and views of the landscape, particularly of the water. To satisfy those requirements, the architects created an asymmetrical home with large windows but nestled it between serrated dunes to provide privacy on the north, east, and west sides. The southern facade is left exposed with the largest windows and an outdoor terrace that extends towards the water. Each facade is distinct in response to different site conditions. “Just as each facade has their own character, there is not a single space inside the house that is quite the same,” write the architects. “This is apparent from the outside through the various sizes of the windows, who are key elements in both the interior and the facade. Light, space, views and unique living are at the heart of this exceptional design. The villa is an eye catcher in the dunes and at the same time blends into the surroundings.” Related: Gorgeous dune-inspired home uses bio-fuel to minimize its carbon footprint To mimic the landscape, House as a Rock was created with a neutral color palette with a brick exterior painted in a light sandy color. The minimalist interior features concrete, timber, steel, stone, and glass to create a muted backdrop for the vibrant artworks displayed throughout the home. The house is equipped with two 135-meter-deep earth thermal ground heat pumps, radiant floor heating and cooling, a solar heater, highly efficient insulation, natural ventilation, and solar shades towards the south. + Global Architects Images © Mirko Merchiori

Continued here: 
Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability

Zero-energy timber and steel home is buried into a natural dune

December 27, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Zero-energy timber and steel home is buried into a natural dune

VVKH architecten designed Villa Meijendel in Doornweg, the Netherlands to a client’s custom specifications – but they also had a big helping hand from nature. Clad in timber charred Shou Sugi Ban timber, Villa Meijendel is a site-specific home that is half-buried in a high dune and largely sculpted by the forest landscape. Solar panels, heat pumps, and the high thermal mass of the building’s concrete structure helps the home produce as much energy as it consumes. The Villa Meijendel comprises three levels, two of which are partially built into the dune . The ground level contains a garage and technical room. The building’s unusual form was dictated by local regulations that only allowed a small and compact building volume on the relatively narrow lot located on the edge of the Meijendel nature reserve . The first level of the home includes two bedrooms, a master bedroom, wellness room, entrance, and office, while the topmost level includes a large living room and kitchen. Related: Prefab Dutch ‘Shou Sugi Ban’ House Features a Low-Maintenance Charred Timber Facade The home is modern and minimalist with unpolished concrete, steel, charred wood , unfinished wood, and anodized aluminum. Split levels in the house create a variety of views inside the home and out towards the landscapes through the large expanses of glazing. “Every detail, such as the door handle or stairs, is precisely thought through and designed,” write the architects. “Villa Meijendel is a fascinating artefact, a sort of wooden forest hut fully integrated in the landscape and with a strong connection between the interior spaces and immediate surroundings. Trees, light and dunes have sculpted this remarkable house.” + VVKH architecten Via ArchDaily Images via VVKH architecten

See more here:
Zero-energy timber and steel home is buried into a natural dune

Bad Behavior has blocked 1011 access attempts in the last 7 days.