Green-roofed beachfront home fully embraces its coastal surroundings

June 17, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Green-roofed beachfront home fully embraces its coastal surroundings

Topped with green roofs and surrounded by walls of glass, the Beach Front Gardens homes in Costa Rica were designed by Tamarindo-based architectural firm Laboratory Sustaining Design (LSD) to embrace the coastal landscape. The complex, which spans a little over 8,000 square feet, comprises two homes — Casa Sare and Casa Caracali — on beachfront property in an exclusive area of the Nicoya Peninsula facing the Pacific Ocean. Approximately 65 percent of the roof surfaces are covered with vegetation to blend the building into the surroundings and to help reduce energy demands for cooling. To minimize maintenance and ensure structural longevity, the architects designed Casa Sare and Casa Caracali with durable materials and finishes to withstand the corrosive powers of the ocean air and harsh tropical elements. The flat, turf-topped roofs also include long overhangs to protect the interiors from unwanted solar gain . The desire to blend both homes into the environment drove the design of simple architectural shapes, a minimalist material palette and walls of operable glass that open up to completely blur the boundaries between indoor and outdoor living. “Each house was designed for users to experience the tropical weather and beautiful nature, and every single space of both houses has a great relation with the exterior, bringing in the natural light to all the interior areas and looking for cross ventilation using the sea breeze year-round,” the architects explained. “Around 65 percent of the interior areas are covered by green roofs , reducing the footprint of the project in this protected environment.” Related: This Costa Rican treehouse is built entirely out of locally sourced teak wood Organized into a V-shaped layout, Casa Sare was placed closest to the beach on the flattest part of the property. The private areas are separated from the communal areas with an exterior terrace accessible from all rooms. In contrast, Casa Caracali was placed on higher elevation and is segmented to step down on the slightly sloped terrain. The social areas are located near the rear at the higher elevations to take advantage of ocean views, while the bedrooms are placed closer to the beach. + LSD Photography by Fernando Alda via LSD

Excerpt from:
Green-roofed beachfront home fully embraces its coastal surroundings

This Costa Rican treehouse is built entirely out of locally sourced teak wood

May 9, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on This Costa Rican treehouse is built entirely out of locally sourced teak wood

There’s a good reason why this beautiful, natural wood treehouse blends in perfectly to its surroundings on the Pacific Coast of Costa Rica — the entire structure was built using the trees from the property site. Nestled in the jungle and complete with ocean views, the house, designed by Tom Kundig of Olson Kundig , was inspired by the owners’ love for surfing and environmentalism. There are three floors to the treehouse , with the top floor visible from above the tree canopy, and the bottom two levels hidden among the dense trees. Occupants are able to check the surf at nearby Playa Hermosa Beach from the comfort of the top floor. Related: A rustic, surfside home connects a young family to the beach Wood has the power to be a green, renewable resource when used with sustainability in mind. Nowadays, there are plenty of companies that offer certifiably sustainable wood that comes from forests that are responsibly managed to avoid things like erosion, pollutants and habitat loss. Locally harvested trees, like the ones used to build this surfer’s treehouse, can reduce the environmental impact of construction projects. Apart from contributing to social aspects of sustainability by utilizing local employment, green construction using locally harvested trees also helps to minimize carbon emissions from transportation. The designers took advantage of the natural sea breezes and tropic environment through the passive , open-air design of the structure. The lush vegetation is accessible from the bottom floor, which opens to a courtyard that helps blend the house into its setting. A double-screen shutter system, also made of teak wood, allows the two bottom floors to either open up to the elements, ventilation and natural light, or close to provide privacy. The treehouse is powered using a 3.5 kW solar array, and a rainwater collection system helps reduce the house’s  carbon footprint . In the evenings, the lights shine through the slatted walls to create an ethereal glow that shimmers through the thick leaves and trees that surround the property, making this unique treehouse an even more beautiful addition to the area. + Tom Kundig Photography by Nic Lehoux via Olson Kundig

Original post: 
This Costa Rican treehouse is built entirely out of locally sourced teak wood

Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool

October 25, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool

Located mere steps away from idyllic white sand beaches on one side and a coconut grove on the other, this beach house designed by Studio Saxe is giving us major home envy. Situated on Costa Rica’s Pacific coastline, the spacious 3,250-square-foot Villa Akoya’s beautiful aesthetic hides several passive strategies designed to reduce the home’s energy use and impact on the environment. The breathtaking location serves as the principal inspiration for the design. Built using traditional cinder block construction, the one-story home was was raised off the ground to create a continuous sight line with the ocean views. This feature also helped reduce the footprint on the landscape . Related: Triangular beachfront home is a dreamy retreat buried in the earth The beach house’s dimensions are divided into four separate horizontal roof planes that slant slightly upward, covering each of the three bedrooms plus the main living area. This strategy creates distinct volumes within the structure. Additionally, the flat wooden roofs extend out over the exterior walls to create large overhang extensions that shade the interior while creating several indoor-outdoor living spaces around the exterior. The interior layout includes several spaces that are open to the exterior, creating a seamless connection between the indoors and outdoors. All of the bedrooms have their own outdoor spaces, and an all-glass wall in the living room slides completely open, leading to a wooden deck and a swimming pool . Concealed within the design are several passive features to create an energy-efficient beach house. The “elevated” roof lines create a natural system of air ventilation, cooling the home in the hot summer months. The abundance of windows and glass doors brighten the interior during the day, further reducing the need for electricity. The home also operates on solar-generated hot water and has a gray water system. + Studio Saxe Via Archdaily Photography by Andres Garcia Lachner via Studio Saxe

More here: 
Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool

This scarf protects against air pollution, allergens and viral infections

October 1, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This scarf protects against air pollution, allergens and viral infections

Air pollution is a major problem around the world, but one company is helping people stay safe no matter where they live. Bioscarf has created a stylish accessory that doubles as a safety mask for people living in places with high concentrations of pollution. These handy scarves help fight against air pollutants, allergens and viral infections, like the cold and flu. Bioscarf offers its product in a handful of colors, including white, black, green and a camouflage print. Each scarf is made from high-quality polyester and carries the company’s logo. They are roughly 7 feet long and just under a foot wide, making them ideal for burying your face into when cold winds breeze by you. While these scarves are fashionable , they also protect against allergens and viral infections. This includes the cold and influenza, both of which are common infections that become a problem every year in larger urban areas. Related: Scientists find air pollution leads to significant decline in cognition The scarves work by filtering out more than 94 percent of contaminants in the air , keeping you just as healthy as a traditional safety mask. According to the company, testing showed that the Bioscarf filtered nearly 100 percent of airborne particulates with a size 0.1 or larger, including pneumonia, step throat, influenza, tuberculosis, animal dander, pollen and cigarette smoke. Co-founder Hazel Solle was inspired to create the scarf after a vacation to China with her family. Her husband, Carlton, got sick overseas, and a doctor told them it was likely because of the air pollution. The doctor recommended they wear masks, inspiring the couple to think of a better solution. Hazel also recalled growing up in Costa Rica and making tiny scarves out of leftover materials for her dolls. The idea hit her that scarves could double as fashion pieces and air pollution masks. In addition to its scarf lineup, the company also has a special program where it donates a scarf to charity for each one it sells — a great incentive for consumers who want to help those in need. “Experts say that over 2 billion kids around the world are breathing toxic air and nobody is talking about it,” Hazel said.“It’s time to not only raise awareness about this issue, but to more importantly give many of the people at risk who don’t have the means to protect themselves something to help them combat air pollution on a daily basis.” + Bioscarf

View post: 
This scarf protects against air pollution, allergens and viral infections

Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

October 1, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

International design practice Safdie Architects recently completed the Eling Residences, a nature-inspired housing development built to look like an extension of the highest plateau of Eling Hill in Chongqing , China. Elevated high above the Yangtze River, the residences are nestled in a densely forested environment yet enjoy close proximity to the city. In addition to optimizing residents’ access to natural light, ventilation and greenery, each unit is also equipped with a private balcony for indoor-outdoor living. Completed this year in the city’s Yuzhong District, the Eling Residences cover an area of 460,000 square feet with 126 apartments. The architects took cues from the existing slope to develop the various building designs, which change from terraced structures at the bottom of the hill to a pair of freestanding dome-shaped villas near the top. The stepped configuration and layout also helps ensure that every apartment enjoys uninterrupted views of the landscape. In addition to the apartment units, the Eling Residences also features a four-story clubhouse, multiple pools and additional recreational areas. According to the architects, these amenities not only help build a sense of community but are also reflective of the firm’s commitment to design spaces with humanizing scale and vibrant social atmospheres. Unlike the concrete jungle that defines much of Chongqing, the Eling Residences feels like a retreat into nature thanks to ample landscaping, organic curved forms and the use of a natural materials palette . Related: A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape “Complementing the sloped low-rise buildings is an intricate landscape system, which interweaves terraces , gardens, trellises, overlooks, stairs and promenades throughout the site,” the architects said. “The combination of landscape and architecture works together to evoke the character of lush, hanging gardens, integrating the project site with the green oasis of Eling Park. The terraced levels maximize residents’ access to light, air and greenery, while architectural screens partially shade individual apartments, extending living spaces outward into the garden landscape.” + Safdie Architects Via ArchDaily Images via Safdie Architects, by ArchExist

Original post:
Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

Green Getaways for Eco-Conscious Travelers

June 4, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Green Getaways for Eco-Conscious Travelers

Summer travel season is just around the corner and for … The post Green Getaways for Eco-Conscious Travelers appeared first on Earth911.com.

Read the original:
Green Getaways for Eco-Conscious Travelers

Woman-Powered Ripple Effect Rows the Great Pacific Garbage Patch

June 4, 2018 by  
Filed under Eco

Comments Off on Woman-Powered Ripple Effect Rows the Great Pacific Garbage Patch

In June, the only all-women team in this year’s Great … The post Woman-Powered Ripple Effect Rows the Great Pacific Garbage Patch appeared first on Earth911.com.

More:
Woman-Powered Ripple Effect Rows the Great Pacific Garbage Patch

Scandinavian-inspired hotel emerges from the lush Costa Rican landscape

May 2, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Scandinavian-inspired hotel emerges from the lush Costa Rican landscape

European design elements meet Costa Rican craftsmanship in the newly completed Mint Santa Teresa , a modern hotel set into a steep hillside in Santa Teresa, Costa Rica. San Jose-based architecture firm Studio Saxe completed the upscale hotel for Swedish owners who fell in love with the beautiful area, which has become a hotspot for surfing and yoga. Built to harmonize with the landscape, the hotel is comprised of pavilion-like structures that step down towards the beach. Mint Santa Teresa has multiple spacious,  pavilion -like guest rooms that fully open up to views of the surrounding nature while preserving privacy. Each room comes with a personal terrace overlooking the ocean in front of the hotel, as well as the tropical gardens behind it. Guests also enjoy access to a rooftop terrace with hammocks , lush landscaping, and elevated views. Rattan furniture sourced from the famous crafts town Sarchí is used throughout the hotel, as are locally sourced materials, such as the caña brava grass ceilings and other custom furniture made from  locally sourced wood. An infinity pool and sunset bar are located at the heart of the hotel, in the communal lounge area where the breakfast buffet is served. Related: Costa Rica eco-resort combines jungle yoga with sustainable design “Hotels traditionally became vast objects in the landscape that bear no relation to their surroundings and are devoid of genuine human interaction,” according to architect Benjamin Garcia Saxe. “At Mint, we endeavored to create a contextual design that adapts to its landscape and offers a new type of experience for a breed of traveler seeking authenticity.” + Studio Saxe

Here is the original: 
Scandinavian-inspired hotel emerges from the lush Costa Rican landscape

Wet wipe pollution is clogging up riverbeds across the UK

May 2, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Wet wipe pollution is clogging up riverbeds across the UK

The UK’s obsession with wet wipes is completely changing rivers around the country. A London environmental group found a 1,000-fold increase in the number of wet wipes showing up in waterways, with more than 5,000 of them covering the bed of the Thames in just 116 square meters (about 1,250 square feet). “The Thames riverbed is changing. Wet wipes are accumulating on the riverbed and affecting the shape of the riverbed,” said Kirsten Downer of Thames 21 , a non-profit working to clean up the rivers in England. “It looks natural, but when you get close you can see that these clumps are composed of wet wipes mixed with twigs and mud.” The wet wipe industry has expanded beyond baby wipes – now there’s ‘moist towelettes’ for everything, including pet wipes and anti-malarial wipes. The market is expected to grow into a $4 billion industry by 2021, and as it grows, there will be an increase in wipes polluting waterways around the world. Even though many companies advertise their products as flushable, wet wipes are usually made from cotton and plastic weaved together, which means they definitely aren’t biodegradable. People “don’t realize that you are not supposed to flush wet wipes down the toilet,” Downer said to The Guardian . Related: “Family cloths” reusable toilet wipes: gross or great? A study in the UK showed that wet wipes are particularly insidious when it comes to clogging up sewers. According to the research, wet wipes comprised 93 percent of the material in blockages. “We want people to realize that this is not just happening on the Thames, but on rivers and canals all around the country,” Downer said. “All the time we were working, people kept coming to ask what we were doing. People are far more upset and concerned about the plastics problem than they ever have been.” Via The Guardian Images via Deposit Photos and Luca Micheli

Read the rest here: 
Wet wipe pollution is clogging up riverbeds across the UK

Repurposed cargotecture dwellings keep naturally cool in Costa Rica

January 23, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Repurposed cargotecture dwellings keep naturally cool in Costa Rica

An environmentally conscious family tapped DAO and Re Arquitectura to design a home expansion project with low landscape impact. In response, the architecture firms created Franceschi Container Houses, a series of cargotecture apartments to independently house the family’s three sons. Located in Santa Ana west of Costa Rica’s capital, the repurposed shipping container dwellings make use of passive climate control, solar water heaters, and recycled materials to minimize waste and energy demands. Set next to the Uruca River canyon, the Franceschi Container Houses were built on the same property as the main family house where the clients have been living for around 20 years. The project comprises three independent units raised off the ground for minimal landscape impact . The dwellings were built from repurposed 40-foot-tall cargo containers and feature identical floor plans. Related: Qatar unveils first-ever FIFA World Cup stadium to be built from shipping containers The architects carefully placed the dwellings to maximize passive climate control conditions and to optimize natural lighting. The social areas and a deep covered porch are located on the ground floor while the private areas are placed on the upper level. Waste was minimized through recycling and leftover materials like wood and metal were reused for miscellaneous objects like handrails, door handles, planters, and hangers. + Re Arquitectura Via ArchDaily Images via Re Arquitectura

The rest is here: 
Repurposed cargotecture dwellings keep naturally cool in Costa Rica

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1623 access attempts in the last 7 days.