A striking new gateway to Copenhagen celebrates green transit and Danish design

October 14, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on A striking new gateway to Copenhagen celebrates green transit and Danish design

Earlier this summer, Copenhagen officially opened Køge Nord Station, a stunning new transportation landmark that raises the bar for beautiful urban infrastructure. Designed by COBE and DISSING+WEITLING architecture , the transit hub features a futuristic 225-meter-long covered footbridge that connects the new double-track high-speed rail line between Copenhagen and the city of Ringsted with the existing commuter urban-suburban S-train line. The 9-meter-wide footbridge spans the width of the Køge Bugt Highway and is punctuated with multiple windows to provide 180-degree panoramic views of the highway and the cultural landscape. Completed in less than three years after its groundbreaking, the Køge Nord Station is the result of an international competition that drew 38 submissions from around the world. Described by COBE and DISSING+WEITLING architecture as a “unique example of Danish architecture and engineering,” the firms’ winning design includes a vision plan, a train station, parking and transit facilities and the project’s crown jewel — the eye-catching covered footbridge . Installed in six sections, the footbridge is clad in 48,000 square meters of anodized aluminum panels and can carry up to 1,800 people. Related: Curvaceous bicycle bridge brings new life to Copenhagen’s harbor To provide a comfortable and attractive commuter experience for the 8,000 passengers expected to use the station daily, the interior of the covered bridge is lined with cozy timber and emphasizes a sense of continuous flow with curvaceous lines and open views to the north as well as with smaller south-facing apertures in the interior wood panels.  ”People spend many hours of their life in transit ,” said Jesper B. Henriksen, architect and partner at DISSING+WEITLING architecture. “That’s why we sought to give the footbridge a quality that goes beyond the purely functional and practical. The interior space is covered with wooden slats that provide a warm, tactile experience in transit and waiting situations. It is, quite simply, a welcoming and inviting space, unlike what you often see in stations and transport facilities. The interior space is contrasted by the smooth, cool aluminum exterior that enters into a dialogue with the infrastructural expression of the place.” + COBE + DISSING+WEITLING architecture Photography by Rasmus Hjortshøj – COAST via COBE

Continued here: 
A striking new gateway to Copenhagen celebrates green transit and Danish design

Denmark just opened the "worlds most humane" maximum security prison

December 14, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Denmark just opened the "worlds most humane" maximum security prison

The Danish island of Falster is now home to the world’s most humane maximum security penal institution, Storstrøm Prison. Designed by Danish architects C.F. Møller , the building has been hailed for its strategic features that create a vibrant community for the inmates, in lieu of the severe living conditions typically found in prisons around the world. Storstrøm, which can hold up to 250 people, is designed to be a mini-community where inmates can spend their time in an environment that is as “normal” as possible. Working with the Danish Prison Service, the architects created a vibrant community where the inmates would be reminded of a life they once left behind, therefore encouraging an eagerness to leave the system and return to society. Related: C.F. Møller is building a garden-filled vertical village in Antwerp The prison layout spans the size of 18 football fields and is centered around social activities. There are ample options for the inmates to spend their time exercising, studying, creating art , or praying in the onsite church. Additionally, inmates buy their own food at the grocery store. “We have concentrated all buildings around a center for joint activities. Here we have a square with, for example, an activity house, a grocery store, a school, a church and a devotional room. We have also made an effort to promote communication between inmates and staff,” architect Mads Mandrup of C.F. Møller told the Danish newspaper Berlingske. The cell conditions are also designed to provide a bearable lifestyle while incarcerated. The cells are 13 square meters and come equipped with a refrigerator, closet, and a 22-inch television. The cell’s floor-to-ceiling windows flood the interior with natural light , but are angled in a way to protect privacy. Although being hailed as a strategic design to help prisoners adjust to prison life, the various amenities have caused some to criticize the design as being too lofty for lawbreakers. However, officials claim that despite the decent living conditions on the inside, the prison is still a high-security fortress with a six-meter high wall and tension steel wires around the perimeter of the complex. + C.F. Møller Photography by Torben Eskerod via C.F. Møller

More: 
Denmark just opened the "worlds most humane" maximum security prison

This Danish school is completely covered with over 12,000 sea green solar panels

August 4, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on This Danish school is completely covered with over 12,000 sea green solar panels

The 25,000-square-meter school in Denmark is covered with a whopping 12,000 solar panels , which provide more than half of its electricity needs. Unlike most solar-powered buildings, the panels aren’t solely relegated to the school’s rooftop. In fact, more than 6,000 square meters of the facade is clad in sea-foam hued photovoltaics. The days of hiding unsightly solar arrays are fading into the past. C.F. Møller ‘s International School Nordhavn in Copenhagen uses solar panels to produce clean energy – and also as a part of the building’s aesthetic. Related: Solar-powered Colorado school houses a sun-soaked learning environment The solar panels were developed by Swiss research institute EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). The panels are actually clear; the beautiful sea green color is a result of technology that adds fine particles to the glass surface, giving the appearance of color. The result is a reflective green hue that varies with the light, providing the school with an attractive exterior that is beautiful, functional, and green. + C.F. Møller Via Azure Magazine

Original post:
This Danish school is completely covered with over 12,000 sea green solar panels

Danish architects deck out Viborg town hall with green roofs and solar panels

June 2, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Danish architects deck out Viborg town hall with green roofs and solar panels

Read the rest of Danish architects deck out Viborg town hall with green roofs and solar panels Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: danish architecture , Daylighting , grass roof , henning larsen architects , solar panels , Sustainable Building , viborg denmark , Viborg Town Hall

Originally posted here:
Danish architects deck out Viborg town hall with green roofs and solar panels

EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture

October 29, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture

Read the rest of EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: cancer center architecture , cancer counseling center , courtyards , danish architecture , Denmark , EFFEKT , fiber-cement boards , hospital building , Livsrum , wellness buildings

Original post: 
EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture

COBE Completes Curvaceous Green-Roofed Kindergarten in Copenhagen

October 6, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on COBE Completes Curvaceous Green-Roofed Kindergarten in Copenhagen

Read the rest of COBE Completes Curvaceous Green-Roofed Kindergarten in Copenhagen Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: brick , COBE , copenhagen , Dan Stubbergaard , danish architecture , daycare center , Forfatterhuset Kindergarten , green roof , kindergarten , lamellae , roof garden , vertical bricks

Here is the original: 
COBE Completes Curvaceous Green-Roofed Kindergarten in Copenhagen

C.F. Moller’s Saeby Strand Apartments Win Award for Outstanding Social Housing Development

September 18, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on C.F. Moller’s Saeby Strand Apartments Win Award for Outstanding Social Housing Development

Read the rest of C.F. Moller’s Saeby Strand Apartments Win Award for Outstanding Social Housing Development Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: affordable housing , C.F. Møller , Danish architects , danish architecture , floor to ceiling windows , http://inhabitat.com/tag/floor-to-ceiling-windows/ , low income housing , passive design , passive heating , passive house , passive solar heating , Sæby Strand , social housing , solar design , solar panels

Excerpt from: 
C.F. Moller’s Saeby Strand Apartments Win Award for Outstanding Social Housing Development

3XN’s Semicircular High Rise Will Bring High Quality Affordable Housing to Denmark

September 1, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on 3XN’s Semicircular High Rise Will Bring High Quality Affordable Housing to Denmark

Read the rest of 3XN’s Semicircular High Rise Will Bring High Quality Affordable Housing to Denmark Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 3XN , 3xn architects , aarhus , affordable housing , danish architecture , Denmark , high quality affordable housing , Jens Richard Pedersen , Kim Herforth Nielsen , la tour , residential , residential tower , semi circular tower , terraced architecture

Read the original: 
3XN’s Semicircular High Rise Will Bring High Quality Affordable Housing to Denmark

Spektrum Arkitekter Unveils a Rugged Semi-Outdoor Community Hub in Northern Denmark

March 13, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Spektrum Arkitekter Unveils a Rugged Semi-Outdoor Community Hub in Northern Denmark

Read the rest of Spektrum Arkitekter Unveils a Rugged Semi-Outdoor Community Hub in Northern Denmark Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: community centers , Danish architects , danish architecture , Fjelstervang community hub , Fjelstervang Village , multi-purpose spaces , northern Denmark architecture , recreational spaces , Spektrum Arkitekter , timber structure , transparent roofs , wooden architecture        

Read more:
Spektrum Arkitekter Unveils a Rugged Semi-Outdoor Community Hub in Northern Denmark

Giant Green Roofs Top MenoMenoPiu’s Futuristic Wind-Powered City Cultural Center for Taichung

March 13, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Giant Green Roofs Top MenoMenoPiu’s Futuristic Wind-Powered City Cultural Center for Taichung

Read the rest of Giant Green Roofs Top MenoMenoPiu’s Futuristic Wind-Powered City Cultural Center for Taichung Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , “wind power” , air pollution , Atelier Castro Denissof , green roof , MenoMenoPiu , MenoMenoPiu Architects , Solar Power , taichung , Taichung City Cultural Center , Taichung gateway park , Taiwan , taiwan tower        

Excerpt from:
Giant Green Roofs Top MenoMenoPiu’s Futuristic Wind-Powered City Cultural Center for Taichung

Next Page »

Bad Behavior has blocked 3594 access attempts in the last 7 days.