Huge circular windows flood Melbourne’s Cirqua Apartments with natural light

August 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Huge circular windows flood Melbourne’s Cirqua Apartments with natural light

Huge circular windows flood the interior of this funky apartment block in Melbourne with natural light. BKK Architects designed the Cirqua Apartments as a series of staggered volumes that reference the region’s historical housing while reinterpreting it in a modern way. The block occupies a steeply sloping site in a residential neighborhood in Melbourne. Its exterior is dominated by huge porthole windows that span almost the full height of the six cubes. The openings bring natural light into the interior and maximize the connection of the project to the surrounding garden. Related: 6,000 Circular Windows Flood Japan’s Kanazawa Library With Light The open-plan interiors feature a lot of natural materials and warm colors, with circular light fittings echoing the circular windows. White walls, marble and wood create a delicate visual balance. Beside its remarkable design features, the project also creates a precedent in the area’s multi-residential market. It was built to appeal to owner-occupiers rather than buy-to-let investors. + BKK Architects Via Dezeen Lead photo by Peter Bennetts

Originally posted here:
Huge circular windows flood Melbourne’s Cirqua Apartments with natural light

MVRDV to upgrade historic French city with modern, ecological design

June 15, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on MVRDV to upgrade historic French city with modern, ecological design

France’s historic Bordeaux World Heritage Site is getting a modern ecological refresh thanks to prolific Rotterdam-based firm MVRDV . Working together with local architecture studio Flint , the architects unveiled Ilot Queyries, a pilot project for a new neighborhood that combines the European city’s historic qualities with eco-friendly and contemporary features. The dense and mixed-use masterplan not only calls for modern architecture and green space, but will also include solar panels, an integrated water system, and optimization of natural lighting in all buildings. Located east of the River Garonne, the 2.5-hectare Ilot Queyries neighborhood occupies a coveted riverside site with views towards the water and the historic city. The mixed-use masterplan comprises over 300 apartments, commercial units, a glass-fronted rooftop restaurant, and a large public park located at the heart of the development with a garden of alder, birch, and high grasses. To optimize views, natural ventilation , and access to daylight , the architects designed the building facades with 45-degree angles. These angular buildings give the development a modern sculptural aesthetic. A large landmark building at the riverfront will feature a unique angled facade covered with varying gold shades of ceramic tiles for a beautifully textured effect. Related: MVRDV transforms an abandoned highway into a “plant village” in the sky “For the Bastide Niel master plan we make an update of the European city: based on the values of the historic city that is intimate, dense and mixed, whilst at the same time proposing new objectives like sunlight for all, even on the ground floor, new energy supplies with solar panels , integrated water system and more green spaces,” said MVRDV co-founder Winy Maas. “The concept of the cuts of the volumes is introduced here at Ilot Queyries which can be interpreted as a pilot project of the master plan Bastide Niel. Cuts in the volume allow the new qualities and allow adapting to the neighbours and mimic the height of nearby buildings. The result is ‘a true Grande Dame’ which stretches from very low pavilion-like housing towards the neighbourhoods at the back and more ambitious and monumental where the scale permits to do so, for example at the Garonne riverside facing the historic left bank.” Ilot Queyries is located next to and is a part of the larger ZAC Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, that aims to create an inviting, attractive, and greener extension to Bourdeaux’s city center. Ilot Queyries will be completed in mid-2019. + MVRDV Images via MVRDV

View original post here:
MVRDV to upgrade historic French city with modern, ecological design

Green Renovation: Leafy Waterfall-like Faade Transforms a Musty Old Building into a Lush Light-Filled Home

September 11, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Green Renovation: Leafy Waterfall-like Faade Transforms a Musty Old Building into a Lush Light-Filled Home

Like in many of Hanoi’s older homes, shutters and security bars closed off the original house from natural light and wind, giving rise to dark and moldy conditions. To open the house back up to daylight and ventilation , the architects knocked down walls to create an airy, open-plan layout and replaced clunky structures such as the concrete staircase and old security fences with slimmer alternatives such as a galvanized steel trellis. In addition to serving as a security precaution, the steel trellis was covered with green climbing plants to add fresh air, provide a privacy screen, and create an attractive green waterfall-like facade to be enjoyed by both residents and passersby. Related: Five-Towered Home Topped with Lush Banyan Trees Pops Up in Vietnam To prevent the common Hanoi problem of rising condensation in humid environs, an air ventilation layer was inserted beneath the raised ground floor. Skylights funnel daylight to the space, where light-colored lumpy marble stone then reflected and diffused the light throughout the interior. The addition of a roof garden protects the building from the harsh West sunlight and provides an area to grow vegetables and flowers. Vo Trong Nghia Architects hope that the Green Renovation’s highly visible and energy-conscious design will serve as a model for greening tropical cities. + Vo Trong Nghia Architects Images via Vo Trong Nghia Architects , © Hiroyuki Oki

The rest is here:
Green Renovation: Leafy Waterfall-like Faade Transforms a Musty Old Building into a Lush Light-Filled Home

This Massive Rooftop Sky Farm Might Just Make Hospital Food Taste Good

September 11, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on This Massive Rooftop Sky Farm Might Just Make Hospital Food Taste Good

The team who designed the CommonGround was led by David Rubin, principal at LAND COLLECTIVE , the two fountains were designed in collaboration with design studio Fluidity , while Diller Scofidio Renfro designed the trellis structure. Several local design and engineering firms were part of the effort to create a new public space in front of Indianapolis’ oldest public hospital. Related: Herzog & de Meuron Wins Bid to Design Nature-Infused Hospital in Denmark The 5,000-square-foot rooftop garden , called Sky Farm, was created as part of a community-supported agriculture program-partnership between non-profit Growing Places and Eskenazi Health. Raised garden beds were constructed on the roof of the Outpatient Care Center on the Eskenazi Health campus and the program provided health coaches to educate people about fresh vegetables and how to grow them safely and affordably. + LAND COLLECTIVE + Fluidity Design + Diller Scofidio + Renfro + Growing Places Indy

See the original post: 
This Massive Rooftop Sky Farm Might Just Make Hospital Food Taste Good

Israel’s greenest building produces more energy than it consumes

June 13, 2016 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Israel’s greenest building produces more energy than it consumes

Tel Aviv University’s Porter School of Environmental Studies (PSES) wasn’t interested in achieving the minimum LEED certification — this building lives and breathes a dedication to the planet. In order to be awarded LEED Platinum certification a building must earn at least 80 points, but PSES surpassed this standard by leaps and bounds, completing construction with an impressive 92 points. The state-of-the-art solar energy system includes solar PVs and tubes that line the facade of the building. Any energy that the building doesn’t use is sent to other buildings at Tel Aviv University. When Inhabitat visited Israel it was upwards of 30 degrees celsius (90 degrees Fahrenheit) and we were astounded by how cool this building felt without any use of mechanical air conditioning. Using computational dynamics simulations, the architects were able to achieve 100 percent passive ventilation using natural airflow through the solar tubes, producing a low and high pressure Venturi effect that provides both heat during the winter and natural cooling in summer. PSES currently offers an International MA program that is focused on Middle East water issues, climate change, and several other environmental subjects. While Israel may be situated within the world’s most arid climate, you wouldn’t know it by experiencing its lush, verdant landscape. As a leader in conservation, the country reuses 70 percent of its water through water recycling initiatives . The Porter School is a prime example of a serious dedication to water conservation, utilizing an impressive drip irrigation system generated entirely from wastewater recycling. Students are also constantly experimenting with new alternative energy systems that could potentially be used on the PSES building; they are currently testing algal power in a lab that is viewable to passersby. An ecologically constructed wetland system purifies gray water for the landscape irrigation of a large native plant green roof and plentiful landscaping around the building’s facade. One of the prime goals of the project was to not destroy the original landscape for living creatures around the building. Dr. Joseph Cory, founder of Geotectura , told Inhabitat that he hopes the design “will create a new architectural vocabulary [for Israel] — people will start to ask what you are growing on your building, which is a different state of mind.” RELATED: Tel Aviv’s Gran Mediterraneo Tower will feature a lush vertical garden The interior and exterior of the building was completely constructed from local, recycled or renewable materials, including fiber cement, recycled wood, and bamboo. The majority of the exterior is clad with glass panels, providing an ample amount of natural daylight that eliminates any need for artificial lighting during the day. The remainder of the lighting is produced with an efficient LED system. One of the most captivating aspects of this building’s interior is the floating “Capsule” that hovers over the building’s atrium. Dr. Cory explained that the fascinating addition was designed to serve as both a quiet meeting place and “a constant reminder for the students that we have only one Earth.” He added that “we are living in a western culture that is behaving like we have two or three Mother Earths to take from, but this is not a way to keep on if you want to consider the living of future generations and of course people from other continents that are not living in the western world.” + The Porter School of Environmental Studies Photos by Laura Mordas-Schenkein for Inhabitat

View original here:
Israel’s greenest building produces more energy than it consumes

Round ECOHAUS in Oman uses compressed earth bricks for a naturally cool home

March 7, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Round ECOHAUS in Oman uses compressed earth bricks for a naturally cool home

Read the rest of Round ECOHAUS in Oman uses compressed earth bricks for a naturally cool home

View post: 
Round ECOHAUS in Oman uses compressed earth bricks for a naturally cool home

Google employees in Zurich (Zooglers) have the world’s coolest repurposed office

February 15, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Google employees in Zurich (Zooglers) have the world’s coolest repurposed office

Read the rest of Google employees in Zurich (Zooglers) have the world’s coolest repurposed office Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: adaptive reuse , collaborative space , daylight , Daylighting , eco design , glass-partitioning , Google , green design , green renovation , green space , sustainable design , Zooglers , Zurich

More:
Google employees in Zurich (Zooglers) have the world’s coolest repurposed office

HOW TO: Make delicious, raw chocolate pudding from avocados!

February 15, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on HOW TO: Make delicious, raw chocolate pudding from avocados!

Who wants something sweet?? Skip the discounted Valentine’s Day chocolates, and whip up some delicious, homemade pudding in just a few minutes. What’s the hitch? Use avocados instead of milk, eggs, and butter for a vegan-friendly pudding that is chock full of healthy fats. READ MORE > Image via Shutterstock Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: avocado dessert , avocado pudding , easy healthy desserts , easy raw vegan dessert , healthy avocado recipe , healthy dessert recipe , sweet treats

Excerpt from:
HOW TO: Make delicious, raw chocolate pudding from avocados!

The Prefab MUJI House is a Daylit Minimalist Dream Home in Tokyo

December 30, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on The Prefab MUJI House is a Daylit Minimalist Dream Home in Tokyo

Read the rest of The Prefab MUJI House is a Daylit Minimalist Dream Home in Tokyo Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architectural Daylighting , daylight , Daylighting , daylit interiors , Japan , Japanese , japanese architecture , Japanse MUJI house , Minimalism , minimalist , minimalistic interiors , Muji , MUJI furnishing , MUJI house , MUJI house Tokyo , Muji Japan , natural light , naturally lit , open plan design , prefab home , sunlight , three-storey home , Tokyo , wooden facade

Read the original post:
The Prefab MUJI House is a Daylit Minimalist Dream Home in Tokyo

Artificial snow is set to fall on Dubai’s World Islands

December 30, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Artificial snow is set to fall on Dubai’s World Islands

Snow is a distant dream in a place like Dubai, where the wintertime temperature doesn’t typically drop below 57 degrees Fahrenheit. Real estate developer the Kleindienst Group wants to make it snow and rain on Dubai’s man-made The World Islands archipelago , effectively creating an outdoor climate-controlled environment. They’ve already begun bringing this dream to life with a test snowman, built from snow made from special machines. Read the rest of Artificial snow is set to fall on Dubai’s World Islands Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: archipelago , artificial winter , Austria , climate control , dubai , islands , Josef Kleindienst , Kleindienst Group , man-made islands , man-made snow , renewable energy , snow , snowman , The Heart of Europe , The World , tourism , water issues

Read the original post:
Artificial snow is set to fall on Dubai’s World Islands

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1489 access attempts in the last 7 days.