Bamboo community center empowers the local Brazilian community

December 11, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Bamboo community center empowers the local Brazilian community

The beautiful beach town of Camburi, Brazil, has gained a new community center that not only serves as a communal gathering space, but is also an inspiring social development project that was built for and by the local low-income community. Belgium and Brazil-based design practice CRU! architects provided the design as well as technical assistance and financial support, however, it was the community that decided all of the programming. The project started in 2004 and its first completed building is the community center, a low-impact building primarily built of bamboo and rammed earth. Located on the Brazilian coast not far from Sao Paulo , the community center at Camburi is a multi-phase project that includes a computer room, library, preschool, office space, assorted storage space and a bakery that is currently undergoing construction. CRU! architects was careful not to interfere in all of the decision making behind the programming and scope of the project beyond the design and technical details. The firm’s final design was shaped by the local association of Camburi’s brief for a centrally located communal space with space for classrooms and storage that would be visually integrated with the surrounding landscape and the neighboring school. “The entire Bamboostic project was foreseen as an educative training for this cooperative to perfect their techniques, whilst building community infrastructure,” explains the firm of the project, which spans 175 square meters. “The community decided all of the content and program of the building and its different parts built in different times over the last 10 years.” Related: Community hub built of recycled materials spotlights exploitation of nature in Vietnam Set 50 meters in land from the beach, the community center is oriented towards the sea to take advantage of cooling cross breezes that flow unimpeded through the building thanks to the raised roof and minimized perpendicular walls. The rammed earth bricks provide natural insulation and thermal mass, while bamboo was used for the structural frame and on the exterior doors and windows to help shield the interiors from harsh sunlight. + CRU! architects Images by Nelson Kon

Read more from the original source: 
Bamboo community center empowers the local Brazilian community

BIG and WeWork design a nature-inspired school for kids in NYC

November 5, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on BIG and WeWork design a nature-inspired school for kids in NYC

Creative co-working giant WeWork and acclaimed architecture firm Bjarke Ingels Group have teamed up to reimagine education starting with the launch of WeGrow, a new school in the heart of New York City that encourages education through play. Designed for children between three and nine years of age, the light-filled learning landscape is a tactile environment filled with custom-made curved architecture and movable furnishings. The theme of nature runs throughout and can be seen everywhere from the woodsy palette of timber surfaces and shades of green to the Laufen-tiled vertical garden filled with leafy plants. Located in WeWork’s headquarters in Manhattan’s Chelsea neighborhood, the first WeGrow school spans 10,000 square feet and boasts a variety of communal spaces, which make up more than half of the school’s footprint. Designed to foster “natural education” by promoting activities centered on discovery and collaboration, WeGrow hopes to “undo the compartmentalization found in traditional schools … by interweaving learning with playing spaces,” Bjarke Ingels Group said. “The school environment becomes a third teacher that unleashes the superpower of each child.” In addition to diverse playscapes, the school consists of four classrooms , flexible workshops, community space, a multipurpose studio, an art studio and a music room. Hard corners are eschewed in favor of round, organic forms, like the curved storage units built with three different shelving levels for each age group. Sound-absorbing “clouds” made from felt and decorated with nature-inspired patterns hang from the ceiling and are illuminated with Ketra bulbs that change in color and intensity depending on the time of day. Felt is also used in the lobby and in the lounge. Related: WeWork opens gorgeous WeLive co-living apartments on Wall Street “From the lobby to the classrooms, WeGrow is lit by Gople Lamp and Alphabet of Light — flexible lighting systems designed by BIG Ideas and manufactured by Artemide to create ambiance effects that form comfortable, natural lighting throughout the school day,” Bjarke Ingels Group said in a project statement. “Playful and transparent, yet homelike and structured, WeGrow nurtures the child’s education through introspection, exploration and discovery.” + BIG Images by Laurian Ghinitoiu and Dave Burk via BIG

More here:
BIG and WeWork design a nature-inspired school for kids in NYC

Leers Weinzapfel Associates Completes LEED Gold-Designed Oak Hall at University of Connecticut

December 20, 2012 by  
Filed under Green

Comments Off on Leers Weinzapfel Associates Completes LEED Gold-Designed Oak Hall at University of Connecticut

Read the rest of Leers Weinzapfel Associates Completes LEED Gold-Designed Oak Hall at University of Connecticut Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: brick , classrooms , connecticut , copper , Daylighting , green roof , institutional , Laurel Hall , lecture halls , LEED gold , Leers Weinzapfel Associates , Oak Hall , Storr , University of Connecticut

See the rest here: 
Leers Weinzapfel Associates Completes LEED Gold-Designed Oak Hall at University of Connecticut

Bad Behavior has blocked 1098 access attempts in the last 7 days.