Dumping ground reborn as beautiful bamboo and rammed-earth community space

January 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Dumping ground reborn as beautiful bamboo and rammed-earth community space

H&P Architects dramatically transformed an informal dumping ground in Mao Khe, Vietnam into a beautiful pavilion built mainly of locally sourced bamboo and earth. Named BE (bamboo & earth) friendly space, the structure comprises a zigzagging rammed-earth wall punctuated with multiple openings and topped with bamboo roofing. The project was created as part of a series of projects to create a “friendly space in suffocating urban areas” increasingly dominated by concrete. Located in the center of the populous Vietnamese town of Mao Khe, BE friendly space is a 220-square-meter pavilion made of local natural materials and constructed by local labor. “The objective of BE friendly space is to help raise social awareness of the need for friendly spaces for community in the context of urbanization and concretization which is gradually suffocating Mao Khe – one of the most populous towns in Vietnam, thereby making contributions to shaping actions of community in the process of creating sustainable spaces for the future immediately from today’s friendliness,” said H&P Architects in a design statement. Related: Plant-covered bamboo structure in Vietnam offers low-cost sanitation and food A 40-centimeter-thick zigzagging rammed-earth wall forms the spine of the project and its short, asymmetric form stands out from the skinny modern apartments that surround it. Randomly placed windows connect the various spaces enclosed by the wall and promote natural ventilation . BE friendly space comprises several multifunctional open areas, while the service room, kitchen, and toilets are located in the fully enclosed rammed-earth building on the east side of the site. + H&P Architects Images by Nguyen Tien Thanh, Doan Thanh Ha

View original here: 
Dumping ground reborn as beautiful bamboo and rammed-earth community space

Woven "Totora Cube" in Ecuador explores new materials for indigenous architecture

December 27, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Woven "Totora Cube" in Ecuador explores new materials for indigenous architecture

We love experiments in vernacular design and sustainable materials, including this fascinating project from Ecuador. Artisans and architects with the Archquid think-act tank teamed up to design and build a colorful, inhabitable cube using Totora, a fibrous plant native to South America. Working with the indigenous community of San Rafael de La Laguna parish, the architects played with different weaving techniques for the panels, creating a multifunctional structure installed along a busy road in the Otavalo province of Imbabura. For centuries, the Totora plant has been used to make floats, mats, fans and baskets throughout South America. The art of weaving this abundant vegetable fiber has been a part of Ecuador ‘s cultural vernacular since pre-Incan times. Related: Nikolay Polissky Creates Massive ‘Beaubourg’ Sculpture Using Traditional Basket Weaving Techniques Inspired by these ancient practices, which are deeply rooted in the local community, the architects set out to explore the Totora’s architectural potential. The resulting cubic volume features a wooden structure formed by two beams with support strips and joints, and nine panels on each side handcrafted using different weaving techniques. The project has been recently honored in the Twentieth Pan-American Biennial of Architecture in Quito, with the International Award in the “Habitat and Development” category. + Archquid think-act tank Via Plataforma Arquitectura Photos by Federico Lerner and Archquid

View post:
Woven "Totora Cube" in Ecuador explores new materials for indigenous architecture

Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

December 22, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

Read the rest of Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

Read the original here: 
Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground

Artists fill the vaults of a dilapidated 1923 bank in Chicago with books and artwork

October 23, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Artists fill the vaults of a dilapidated 1923 bank in Chicago with books and artwork

Read the rest of Artists fill the vaults of a dilapidated 1923 bank in Chicago with books and artwork

View original post here:
Artists fill the vaults of a dilapidated 1923 bank in Chicago with books and artwork

Open Air Gjennomsikte Pavilion Doubles as a Lakeside Retreat and Theater Stage

November 28, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Open Air Gjennomsikte Pavilion Doubles as a Lakeside Retreat and Theater Stage

This project was built in connection with the walkabout project (Breddelangs), which is a local initiative organized to bring awareness to the Lahelle river area. The green park surrounding the pavilion has become quite a popular place for local families despite the fact that the lot was formerly labeled as a  toxic, polluted space. The area has been transformed quite a bit recently in order to erase traces of its former industrial past: new real estate projects have been approved and a community arts center has opened recently. To further enhance the area along the riverbanks, local municipalities have plans to develop a large network of pedestrian and bicycle connections . + Kollaboratoriet Via Arch Daily Photos by Feileacán McCormick and Anna Andrea Vik Aniksdal Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , Architecture , community space , Eco Architecture , eco building , Gjennomsikte Pavilion , green architecture , Kollaboratoriet , norway , Norway Architecture , Norwegian , Porsgrunn , public buildings , public space , riverside , skien , Sustainable Materials , theater , theatre , theatre space , timber structures , urban development        

Continued here:
Open Air Gjennomsikte Pavilion Doubles as a Lakeside Retreat and Theater Stage

Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town

June 17, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town

Read the rest of Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: british columbia , canada , community space , Daylighting , green roof , mill town , Miller Hull , Powell River , Powell River Library , public space , Public: Architecture + Communication , revitalization , Seattle , Sustainable , ventilation , views        

See the original post:
Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town

IEA Report Shows Global Carbon Emissions Reached a Record High in 2012

June 17, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on IEA Report Shows Global Carbon Emissions Reached a Record High in 2012

Despite major advances in clean energy , the world’s carbon emissions reached an all-time high in 2012. Overall, emissions grew 1.4 percent, reaching 31.6 gigatons a year. The good news is that the US reduced emissions – but the bad news is that growing China produced the biggest increase. Read the rest of IEA Report Shows Global Carbon Emissions Reached a Record High in 2012 Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: carbon emissions 2012 , carbon emissions report , China carbon emissions 2012 , China increase emissions , Climate change 2012 , Climate change report , Global Warming 2012 , Global Warming report , global warming temperatures , Global Warming Trends , IEA 2012 report , IEA recommendations , iea report , International Energy Agency , recommendations to reduce warming , US carbon emissions 2012 , US reduced emissions        

Read more from the original source: 
IEA Report Shows Global Carbon Emissions Reached a Record High in 2012

Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town

April 8, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town

Read the rest of Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: british columbia , canada , community space , Daylighting , green roof , mill town , Miller Hull , Powell River , Powell River Library , Public: Architecture + Communication , revitalization , Seattle , Sustainable , ventilation , views        

Go here to read the rest: 
Miller Hull’s Powell River Library to Become Social, Cultural Hub for Canadian Town

Sugarhouse Studios Pop-Up Cinema & Workshop Encourages Community Interaction in London

May 24, 2012 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Sugarhouse Studios Pop-Up Cinema & Workshop Encourages Community Interaction in London

Read the rest of Sugarhouse Studios Pop-Up Cinema & Workshop Encourages Community Interaction in London Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , 2012 London Olympics , adaptive reuse , Assemble , community building , community space , eco design , green architecture , Green Building , green design , green renovation , London , london 2012 olympics , london legacy development corporation , London Olympics , pop up cafe , pop up cinema , pop up theatre , pop-up , Reclaimed Materials , Recycled Materials , sugarhouse studios , Sustainable Building , sustainable design , temporary cinema

Original post: 
Sugarhouse Studios Pop-Up Cinema & Workshop Encourages Community Interaction in London

Locally-Built Green Toilet Facilities Provide Safe Sanitation for India

May 26, 2010 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Locally-Built Green Toilet Facilities Provide Safe Sanitation for India

Many villagers in rural India are in need of clean, safe toilet facilities and places to wash laundry. Seeking to provide a solution to this pressing need, the National Foundation for India asked New Dehli-based Vir.Mueller Architects to come up with a prototype for a public sanitation facility that could be built locally, emits no waste, and most importantly prevents groundwater contamination from the existing septic tank-based toilets. Vir.Mueller responded with the Delwara Community Toilets plan, which features composting toilets , captures rainwater , and serves a vital community space.

Excerpt from: 
Locally-Built Green Toilet Facilities Provide Safe Sanitation for India

Next Page »

Bad Behavior has blocked 746 access attempts in the last 7 days.