Honeycomb shading keeps Bro Ole Scheerens skyscrapers naturally cool in Singapore

March 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Honeycomb shading keeps Bro Ole Scheerens skyscrapers naturally cool in Singapore

Büro Ole Scheeren recently completed DUO, a pair of sculptural glass towers in Singapore’s Kampong Glam neighborhood. The striking mixed-use development is partly wrapped in a honeycomb facade designed to promote solar shading and to accentuate the curved facades. The concave facades also help create a cooling microclimate by channeling winds towards the lushly landscaped parks below. In addition to its eye-catching appearance, DUO also marks a historic joint venture development between the governments of Malaysia and Singapore. Located between Singapore’s historic Kampong Glam district and commercial Bugis Junction, the twin towers will transform the area into a new civic hub with welcoming public spaces including 24-hour covered and open-air gardens , walkways, cafes, and restaurants. “DUO is about a sense of urban responsibility,” says Ole Scheeren , principal of Büro Ole Scheeren. “It shows how architecture can become a tool of reconciliation within an otherwise disparate and fragmented urban context. The project repairs a broken piece of the city and celebrates public life as the central quality of a socially responsible urban environment.” Related: Ole Scheeren unveils designs for a stunning “sky forest” in Vietnam The taller of the two towers at 186 meters is solely residential and houses 660 units. The second 170-meter-tall building includes corporate offices and a five-star Andaz hotel. Additional commercial areas are placed at the public ground floor that’s entirely passively cooled in an oasis-like environment. + Büro Ole Scheeren Via ArchDaily Images © Iwan Baan

See original here: 
Honeycomb shading keeps Bro Ole Scheerens skyscrapers naturally cool in Singapore

Green-roofed Czech Forestry Headquarters seeks symbiosis with the forest

March 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green-roofed Czech Forestry Headquarters seeks symbiosis with the forest

Imagine if your office was set in the middle of a forest—that’s the image Chybik + Kristof aims for in their competition-winning designs for the new Czech Forestry Headquarters. Located in Hradec Králové, the office building draws direct inspiration from the surrounding forest with its liberal use of timber, a facade evocative of tree trunks, and canopy-like green roofs that encourage bird nesting. The interiors continue the vision of the forest as a workplace with a calming environment full of greenery and natural materials. The Chybik + Kristof-led design team’s “Forestry in the Forest” proposal was born from an initial site visit. When the team explored the Hradec forest beyond the Lesy ?eské republiky campus, they noticed the dramatic temperature difference between the hot campus buildings and the cool forest . “We asked ourselves what we really are forced to work in the hot interior when it would be best to take your laptop among the trees and work in an environment full of peace? Peace,” wrote the architects. Related: Paris hopes to create a forest 5 times bigger than NYC’s Central Park The forest-inspired office is centered on an open courtyard from where buildings radiate outwards, following the design philosophy that “the building grows into a forest, and the forest into the building.” Natural daylight streams through the buildings which recreate the outdoor environment with exposed timber framework indoors, hanging plants, and a natural materials and color palette. A natural trail with educational signage winds around the building and take visitors through areas planted with particular species like spruce, beech and fir, and oak and hornbeams. + Chybik + Kristof Via ArchDaily Images via Chybik + Kristof

See the original post: 
Green-roofed Czech Forestry Headquarters seeks symbiosis with the forest

Bad Behavior has blocked 9140 access attempts in the last 7 days.