Timber-clad Polish kindergarten encourages kids to play on the green roof

January 1, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Timber-clad Polish kindergarten encourages kids to play on the green roof

A recently completed kindergarten in Poland is giving children a new way to reconnect with the outdoors and stellar views of the neighborhood. Designed by Polish architecture firm Biuro Toprojekt , the kindergarten in ?ory boasts an accessible roof terrace planted with ornamental grasses with plenty of space to play and gather. In addition to encouraging play and appreciation of nature, the inspiring design of the building has also earned it a nomination for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Located in the center of the Kleszczówka district in the Polish suburbs of ?ory, the kindergarten stands in stark contrast to the surrounding single-family homes. “A small parcel of an irregular shape similar to a triangle intended for the construction of a pre-school segment at an existing school, imposed rather two-story solutions, although a little overwhelming, but leaving a little space for the playground,” the architects explained of the kindergarten’s triangular design. “Instead, we decided to have a one-story building with rounded corners, which filled almost all of the possible surface, and for the outdoor play, we designed a large roof terrace.” Built with reinforced concrete walls wrapped in vertical strips of timber, the 1,060-square-meter kindergarten is protected against temperature fluctuations thanks to mineral wool insulation selected for low fire risk. The school is also equipped with a ground heat exchanger as well as heating and ventilation systems. A rectangular atrium at the heart of the kindergarten funnels daylight throughout the interior and offers a “piece of the outside world” where children can observe snow and rainfall. Related: MAD Architects to transform an ancient Chinese courtyard into a kindergarten with a “floating roof” Lined with wood and accessed via staircase from the atrium, the spacious roof terrace is punctuated with two circular islands of green space in the center. Curved metal railings wrap around the terrace , which is surrounded by gardens planted with ornamental grasses. + Biuro Toprojekt Photography by Juliusz Sokolowski via Biuro Toprojekt

Read the original: 
Timber-clad Polish kindergarten encourages kids to play on the green roof

UNStudios green-roofed TBC Forum breaks ground in Tbilisi

January 1, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on UNStudios green-roofed TBC Forum breaks ground in Tbilisi

Construction has recently broken ground on the TBC Forum, a green-roofed complex in Tbilisi designed by UNStudio to champion openness, sustainability and creativity throughout. Located within the Lisi Lake resort outside Tbilisi’s city center, TBC Forum will consist of the new headquarters for the TBC Bank, an Innovation Lab, and a mixed-use Culture Hub. Drawing inspiration from the surrounding highland landscape and traditional Georgian architecture, the large-scale development features a terraced design covered with green roofs to tie the buildings together with the Lisi green valley. The design for the new TBC Forum was conceived as a contemporary take on the historic highland village of Shatili, a stepped stone and mortar village that embraces the landscape with its clustered towers, large balconies and terraces . As a result, TBC Forum features buildings of varying heights grouped into three main clusters — the Headquarters Cluster, Subsidiaries Cluster and Public Cluster — surrounding a centrally located TBC Plaza and public esplanade. The Subsidiaries Cluster will include the Innovation Lab, a new center for research and development, while the Culture Hub will offer gallery spaces, restaurants, a children’s daycare facility and co-working spaces. Health and social sustainability were key driving features in the design of the interiors that are filled with natural light, plants and natural materials. In contrast to the “closed and introverted working model” traditionally used in the banking industry, UNStudio wanted to create an open environment conducive to socializing, collaboration and connection with nature. The headquarters will include diverse and flexible workplace environments, from seated work areas and standing desks to open lounge areas and flex spaces in the corridors and stairways. Related: UNStudio unveils twisting “Green Spine” high-rise proposal for Melbourne “UNStudio has carried out extensive research into the design of optimal work environments and the positive impact these can have on the health, wellbeing, creativity and therefore, productivity,” the firm said in a press release. “Within the design, both physical vitality and psychological wellbeing are understood to be synonymous, while the creation of community is considered fundamental to the encouragement of communication, interaction, knowledge exchange and creativity. In the design of the TBC Forum, environmental concerns are not merely related to the energy performance of the building, but to social sustainability and the performance of its users.” + UNStudio Images by Luxigon and Aand3 via UNStudio

Go here to read the rest:
UNStudios green-roofed TBC Forum breaks ground in Tbilisi

Bad Behavior has blocked 2732 access attempts in the last 7 days.