Terrifying cliffside ‘nests’ let you live on the edge in style

May 19, 2017 by  
Filed under Eco, Green

A new type of cliffside dwelling, Nestinbox , is taking the vertical housing trend to new and terrifying heights. The tiny cliffside homes – inspired by birds nests – are efficient wooden “nesting boxes” that can be mounted on cliff walls as a way to bring more affordable housing into crowded areas. But the question is: would you be brave enough to live in one? The Nestinbox design was created by architects from the Swedish firm Manofactory as a solution to the skyrocketing cost of real estate around the world. Additionally, the design offers an affordable, viable alternative for growing cities that lack buildable land. According to the team of architects behind the design, Michel Silverstorm, Elisabetta Gabrielli, and Pontus Öhman, the “hanging” home design works around dwindling land issues by doing what the birds have always done since the beginning of time – live above ground. Related: These 6 jaw-dropping cliff homes will take your breath away The Nextinbox design is not only practical, but offers a sophisticated living space with all of the comforts of a traditional “ground-based” home. Steel frames are mounted into the cliff side for optimal stability, but the exterior is clad in an attractive mix of light and dark wood paneling. A simple sloping roof juts out from the cliff wall and a footbridge walkway between the structure and the cliff leads to the entrance of the home. The interior space, although compact, offers a smart floor plan that spans three floors. The living area is less than 50 square meters, but sufficient for 1 or 2 people. Along with the living space, the homes come with a kitchen and dining area, a large bedroom with adjacent studio or office space, which also could be used as a child’s room. A spiral staircase leads to the upper floors, which are flooded with natural light thanks to various windows. One side of the structure is intentionally windowless because multiple boxes can be attached to create a larger home. + Nestinbox Via Archdaily Images via Nestinbox

See the original post here:
Terrifying cliffside ‘nests’ let you live on the edge in style

Beautiful cliffside home ‘split in half’ by landslide rebuilt with wooden pods

March 21, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Beautiful cliffside home ‘split in half’ by landslide rebuilt with wooden pods

Sometimes beautiful design is just fate. When AR Design Studio decided to add an extension to a cliffside home on the UK’s South Coast, the entire house ended up being split in half due to a major landslide . Fortunately, the architects stayed on to design a replacement house, resulting in a beautiful vacation home called the Crow’s Nest. This time, however, the gorgeous structure, which is made out of four wooden “pods,” was built with highly-engineered technology to stabilize the structure against future land movements. The Crow’s Nest home is built looking over a large cliff on the UK’s South Coast. To secure the new home against future natural disasters , the architects worked with engineers to create an integrated system that could resist major land movements. The system entailed installing dwarfs walls into a massive concrete slat that sits underneath the home. This was strategic to creating an adjustable raft-like structural frame where the walls absorb any major land movement. In this case, mechanical jacks installed underneath the frame would be able to re-level the house afterwards. Related: These 6 extraordinary cliffside homes will give you chills Although the original home was severely damaged by the landslide, the architects managed to use its original cabin design as inspiration for the new one. The team created an elongated structure with a series of four “twisted” pods, creating a unique contemporary cabin character . Clad in beautiful blond larch panels, the home seamlessly blends in with the surrounding landscape. The entryway is made up of the smallest pod , which leads into the main living area. The “tower pod” to the left houses the large master bedroom, along with the children’s bedroom and bathrooms. The remaining pod on the right of the living area is a guest space that can be closed when not in use. The interior comprises a light, airy design with a modern cabin feel. Bold wooden furnishings are found throughout, but the use of various industrial materials give the space a contemporary touch. Large windows offer optimal natural light as well as stunning views of the forest and coastal views. + AR Design Studio Via Design Milk Photography by Martin Gardner

View original here: 
Beautiful cliffside home ‘split in half’ by landslide rebuilt with wooden pods

Bad Behavior has blocked 1143 access attempts in the last 7 days.