Blackened timber cottage with solar replaces a decayed brick home

November 27, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Blackened timber cottage with solar replaces a decayed brick home

An old and decayed brick house north of Amsterdam has transformed into a modern solar-powered dwelling that stands out from its neighbors, while respecting the local vernacular. Dutch firm Chris Collaris Architects completed the renovated home, cladding the facade and asymmetric gabled roof entirely with blackened pinewood to achieve a minimalist look. Passive solar principles guided the redesign, called House MM, which features black solar panels, high-density insulation, recycled materials, double-sealed windows, and an emphasis on natural lighting. House MM offers a rather limited floor area of 60 square meters, but the redesign of the interior gives it a much more spacious feeling than its brick predecessor. Tall ceilings, white walls, and an abundance of natural light create the illusion of space. Materials salvaged from the old house punctuate the interior, like the repurposed roof tiles and timber flooring seen in the garden and the brick walls found throughout the new home. Related: Rusting 1950s cargo ship transformed into a stunning modern floating home Despite its two-story appearance, the home includes three floors thanks to the addition of a mezzanine . “The roof lines were bound to restricted heights. By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases,” wrote the architects. “A house with a high ceiling on every floor level and an extra attic is the result of this design feature. The extra win is a dry walk along the North facade while walking underneath the cantilevering roof part towards the entrance.” + Chris Collaris Architects Via ArchDaily Images by Tim van de Velde

More:
Blackened timber cottage with solar replaces a decayed brick home

BMW reveals bike ‘Hyperloop’ with elevated climate-controlled tubes

November 27, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on BMW reveals bike ‘Hyperloop’ with elevated climate-controlled tubes

If you’ve ever tried to commute via bike, you know it can be fraught with danger: doors opening into the bike lane, pedestrians that jump out of nowhere, smog in your face and rain-slick streets. Now picture an elevated tube that lets cyclists move around the city in a safe, climate-controlled, enclosed bicycle superhighway . BMW wants to make it happen. Called the Vision E3 Way and designed in collaboration with Shanghai’s Tongji University , the idea is to create elevated tubes that connect to traffic hubs, shopping areas and underground stations, accessed by a ramp with barriers to control the amount of traffic in the tubes. Any zero-emissions, two-wheeled vehicle is welcome, and the climate would be controlled so you could comfortably commute all year-round. Related: Berlin plans at least 12 new bike superhighways Lighting and climate control would be powered by a rooftop array of solar panels . To encourage car owners to bike, rental stations would be placed throughout the network. The system could not only improve travel for cyclists, but the reduction in traffic congestion and air pollution could make life better for everyone. ‘It’s our Hyperloop ,’ said Markus Seidel, head of the BMW Technology Office China. Via Digital Trends

Here is the original:
BMW reveals bike ‘Hyperloop’ with elevated climate-controlled tubes

Dande-lier: Everyday objects transformed into stunning art in Singapore

November 27, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Dande-lier: Everyday objects transformed into stunning art in Singapore

Umbrellas and PVC pipes might not mean much to you, but in the right hands they can be turned into a stunning work of art. That’s what happened in Singapore earlier this year with the unveiling of Dande-lier, a temporary art installation and public space crafted from everyday objects. Design collective Colours: Collectively Ours used dozens of transparent umbrellas and PVC pipes to create an unusual dome-shaped pavilion that lit up at night like a glowing lantern. Created for Asia’s leading sustainable light art festival i Light Marina Bay in Singapore, Dande-lier was constructed to wow visitors at night, yet appeal to passersby during the day. Built for easy assembly, the pavilion was constructed from seven layers of triangular PVC pipe modules held together with metal pipe clamps. The resulting dome-shaped structure supported a canopy of tied translucent umbrellas . “Dande-lier conveys a feeling of weightlessness by using lightweight umbrellas, transforming an everyday object into a device to change the visitors’ perspective of their surroundings,” wrote the designers. “The umbrella spans across scales, individually as a chandelier, and collectively as a dandelion – hence, “Dande-lier”. Within, the view of the outside world is warped, transporting visitors into an alternate world, with a smart lighting system that responds dynamically to the visitors’ position in the sculpture.” Related: Mesmerizing Cube Pavillion Made from Mundane PVC Pipes While the installation provided shelter and respite from the sun during the day, at night it was transformed into a dynamic art installation illuminated by a smart lighting system. Motion sensors triggered changes in the colored lights and projected animations. + Colours: Collectively Ours Via ArchDaily Images © Oddinary Studios

Read the rest here: 
Dande-lier: Everyday objects transformed into stunning art in Singapore

Bad Behavior has blocked 1103 access attempts in the last 7 days.