MVRDV redesign of Europes largest urban shopping center breaks ground in France

March 14, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV redesign of Europes largest urban shopping center breaks ground in France

Construction has kicked off on Lyon Part-Dieu, MVRDV’s competition-winning design for Europe’s largest downtown shopping center that promises much more than retail therapy. Conceived as an antidote to the existing mall’s car-centered design, the new shopping center will emphasize the public realm with a human scale and pedestrian friendly experience. The mall will be integrated into the urban fabric and bring in greenery with landscaped areas from the ground floor to the public green roof. Founded in 1975 in the 3rd arrondissement of Lyon , the 166,000-square-meter Lyon Part-Dieu shopping center is now undergoing a contemporary makeover. “Lyon Part-Dieu, we draw this facade with big pixels which we hope will give a more human scale not just to the mall, but the whole site,” says Winy Maas, MVRDV co-founder. “In 2020, Lyon Part-Dieu will be both a place for everyday life and shopping, but also culture and relaxation in a reinvented setting.’’ The most eye-catching element of the redesign is the “ pixelated ” facade where the facade subtly transitions from concrete to glass to open the interior up to the outdoors. The concrete facade will also be covered in “depolluting coating” to improve outdoor air quality . Related: MVRDV unveils solar-powered Milestone building that looks like a crystal rock While retail will reign king at Lyon Part-Dieu, the new mall also offers plenty for the non-shopper including restaurants, cinema, and public parks. Big outdoor stairwells and escalators provide access to the public green roof and park. The project is slated for completion in 2020 and the buildings will remain open during construction. + MVRDV Images via MVRDV

The rest is here:
MVRDV redesign of Europes largest urban shopping center breaks ground in France

Jacques Ferrier Architecture’s Cap d’Agde Hotel is enveloped in a surprisingly delicate lace-like concrete skin

November 2, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Jacques Ferrier Architecture’s Cap d’Agde Hotel is enveloped in a surprisingly delicate lace-like concrete skin

Read the rest of Jacques Ferrier Architecture’s Cap d’Agde Hotel is enveloped in a surprisingly delicate lace-like concrete skin

Read more from the original source:
Jacques Ferrier Architecture’s Cap d’Agde Hotel is enveloped in a surprisingly delicate lace-like concrete skin

Berlin’s Tchoban Foundation Museum shelters architectural history within an energy-saving, hand-drawn concrete facade

March 30, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Berlin’s Tchoban Foundation Museum shelters architectural history within an energy-saving, hand-drawn concrete facade

Read the rest of Berlin’s Tchoban Foundation Museum shelters architectural history within an energy-saving, hand-drawn concrete facade Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “energy efficiency” , “sustainable architecture” , architectural drawing museum , architectural photography berlin , Architecture , Art , berlin , concrete facade , energy efficient building , germany , green architecture , green architecture germany , Green Building , Museum , nps tchoban voss , SPEECH architects , sustainable building berlin , Tchoban Foundation , Urban design

Original post:
Berlin’s Tchoban Foundation Museum shelters architectural history within an energy-saving, hand-drawn concrete facade

Chicago Children’s Center Has a Stratified Facade Made of Donated Concrete

August 16, 2011 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Chicago Children’s Center Has a Stratified Facade Made of Donated Concrete

Read the rest of Chicago Children’s Center Has a Stratified Facade Made of Donated Concrete Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: chicago , concrete facade , Daylighting , donated concrete , donated materials , eco design , green architecture , Green Building , green design , pro bono design , sos children’s villages , SOS Lavezzorio Community Center , stratified facade , studio gang architecture , Sustainable Building , sustainable design

Read more:
Chicago Children’s Center Has a Stratified Facade Made of Donated Concrete

Bad Behavior has blocked 9140 access attempts in the last 7 days.