Historic Zhuhai sugar factory to be reborn as a low-carbon cultural hub

June 4, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Historic Zhuhai sugar factory to be reborn as a low-carbon cultural hub

A new adaptive reuse project is looking to save a sweet piece of history in China. International design firm Woods Bagot  unveiled plans to revitalize the disused Hongqi Zhen Sugar Factory in Zhuhai’s Jinwan District, turning it into a spectacular new cultural park. Designed to include a sugar industry museum and a chocolate factory (among other facilities), the mixed-use development will aim to offset its carbon footprint with solar panels, rainwater harvesting, and geothermal heating and cooling systems. Located in the Pearl River Delta in south China’s Guangdong province, Zhuhai is one of China’s premier tourist destinations and has even been nicknamed the Chinese Riviera. The revitalization project will tap into the existing tourist infrastructure and offer a wide suite of attractions on a 78,877-square-meter plot. A large park will occupy the heart of the project and will be ringed by landscape features including a floral garden walk, a sculpture garden, a farming experience, and scenic waterscapes and wetlands transformed from former industrial waterbodies. The development is divided into different thematic zones that range from the bustling retail street to the tranquil wedding lake and wetland boardwalk. “It is a privilege to create a place where a whole community can capture and celebrate their proud industrial history,” said Charlie Chen, Studio Leader at Woods Bagot. “At the heart of our strategy is a desire to inspire and engage the diverse people that will enjoy the site – from locals and former factory workers to tourists, families and children alike. The result will be a showcase of old and new, and provide Zhuhai with a rich cultural landmark for generations to come.” In addition to diverse retail and restaurant offerings, the firm plans to add a boutique hotel , wedding venue, and start-up offices. Related: MVRDV will transform the Tirana Pyramid, a former communist monument, into an education center One of the firm’s major design goals is to repurpose as many of the existing sugar factory buildings as possible. New buildings will be designed to match the industrial aesthetic and will only rise two to three stories in height in order to differentiate themselves from taller historic architecture. Murals and other artistic installations will commemorate the site’s history. + Woods Bagot Images via Woods Bagot

Read more from the original source:
Historic Zhuhai sugar factory to be reborn as a low-carbon cultural hub

Simple but smart design transforms a concrete plaza into a lively urban park

July 11, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Simple but smart design transforms a concrete plaza into a lively urban park

“The project springs from the need to create a welcoming place for the citizens of Favara while simultaneously donating to the city an innovative public space shaped from the perfect combination of wood and vegetation,” write the architects. In contrast to the site’s original and muted concrete setting, Zighizaghi is filled with greenery and playful elements from its honeycomb shape to the red light fixtures that double as loudspeakers. “Thanks to its interactive character, Zighizaghi transforms its external space into a dynamic environment where music acts as a vehicle between nature and visitors,” continue the architects. Related: Wunderbugs Pavilion Creates Music From the Movement of Insects and Humans The genius of Zighizaghi lies in the use of modular timber hexagons, made from Okoumè, which offer flexibility in design, both in the way they are configured and used. While most hexagonal elements were used as pavers, others double as seating or planters for Mediterranean plants with automatic irrigation systems. Six fourteen-sided red prisms, called the Super Pods, which stand on eight skinny black legs and are used for lighting and music, punctuate the space. + OFL Architecture Images by Guarneri and Riccio Blu

See the original post here: 
Simple but smart design transforms a concrete plaza into a lively urban park

Bad Behavior has blocked 2129 access attempts in the last 7 days.