Brussels train station transformed into wooden shopping and event center

November 17, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Brussels train station transformed into wooden shopping and event center

The Gare Maritime railway station in Brussels has seen a huge transformation. The building, formerly one of Europe’s largest railway stations for goods, has been renovated into a new city district shopping and event development made of cross-laminated timber. Reimagined as a multi-purpose public space for companies and events, the building is covered entirely in  wood  and highlights sustainable architectural practices such as solar energy and rainwater collection systems. According to the architects at Neutelings Riedijk, the structure is the largest  cross-laminated timber  project in Europe. Architects added a series of 12 new building volumes to accommodate a new program of 45,000 square meters. Along with the existing halls, roofs and side aisles, the new design creates a structure that mimics a small city with streets and parks. Related: Sweden’s tallest timber building could save 550 tons of CO2 The choice of wood came down to sustainability and weight, as a concrete construction would have been five times heavier. Cross-laminated timber with a facade finishing in oak offered the perfect solution to create a prefabricated and dry construction method with shorter building time. As a result, the design features demountable connections and modular wooden building elements to promote sustainability. The central space is reserved for public events and contains a green walking boulevard on both sides. Routes measure 16 meters wide, giving pedestrians plenty of room to enjoy the spacious inner garden complete with a hundred trees. Overall, the space includes a total of 10 gardens based on four themes: woodland, flowers, grass and fragrance. As Brussels enjoys a Mediterranean climate, designers chose plants that adapt to the specific growing conditions. The Gare Maritime also remains completely energy neutral and fossil-free thanks to glass facades and solar cells, with a total area of 17,000 square meters of roof space dedicated to  solar panels . The building uses geothermal energy and a rainwater collection system to water the massive gardens. + Neutelings Riedijk Architects Via ArchDaily Photo: Filip Dujardin/Sarah Blee/Tim Fisher | © Neutelings Riedijk Architects

View post:
Brussels train station transformed into wooden shopping and event center

A storage shed is transformed into a bespoke light-filled home in London

May 17, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A storage shed is transformed into a bespoke light-filled home in London

London-based architecture firm De Rosee Sa has given an old storage shed a new lease on life by converting it into a bright, bespoke family home. Sandwiched between terraced gardens and a row of 16 West London garages, the shed — renamed the Courtyard House — was brilliantly renovated, despite challenging regulations that included height limitations and the requirement that any new form must match the existing gable outline. Divided into two floors, the Courtyard House organizes the communal areas and the first bedroom on the ground floor, while the basement level houses a second bedroom that opens up to a private external courtyard . The architects solved the challenge of bringing light into the narrow 121-foot-long site by adding three external courtyards accessed through Crittal-style steel and glass doors. The home achieves its bright and airy atmosphere with crisp white walls, balanced by timber floors and black steel framing. Related: Fairytale-inspired lakeside cabin is made from locally felled and milled timber Western red cedar battens line the internal walls of the courtyards in a nod to the site’s history as a timber yard. The wood is also used inside to frame small spaces including the bathroom, study and utility room. “We worked very hard in the initial stages to convince the clients that developing this house was a risk worth taking,” said Max de Rosee, Director of De Rosee Sa Architects. “The most satisfying aspects of the project is the top light that pours into the interiors and the long views through the courtyards. Once inside, you forget that this house is in London.” + De Rosee Sa Via Dwell Images by Alex James Photography

Original post: 
A storage shed is transformed into a bespoke light-filled home in London

EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture

October 29, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture

Read the rest of EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: cancer center architecture , cancer counseling center , courtyards , danish architecture , Denmark , EFFEKT , fiber-cement boards , hospital building , Livsrum , wellness buildings

Original post: 
EFFEKT’s House-Shaped Cancer Counseling Center Challenges Norms in Healthcare Architecture

Bad Behavior has blocked 4646 access attempts in the last 7 days.