Stanfords sustainable scholars building embraces the California landscape

March 26, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Stanfords sustainable scholars building embraces the California landscape

A former parking lot has been converted into the Denning House , the new home for the Knight-Hennessy Scholars Program at Stanford University. The University and the Denning Family tapped New York City-based architectural firm Ennead Architects to design the building as a gathering place for graduate scholars hailing from international backgrounds and diverse disciplines. Wrapped in timber and surrounded by California oaks, the Denning House has a treehouse-like atmosphere and sustainably embraces the landscape by minimizing site impact, tapping into natural ventilation and using bird-friendly glass to reduce bird collisions while improving solar performance. Located at the edge of Lake Lagunita and surrounded by a dense forested landscape, the Denning House design draws inspiration from its site surroundings. Hidden in the trees, the 18,000-square-foot building features a Douglas fir wood structure that’s clad in cypress with interiors lined in Douglas fir. The exposed wood, expansive glazing, and open-floor plan makes the indoor environment feel seamlessly connected with the outdoors. The building has also been designed for optimal views of Lake Lagunita. The large public spaces, such as the dining areas, classrooms and lounges are located on the second floor to take full advantage of spectacular lake vistas. The shallow arcing facade also gives way to a continuous outdoor deck from where views of the lake can be enjoyed. Meanwhile, the ground floor is given over to administration, conference and back-of-house facilities. Related: Heroic Food Farm gives military veterans a new mission as farmers growing sustainable food “It is a very environmentally immersive site,” said Emily Kirkland, the project architect and project manager. “The building was designed to respect and enhance the symbiotic relationship between visitor and nature, and by virtue of its minimal footprint, help to restore the native landscape.” To further reduce the building’s site impact, the Denning House is set on recessed footings to conserve and intensify native vegetation and is accessed via a gently curving, sloping boardwalk. + Ennead Architects Images by Tim Griffith

Read the original here: 
Stanfords sustainable scholars building embraces the California landscape

Elegant net-zero home wraps around a large pond in Connecticut

May 22, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Elegant net-zero home wraps around a large pond in Connecticut

Cutler Anderson Architects  completed a modern woodland home that fully embraces the outdoors. Built to wrap around a large lake, the Connecticut Residence takes design inspiration from its surroundings with a subdued palette comprised of natural materials. As an “emotionally sustainable” home, the dwelling not only provides a relaxing atmosphere for its homeowners, but also generates all the energy it consumes through renewable sources. Created for a family of five, the Connecticut Residence stretches across a 4.3-acre forested site with a large pond in the center. The architects split the home into three volumes, two of which sit on either side of the pond with a long covered bridge in between. The volume on the west side of the pond houses the entry and the main communal areas including the living room, dining room, kitchen and family room. The volumes to the east and south comprise bedrooms, with the former also housing a garage. Related: The United States’ first Passive Plus House generates nearly all the energy it needs Ample amounts of full-height glazing wrap around the house to blur the boundaries between indoors and out. Unfinished cypress clads the exterior, while the interior is mainly finished in Douglas fir broken up by white-painted walls and light-colored furnishings. The net-zero energy home is powered by rooftop solar as well as 14 geothermal wells. + Cutler Anderson Architects Via Dezeen Images © David Sundberg/ Esto

See more here: 
Elegant net-zero home wraps around a large pond in Connecticut

Discreet new home in North Carolina acts like a gateway to the surrounding wilderness

January 5, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Discreet new home in North Carolina acts like a gateway to the surrounding wilderness

The cypress-clad Carolina Hillside House perches over a thick forest near North Wilkesboro’s Kerr Scott Lake, providing stunning views of untouched nature. ARCHITECTUREFIRM designed the building as a habitable gateway that connects an abandoned logging road, the only access to the house, with the surrounding wilderness. The house is located above North Wilkesboro’s Kerr Scott Lake and is accessed by an abandoned logging road. Clad in untreated cypress that acquires a beautiful patina over time, the house blends into its wooded surroundings. Related: Snøhetta’s New Library at North Carolina State University Aims for LEED Silver A large opening separates the main living area and sleeping quarters, forming a sheltered patio with a beautiful outdoor fireplace . This space provides sensational views of the surrounding forest and allows the owners to enjoy the outdoors even during harsh winters. + ARCHITECTUREFIRM Via Uncrate Photos by James Ewing

More: 
Discreet new home in North Carolina acts like a gateway to the surrounding wilderness

Single cypress tree grows through a Los Angeles hillside home

October 31, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Single cypress tree grows through a Los Angeles hillside home

Elevated off the ground and into foliage like a treehouse, The House in the Trees is cantilevered over a steep hillside and overlooks views of the valley. The 2,400-square-foot single-story building is wrapped in fire-treated Western red cedar siding and topped with an angled steel roof. The use of timber on the facade—and in the interior in the form of walnut cabinetry and reclaimed chestnut floors—helps the building blend into its wooded environment. Related: Contemporary ski chalet boasts gorgeous panoramic views and a low-energy footprint Large windows pour natural light into the interior, which is split into two portions: a two-bedroom main unit and a secondary unit with a kitchen, living room, office, extra bedroom, and bathroom. A wooden deck wraps around the living area to extend the building footprint to the outdoors. The mature cypress tree that grows through the home is exposed in the bedroom. “Waterproofing a tree in this situation proved to be very challenging but the system works to keep water out of the house,” write the architects. + Anonymous Architects Via Dezeen Images via Anonymous Architects

Read more from the original source: 
Single cypress tree grows through a Los Angeles hillside home

Seismic-safe CFL Row Houses in Patagonia, Argentina Were Constructed Norwegian-style

October 26, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Seismic-safe CFL Row Houses in Patagonia, Argentina Were Constructed Norwegian-style

Read the rest of Seismic-safe CFL Row Houses in Patagonia, Argentina Were Constructed Norwegian-style Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “energy efficiency” , Argentina , Cypress , Daylighting , double-glazed windows , Estudio BaBO , natural ventilation , Norwegian construction , Patagonia , planning regulation , radiant floor , seismic safe , sustainable housing , timber

View post: 
Seismic-safe CFL Row Houses in Patagonia, Argentina Were Constructed Norwegian-style

Grass-roofed Qualico Family Center is an Elevated Extension of Winnipeg’s Assiniboine Park

October 26, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Grass-roofed Qualico Family Center is an Elevated Extension of Winnipeg’s Assiniboine Park

Read the rest of Grass-roofed Qualico Family Center is an Elevated Extension of Winnipeg’s Assiniboine Park Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Assiboine Park , canada , children center , diseased elm , family center , grass roof , green roof , local materials , Number TEN , Number TEN Architectural , vegetal roof , winnipeg

Originally posted here:
Grass-roofed Qualico Family Center is an Elevated Extension of Winnipeg’s Assiniboine Park

Bad Behavior has blocked 1520 access attempts in the last 7 days.